_
_
_
_
_
Lletres

A partir dels mites

L'home del sac

Josep M. Jové.

Il·lustracions de Tha

La Galera-Cercle de Lectors

Barcelona, 2006. 44 pàgines

Sentimiento

Carl Norac.

Il·lustracions de Rébecca

Dautremer

Baula

Barcelona, 2006. 36 pàgines

Hi ha personatges de la tradició popular i també de la literària, sovint lligats amb el misteri i la por, que els observis per on els observis sempre tenen la capacitat de suggerir i generar noves idees. És el lloc d'on parteixen dos àlbums il·lustrats que s'han publicat recentment. L'home del sac, de Josep M. Jové se centra en un home gran que, sempre que el protagonista i la seva àvia el veuen, va acompanyat d'un sac. Aquest és com una capsa tancada que suscita perspicàcies i hipòtesis tan carregades de misteri que els dos protagonistes decideixen esbrinar-ne el contingut. És també el primer conte de Jové en el qual, a base d'acció i de subtilesa en l'ús de la informació, sap mantenir l'intriga i la intensitat fins al desenllaç. L'home del sac va guanyar el darrer Premi Hospital Sant Joan de Déu d'àlbum il·lustrat. Aquest guardó comporta que el text serà il·lustrat i convertit en àlbum per un il·lustrador de prestigi i d'actualitat. Tha -August Tharrats-, a qui coneixíem bàsicament per il·lustracions que acompanyen novel·les per a infants i joves, demostra i desplega, en un format fins i tot massa generós, la seva enorme qualitat com a dibuixant. És capaç d'esmolar bé els encerts del text, tot centrant-se en l'acció constant del mateix.

D'entre les hipòtesis que els protagonistes es fan al voltant de l'home del sac, n'hi ha una que el relaciona amb un presumpte professor boig que fabrica monstres, talment el Dr. Frankenstein de Mary Shelley. El mite de Frankenstein el trobem reflectit en un altre d'aquests àlbums il·lustrats, diferents i extraordinaris, impossibles d'encasellar en cap franja lectora: Sentimento.

Sentimento, de l'autor francès Carl Norac, narra la història d'un personatge construït per un fabricant de titelles tan perfeccionista que tots els ninots que construeix prenen vida. Sentimento és un personatge semblant al constructor, però que aquest rebutja i es veu destinat a fugir, a trobar el seu lloc en un món que també el rebutja. És un mite i un periple ben sintetitzat, amb uns tocs dramàtics, romàntics i de dolçor, que lliguen amb el mite, però que a voltes es mostren una mica excessius i que embolcallen la major part de contes de l'autor. El que destaca de forma considerable són les il·lustracions de la francesa Rébecca Dautremer, que, en pocs anys i amb una petita pila d'obres, s'ha fet un lloc de privilegi entre els millors il·lustradors del món. Al nostre país, ja ens ha seduït amb dues obres tan recomanables com ara Babaiaga, de Taï-Marc Le Thahn (Baula, 2004) i Princesas olvidadas y desconocidas, de Philippe Lechermeier (Edelvives, 2005). Rébecca Dautremer domina de forma excel·lent els diversos enfocaments de l'acció, el clarobscur i els primers plans. Observar les seves il·lustracions esdevé un goig per al lector, encara que el text, en aquest cas, no estigui a l'alçada desitjada. Retrata perfectament l'acció i l'aura de misteri que busca la història.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_