Tots al Grec!
Tornen companyies internacionals que van captivar el públic en edicions anteriors
Arrenca el Grec. La gran cita artística barcelonina de l’estiu ja és aquí, una altra vegada —tan fidel com la calor, la tovallola i l’anunci indie de cervesa Damm—, carregada de propostes irresistibles. Comença el festival dilluns vinent amb un preludi aparentment sensacional, M.U.R.S., la nova producció de La Fura dels Baus, feta sota el doble segell de la tecnologia i la commemoració de 1714, una visió aclaparadora sobre els setges des de la perspectiva contemporània i furera. L’espectacle, dirigit a l’uníson per quatre veterans de la formació original, Pep Gatell, Jürgen Müller, Carles Padrisa i Pere Tantiñà (fot-li canya!), tindrà com a escenari insòlit el Castell de Montjuïc (22 hores). La funció del dilluns és gratuïta (vegeu les condicions a www.bcn.cat/Grec) i les següents, fins al 5 de juliol, costen 18 euros. Després d’aquesta “obertura”, que promet ser sonada, la inauguració oficial tindrà lloc l’endemà, el dimarts 1 de juliol, a l’amfiteatre, amb un espectacle de dansa, Wonderland, de la novaiorquesa Gallim Dance Company, que malgrat el seu virtuosisme coreogràfic no deixa de vehicular una reflexió política.
A partir d’aquí, un tobogan d’un mes d’emocions en els més variats formats: música, teatre, dansa, circ, titelles... fins a un total de 79 propostes, inclòs un cicle infantil, el MiniGrec.
És obligatori destacar en teatre The Fountainhead (La deu), una versió escènica de la novel·la d’Ayn Rad de 1943 que molta gent coneix per la plasmació cinematogràfica de 1949 dirigida per King Vidor i amb Gary Cooper com un arquitecte que es nega a trair els principis ètics i estètics de la seva professió. Una profunda reflexió sobre l’art, la creació i la integritat portada al teatre per la companyia que va triomfar l’any passat amb el seu genial popurri de tragèdies romanes de Shakespeare.
FESTIVAL GREC 2014
Barcelona
De l'1 al 31 de juliol
www.bcn.cat/grec
En dansa, amb un gran component teatral, un altre espectacle que no s’ha de deixar escapar: Vader (Pare), d’una altra companyia que va desbordar l’entusiasme dels espectadors en un Grec anterior, en aquest cas el del 2012, Peeping Tom. Si llavors van poblar els nostres somnis amb les imatges inoblidables d’aquella estranya col·lectivitat de 32 rue Vandenbranden, ara ens traslladen amb tota la seva poètica fascinant a un asil, per mostrar-nos l’odissea espiritual d’un home abocat a la vellesa.
En dansa-teatre, també una altra gran proposta, Tauberbach, d’Alain Platel i Les Ballets C de la B, amb la bellesa del moviment i la música de Bach i Mozart al servei de la història real d’una dona que viu en un abocador.
Àmplia programació musical, amb cites tan interessants com la japonesa Hiroimi, Eels, Joe Satriani, Josh Rouse, Anoushka Shankar —intèrpret de sitar com el seu famós pare—, Ólafur Arnalds, Bobby McFerrin, Adrià Puntí, Mayte Martín, o Els Amics de les Arts.
Propostes que arriben al cor com Rhum, l’espectacle en què treballava el pallasso Monti abans de morir l’any passat i que el Grec posa en escena com a homenatge a un personatge inoblidable. I d’interessant fusió, com Romance de Curro ‘el Palmo’, que barreja dansa, música i teatre, a partir de la cançó de Joan Manuel Serrat, amb interpretació d’Antonio Canales.
Moltes més coses que provoquen el calfred de l’entusiasme anticipat. Un Ubu Roi dirigit per Declan Donnellan al capdavant de l’elenc francès de Cheek by Jowl, o la posada en escena de la provocadora El testamento de María de Colm Tóibín, en el primer muntatge teatral del cineasta Agustí Villaronga, amb Blanca Portillo com a protagonista i escenografia de Frederic Amat. Hi ha molt més: Les criades de Genet pels japonesos de Sadari Movement Laboratory i una versió escènica d’El capital de Marx.
Cal destacar especialment la gran representació del teatre d’aquí, amb espectacles com Vells temps, un Pinter a càrrec de Sergi Belbel; La partida, de Patrick Marber, amb direcció de Julio Manrique i un repartiment de categoria que inclou Ramon Madaula, Andreu Benito i Joan Carreras; Mata’m, de Manuel Dueso, dirigida per ell mateix; Krum, de Hanoch Levin, per Carme Portaceli; Victòria d’Enric V, amb Pau Carrió rellegint Shakespeare per la jove Kompanyia Lliure...
Vells, admirats (i tan joves!) mestres amb propostes suculentes: el Bartolomé encadenado de Sanchis Sinisterra, amb Lluís Soler, i la rotunda Guillotina de l’iconoclasta Iago Pericot.
Moltíssimes coses més, en una programació en què ningú deixarà de trobar alguna cosa que l’interpel·li i que val la pena consultar a fons al web del festival.
I a més, en el marc del Grec, una festa d’aniversari, la de Dagoll Dagom, que fa 40 anys amb temes musicals de la seva història al Pavelló Mies van Der Rohe i un espectacle de la Font Màgica de Montjuïc. Gaudim-ne!
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.