_
_
_
_
Reportatge

Quan la 'gauche' era 'divine'

Oriol Regàs, pare de Bocaccio, ha complert 70 anys alhora que s'ha publicat un llibre sobre la Costa Brava amb fotografies de Miserachs i Català-Roca

Coincidències. El passat 11 de gener, Oriol Regàs, fundador de la boîte Bocaccio i impulsor d'un munt d'iniciatives lúdiques i culturals a l'ensopida Barcelona de finals dels seixanta, va celebrar els 70 anys amb una festa a La Paloma que va reunir bona part de la que va ser anomenada gauche divine, l'heterodox grup de professionals i artistes -editors, periodistes, arquitectes, fotògrafs, escriptors, models, pintors, dissenyadors, etcètera- units pel desig de passar el full sinistre de la dictadura i respirar aires democràtics. Alhora es publica Memòries de la Costa Brava, un llibre amb fotografies de Xavier Miserachs i Francesc Català-Roca dels anys cinquanta i seixanta, justament quan la gauche divine començava a convertir aquells paratges encara verges -Platja d'Aro, Palafrugell, Cadaqués- en escenaris dels seus inquiets i divertits estiueigs, coincidint amb l'esclat del tursime al nostre litoral. Aquesta obra ha estat prologada per Rosa Regàs, germana de l'Oriol, escriptora i actualment directora de la Biblioteca Nacional.

Bon moment, doncs, per fer un repàs del que va ser i significar tot aquell brogit intel·lectual que va tenir el seu centre neuràlgic a la barra del bar d'un local de la part alta de la ciutat. Comptat i debatut, aquella gauche, integrada per forces diverses i gens jerarquitzades, s'estava inventant la Barcelona que sorgiria amb la fi de la dictadura. L'heterodòxia i el caràcter efímer d'aquest moviment han fet difícil escriure'n la història. Potser és hora de posar-s'hi.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_