_
_
_
_
Cinema

Lleida projecta cinema llatinoamericà

La Mostra de Cinema Llatinoamericà que, des de fa 12 anys organitza l'Ajuntament de Lleida, convertirà la ciutat a partir de demà i fins al 8 d'abril en la capital de l'últim cinema produït a l'altra banda de l'Atlàntic. Durant vuit dies s'exhibiran 145 pel·lícules de 10 països llatinoamericans al Centre Cultural de la Fundació La Caixa, l'Espai Funàtic, la Universitat de Lleida, el Cafè de l'Escorxador i el Teatre Principal. Enguany el festival homenatja al cineasta aragonès Carlos Saura.

La presència anunciada de Saura a la inauguració serà un dels atractius d'una mostra que, amb el pas del temps, ha anat creixent en tots els sentits: paral·lelament a la secció oficial han aparegut nous apartats i activitats, com ara exposicions, concerts, trobades artístiques i presentacions de llibres.

El festival, que inclou 145 films de l'altra banda de l'Atlàntic, ret homenatge al director Carlos Saura

En reconeixement a Saura pels seus més de 40 anys de trajectòria artística, l'organització del festival li dedicarà una retrospectiva i dues exposicions, una de 25 fotografies i una altra de dibuixos de moments de rodatges d'algunes de les seves 36 pel·lícules. D'aquestes se'n projectaran sis: La caza (1966), Cría cuervos (1976), Elisa, vida mía (1977), Carmen (1983), Tango (1998) i Iberia (2005).

El festival s'inaugura oficialment demà amb la projecció del llargmetratge Al otro lado, on el mexicà Gustavo Loza aborda el problema de la immigració des de l'òptica d'aquells que es queden als seus països, a partir de les històries comunes de tres nens de Mèxic, Cuba i Marroc, que no es coneixen però que comparteixen el mateix sentiment: l'absència d'una persona estimada i la necessitat de recuperar-la. Amb anterioritat, es lliurarà el premi Ángel Fernández Santos al crític de cinema Jaume Figueras per contribuir a difondre el món de la cinematografia.

Les altres 14 cintes a concurs són El buen destino (Argentina-Espanya), de Leonor Benedetto; Cafundó (Brasil), de Paulo Betti i Clóvis Bueno; La demolición (Argentina), de Marcelo Mangone; Lifting de corazón (Argentina-Espanya), d'Eliseo Subiela; Madeinusa (Espanya-Perú), de Claudia Llosa; Mañana te cuento (Perú-Espanya-Chile), d'Eduardo Mendoza de Echave; Mi mejor enemigo (Xile-Argentina-Espanya), d'Àlex Bowen Carranza; Posdata (Espanya-Argentina), de Rafael Escolar; Ruido (Uruguay-Espanya-Argentina), de Marcelo Bertalmío; La Sagrada Familia (Xile), de Sebastián Campos; Sumas y restas (Colòmbia-Espanya), de Víctor Gaviria; Viva Cuba (França-Cuba), de Juan Carlos Cremata; Las vueltas del citrillo (Mèxic), de Felipe Cazals, i Hermanas (Espanya-Argentina-Brasil), de Julia Solomonoff. L'actriu catalana Silvia Marsó presideix el jurat de la secció oficial, que també estarà format pel sociòleg colombià Jairo Cruz, l'actor i productor espanyol Sancho Gracia, el dibuixant xilè Fernando Krahn i el director espanyol Pedro Pérez-Rosado.

El cinema del Brasil, país convidat, ocupa un espai destacat dins de la programació amb 25 títols.Juan Ferrer, director de la mostra, assenyala que Brasil és un dels grans desconeguts en l'àmbit cinematogràfic llatinoamericà, un fet que contrasta amb la qualitat indiscutible de moltes pel·lícules produïdes en aquell país, de la mà de joves directors i d'altres ja consagrats. Segons ell, "la vitalitat i el potencial del cinema brasiler són patents a les produccions de les escoles de cinema que passaran aquests dies per Lleida".

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_