_
_
_
_
NARRATIVA CATALANA

Noves vies

Tres joveníssimes veus debuten demostrant la vitalitat de les lletres catalanes d’avui

Alex Fito

Què és més estrany, en català: assemblar-se al Raymond Queneau d’Exercicis d’estil, al George Saunders de Déu de desembre o a l’Irvine Welsh de Trainspotting? ¿I si al primer cas hi afegim Julio Cortázar, al segon, Donald Barthelme, i al tercer, John Fante? ¿I si, a més a més de tot això, el primer fos obra d’un editor; el segon, d’un traductor, i el tercer, d’un autèntic outsider? ¿I si el primer es referís a un misteri lúdic estructurat a partir de les estacions de la RER B de París; el segon, a un recull de contes sobre exploradors trencats que van de Piera a Groenlàndia, i el tercer, a un lúcid i sarcàstic mal viatge des d’un bar tronat del Sant Andreu més desclassat?

En els tres casos es tracta de primer llibre i, exceptuant el del mig, de dues novel·les, en una altra demostració que els autors catalans contemporanis van perdent la por a la llarga distància i al predomini del relat curt que marcaren als anys vuitanta Monzó i Pàmies.

Amb tots aquests plantejaments, ¿no pensaríem, sabent-ho, que la nova narrativa catalana és molt viva, variada, ambiciosa i universal? Doncs ja podem agrair-l’hi al premi Just M. Casero, Ponsatí-Murlà, al premi Documenta, Yannick Garcia, i a l’inclassificable Pons Codina: només amb ells, els novells, aquest Sant Jordi ja podríem fer ben orgullosos la volta al món.

Totes les estacions de França. Oriol Ponsatí-Murla. Empúries. 128 pàgines. 16 euros. La nostra vida vertical. Yannick Garcia. L'Altra Editorial. 140 pàgines. 16 euros. Mars del Carib. Sergi Pons Codina. Edicions de 1984. 286 pàgines. 17,50 euros.

Al vertigen

La cinquena novel·la de l’escriptora lleidatana (Premi Nacional de la Crítica el 2005 per Mistana) ens endinsa en el món de l’alpinisme amb un triangle sentimental on els personatges es veuran obligats a triar entre l’amor a una persona o l’amor a la muntanya.


Al vertigen. Núria Perpinyà. Empúries. 400 pàgines. 20 euros

Gaeli i l’home déu

Si l’autor és al Parnàs català és pels contes, però a la novel·la també hi abocà la seva ironia, humor i fantasia. Dues històries en un volum per redescobrir: la unió d’un profeta i un rus miraculós i La Glòria del doctor Larén, o la vida tranquil·la (?) d’un matrimoni al camp.


Gaeli i l’home déu. Pere Calders. RBA. 400 pàgines. 21 euros

Tot el que et vull dir

Els contes de l’autor lleidatà creen un mosaic de personatges polièdric, identitats ben construïdes i preocupades per les aparences. Fets que canvien les persones i que se’ns presenten amb humor en la tragèdia i brins de tristesa en l’alegria.


Tot el que et vull dir. Emili Bayo. Pagès Editors. 182 pàgines. 16 euros

Als 26 contes nous, cada cop més depurats de forma i fons, d’un dels grans autors de la narrativa catalana, hi trobem ara relats autobiogràfics (el sopar amb els Auster a Nova York; l’envelliment de la mare...), reflexions sobre la maduresa, faules i metaliteratura. Tot en poc.


Cançons d’amor i de pluja. Sergi Pàmies. Quaderns Crema. 192 pàgines. 12 euros

Els ambaixadors

El premi Pla d’enguany parteix d’una pregunta: què hauria passat si els Fets d’Octubre de 1934 haguessin acabat diferent? L’Europa en guerra i una Catalunya independent envaïda per l’Alemanya nazi fan de teló de fons per a una novel·la d’espies ben resolta.


Els ambaixadors. Albert Villaró. Destino. 688 pàg. 21,95 euros / @ 9,99 euros

El desertor en el camp de batalla

El Raval actual és l’escenari on passa la trama principal d’aquesta novel·la, farcida de relats, on el multipremiat autor ens proposa seguir un exdirector de teatre, un intent d’escriptor de bestseller i tres membres d’una mateixa família.


El desertor en el camp de batalla. Julià de Jòdar. Proa. 392 pàg. 19,50 euros / @ 15,99 euros

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_