_
_
_
_

Barcelona, aparador del cinema europeu

La Mostra Internacional de Cinema Europeu Contemporani (MICEC) va néixer l'any passat en el marc d'un congrés impulsat per la Universitat Pompeu Fabra i el Grup CINEMA, amb la intenció de recollir algunes de les millors produccions realitzades al continent. El ressò que va obtenir la proposta va animar els organitzadors a quintuplicar enguany el nombre de projeccions (amb més de 40 llargmetratges) i a ampliar els espais de debat sobre el cinema europeu en l'era de la globalització.

Així, si l'any passat es va homenatjar Aleksandr Sokurov i Béla Tarr, en aquesta segona edició de la mostra els cineastes Chantal Akerman, Marco Bellocchio i Andreas Dresen, entre d'altres, presentaran algunes de les seves pel·lícules al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba), el Centre de Cultura Contemporània (CCCB) i els cinemes Aribau Club. O espelho mágico, de Manoel de Oliveira, obre aquesta nit el cartell als cinemes Aribau Club (22.00 hores) i Une couple parfait, de Nobuhiro Suwa, el tancarà divendres vinent al CCCB.

L'última pel·lícula de Manoel de Oliveira, 'O espelho mágico', obre avui el MICEC

Com apunta el director de la mostra, Domènec Font, "el 85% de les pel·lícules europees no traspassa les fronteres del seu mercat nacional" i els festivals són una bona plataforma per donar a conèixer aquestes produccions. "El MICEC pretén reunir algunes de les senyes d'identitat del cinema europeu, pero no el vol presentar com un cos homogeni, sinó plural. Per això hem recollit la mirada extraterritorial d'una sèrie de directors que tenen una perspectiva perifèrica del seu entorn i ens ajuden a revisar els lligams que mantenim amb el nostre món".

El festival dedicarà una retrospectiva a una d'aquestes figures clau del cinema europeu contemporani, la directora belga Chantal Akerman. Entre les pel·lícules que s'exhibeixen figuren, entre d'altres, D'Est (1993), Demain on déménage (2002), i Là-bas (2006). Un altre dels plats forts en aquesta edició és la projecció de l'últim film del director Manoel de Oliveira, O espelho màgico (2005). Basada en la novel·la d'Agustina Bessa-Luís A alma dos ricos i amb la participació de l'actriu Marisa Paredes, la pel·lícula se centra en alguns dels temes principals de la cinematografia del portuguès: l'aristocràcia, l'anacronisme i la tradició bíblica i religiosa. D'Aleksandr Sokurov es podrà veure El sol (2005) i l'obra de Lars Von Trier estarà representada per la mini-sèrie de televisió The Kingdom. Marco Bellocchio visitarà la mostra per presentar Il regista di matrimoni i Buongiorno, notte, on narra el segrest i l'assassinat d'Aldo Moro, líder de la Democrazia Cristiana italiana.

A més de les projeccions, 120 convidats estrangers participaran en taules rodones i conferències sobre les tendències estètiques i els sistemes de producció del cinema europeu contemporani.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_