Celebració del cine (digital)
La primavera passada va néixer el Digital Barcelona Film Festival (DiBa) amb una dèria: celebrar la democratització del cinema gràcies al suport digital, molt més barat i fàcil d'utilitzar que el vell i delicat cel·luloide. Va ser tot un èxit. Tant, que ja tenim aquí la segona edició del certamen. El DiBa (www.dibafestival.com) arranca avui amb un cartell prou interessant -inclou Bubble, d'Steven Soderbergh (Traffic), no estrenada comercialment a Espanya, i títols recents de directors tan consagrats com Werner Herzog, Alexander Sokurov, Abbas Kiarostami i Carlos Saura-, projectes imaginatius -es presentaran un primer tall de Lo bueno de llorar, que el xilè Matías Bize ha rodat durant els últims 11 dies, i una trentena de curts filmats en temps rècord, només tres dies-, a més d'un sucós programa d'activitats.
El DiBa arranca avui amb un programa que inclou l'estrena de 'Bubble', del director Steven Soderbergh
Joaquim Oristrell rodarà un curt en tres dies dins del projecte DiBa Express, on concursen 30 cineastes
"La nostra filosofia és molt clara. Volem fer un festival on es pugui veure cinema, que projecti cinema i on es faci cinema", diu Montserrat Martí, directora del DiBa juntament amb Alexis Borràs i Nèstor Domènech. El certamen, que dura fins diumenge vinent, té tres seus: els Verdi Park, la Sala Apolo i el Pati Llimona.
A les sales del carrer de Torrijos, de Gràcia, s'exhibiran les vuit pel·lícules a competició, la secció Panorama, que permetrà a l'espectador recuperar les millors produccions digitals estrenades l'últim any, l'apartat Experiències digitals, on es podran veure films de grans cineastes que han volgut assajar el nou suport, així com un cicle dedicat al darrer cinema xilè. La Sala Apolo, on a les 20.00 hores d'avui s'obre el festival amb la projecció d'una selecció d'innovadors curtmetratges, acollirà la programació més experimental i eclèctica del DiBa. Finalmente, al Pati Llimona es podrà gaudir de cinema a l'aire lliure. Aquesta proposta, de franc, està patrocinada per una marca de cervesa, que oferirà al públic gratuïtament un tast d'aquesta beguda mentre gaudeixi de la pel·lícula (l'alemanya Los edukadores, de Hans Weingartner, amb Daniel Brühl com a protagonista, avui; la danesa Dear Wendy, de Thomas Vintenberg, demà; i la britànica Songs, de Michael Winterbottom, dissabte). Els tres passis són a les 21.00.
Pel que fa als projectes a l'entorn del certamen, es reedita el DiBa Express, una invitació a professionals i aficionats a realitzar un curtmetratge durant tres dies. Les úniques condicions, a més del temps de rodatge i muntatge, són: l'ús de suport digital, que la peça duri com a màxim sis minuts i que tracti d'un tema concret, que es farà públic avui a migdia. Els millors curts es mostraran diumenge a la tarda a la Sala Apolo. L'any passat els cineastes Juanma Bajo Ulloa i Julio Wallovits van participar en aquest repte. Enguany ho farà Joaquim Oristrell (Inconscientes, Novios, Sin vergüenza). Oristrell comenta que l'única experiència de rodatge exprés que té fins ara es remunta a tres anys enrere, quan va filmar el llargmetratge Los abajo firmantes en dues setmanes i mitja. "La gran diferència és que llavors vaig tenir tres mesos per editar", recorda. "Per això, ara m'impressiona molt la gesta d'haver de muntar en tan poc temps, més que no pas el fet d'haver de rodar tan de pressa", afegeix. I bromeja: "Ja m'ho veig: diumenge arribaré tremolant a la Sala Apolo, em prendre un parell de cerveses... i a resar a sant Canon".
En aquest capítol, una de las novetats més espectaculars del DiBa és el rodatge contrarrellotge de la pel·lícula Lo bueno de llorar, dirigida pel xilè Matías Bize (En la cama, Espiga d'Or de l'última edició de la Seminci de Valladolid), i protagonitzada per Vicenta Ndongo i Àlex Brendemühl. El llargmetratge s'ha filmat en 11 dies i un primer muntatge estarà llest diumenge per ser projectat a la mateixa Sala Apolo (22.00 hores). Bize explica que, des del seu punt de vista, el film "és una invitació a l'espectador a descobrir una història que, en realitat, és molt simple": el trencament d'una parella durant una nit.
El DiBa Clip és una altra experiència nova, que arriba per omplir el buit deixat enguany per l'absència de conferències dins del programa, assenyala Alexis Borràs. "L'any passat les conferències, que van ser força interessants, no van acabar de connectar amb el públic del festival, per això hem decidit reforçar el vessant participatiu". El DiBa Clip consisteix en la realització d'un videoclip musical en sis dies. Marc Lozano i Luis Cerveró, reconeguts especialistes en aquest gènere audiovisual, enllestiran aquests dies dos vidoclips de dues bandes d' after-punk-rock barcelonines, Virüs i Spunkfool. Amb la col·laboració del segell discogràfic Subterfuge.
Entre les propostes de l'extens cartell del DiBa, unes quantes recomanacions. Al marge de les pel·lícules a concurs i de la gran oferta del Pati Llimona, no us perdeu, dins de la secció Panorama, el llargmetratge documental d'Ariadna Pujol Aguaviva, ni Los hérores y el tiempo, d'Arturo Ripstein, ni Bubble, d'Steven Soderbergh. Tampoc es pot deixar escapar els suggeriments d' Experiències digitals, amb obres monumentals, com El arca rusa, de Sokurov, i Ten, de Kiarostami. En el marc del cicle Nou cinema xilè, cal destacar les dues anteriors pel·lícules de Matías Bize, Sábado i En la cama. I, per acabar, una petita joia dins de la programació de la Sala Apolo: avui, a les 18.00 hores, es projecta el documental de creació Frédéric B., on l'autor, el periodista Gerard Bagué, es submergeix en la singular vida d'un personatge real, Frédéric Bourdin, conegut en àmbits policials com El camaleó i un munt d'àlies més. Un mentider que subsisteix usurpant personalitats, generalment d'adolescents desemparats.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.