_
_
_
_
Cinema

Contra els estereotips

La pel·lícula A home at the end of the world, basada en el llibre de Michael Cunningham (Les hores) -que també firma el guió-, on l'escriptor revisa la idea tradicional de família, obre avui als Casablanca de Gràcia (22.30 hores) la 11ª Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià, que clourà el 13 de juliol, a la mateixa seu i hora, el film espanyol Electroshock , inspirat en la tràgica història d'amor real entre dues dones durant el franquisme.

El festival, patrocinat pel Casal Lambda, un dels més consolidats dins d'un sector que va agafant volada, presenta a l'edició d'enguany una veritable raresa: una sèrie de fragments de Different from the others, considerada la primera pel·lícula de temàtica obertament homosexual de la història del cinema. Es tracta d'un film alemany del 1919 dirigit per Richard Oswald que es va salvar, en part, de les fogueres nazis durant la II Guerra Mundial. Els interessats podran veure aquesta curiositat al Casablanca Kaplan -seu de tot el programa, excepte les cintes d'inauguració i de clausura- el dimecres 12 de juliol a les 22.30 hores amb entrada gratuïta.

'A home at the end of the world' obre la Mostra Lambda, que projectarà fragments del primer film gai de la història

El director de la Mostra Lambda des de fa sis anys, Jaume Gil Llopart, explica que el cartell d'aquesta edició se centra en el que ell anomena "el trencament d'estereotips". "Després de tots aquests anys intentant justificar, a través del cinema, la possibilitat d'escollir lliurement una determinada opció sexual, m'ha semblat que havia arribat el moment de canviar el discurs i mostrar com a la societat d'avui hi ha diferents tipus de família i de socialització, més enllà de la genitalització", argumenta Jaume Gil Llopart.

Un exemple clar del que diu és precisament la pel·lícula que enceta la Mostra, A home at the end of the world, dirigida per Michael Mayer i protagonitzada per Colin Farrell, Robin Wright Penn, Dallas Roberts i Sissy Spacek. Relata la història de l'amistat entre dos nois (Bobby i Jonathan, els personatges de Farrell i Roberts, respectivament) que es veu afectada quan coneixen la Clare (Wright Penn) i tots tres acaben formant una família gens convencional. Altres títols destacats del programa de la Mostra -que inclou 11 llargmetratges- són el musical Rent , dirigit per Chris Columbus, adaptació de l'espectacle que Jonathan Larson va estrenar a Broadway el 1996; la producció alemanya Guys and balls, de Sherry Homan, una sàtira sobre l'homosexualitat en el món del futbol; el film argentí El favor, protagonitzat per Javier Lombardo, l'actor d' Historias mínimas, i Almost normal, una estrambòtica tragicomèdia de factura nord-americana.

Jaume Gil Llopart insisteix que el cartell del festival s'adreça a "tot tipus de públic". "Moltes de les sessions fins i tot són per a tot tipus d'edat", afegeix el director de la Mostra, que, a banda de les seccions habituals oferirà el cicle Una altra mirada a Hitchcock, amb la projecció de Psicosis i Rebeca , i en el marc de la qual es lliurarà el premi Lambda 2006 a la pel·lícula Los dos lados de la cama, dirigida per Emilio Martínez Lázaro.

En la mateixa línia que Gil Llopart, Josep Anton Rodríguez, president del Casal Lambda, subratlla que en aquests moments que -sobretot amb la legalització dels matrimonis entre persones del mateix sexe- el fet homosexual ja és visible, cal difondre, com ho fa la Mostra, "la diversitat" de les relacions, independentment del sexe.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_