_
_
_
_
HISTÒRIA

1714, fi de cicle

Testimonis de l’època, monografíes i estudis globalitzadors per explicar la guerra de Successió i la Iª Guerra Mundial

José Ángel Montañés
VICTOR ESCANDELL

"L'estrago es recordarà 300 anys”. El frare Manel Soler ho va tenir clar després d’una intensa jornada de bombes el 1714. No es va equivocar. Els fets ocorreguts fa tres segles protagonitzaran, amb tota seguretat, aquest Sant Jordi. Soler és un dels milers de barcelonins als quals l’historiador Albert Garcia Espuche dóna veu a la seva magna obra Una societat assetjada, en què narra el dia a dia de la ciutat, abans, durant i després del setge a què va ser sotmesa per l’exèrcit de Felip V. Centenars d’històries de supervivència de les quals van deixar constància els metòdics notaris de la ciutat per molt adverses que fossin les condicions. Segons Espuche, amb la fi de la guerra, a més de la pèrdua de llibertats, s’acabà una forma de vida. Aquest mateix autor ens dóna a conèixer, a partir de les fonts i les restes conservades o recuperades en l’excavació del Born, quines eren les peces, els barrets i les sabates de moda que vestien els barcelonins. Ho explica, al costat d’un grup d’experts, en el volum 10 de la col·lecció Barcelona 1700.

D’un conflicte bèl·lic sempre n’hi ha dues versions. Xavier González les explica a Barcelona 1714..., a partir de cartes, dietaris i cròniques dels protagonistes de tots dos bàndols. Els avatars de la guerra i de la política; la defensa i el proveïment de la ciutat i les forces dels bàndols protagonitzen La resistència catalana, d’Eduard Puig. La mirada femenina és l’escollida per Patrícia Gabancho a les Dones del 1714. I ho fa a partir de les entrevistes amb historiadors que expliquen les vides de set d’elles: reines, santes, espies i vídues. Mirada a un conflicte que també va ser internacional, com explica Joaquim Albareda, un dels més grans especialistes del tema, al costat de Joan Esculies.

Una societat assetjada. Barcelona 1713-1714. Albert Garcia Espuche. Empúries. 992 pàg., 25 euros. Indumentària. Barcelona 1700. Albert Garcia Espuche et alii. Ajuntament de Barcelona, 288 pàg., 12 euros.Barcelona 1714. Testimonis d'una ciutat assetjada. Xavier González Toran. Angle. 189 pàg., 18,50 euros. La resistència catalana: Barcelona 1713-1714. Eduard Puig. Eumo. 240 pàg., 20 euros. Les dones del 1714. Patrícia Gabancho. Columna, 246 pàg., 18,50 euros. La guerra de 1714. La clau catalana d'un conflicte mundial. Joaquim Albareda i Joan Esculies. Pòrtic, 176 pàg., 17 euros.

Año cero

Eufòria, gana i revenja. La pau sorgida de 1945 va ser en molts aspectes igual o pitjor que la guerra mateixa: fam, misèria, deportacions, sexe com a arma de nova dominació, trasllats massius de poblacions ètniques... Amb un domini espectacular de fonts, un estil tret del millor periodisme i una mirada global que el porta a parlar de l’impacte a Àsia, aquest és un llibre destinat a ser de referència per a la història quotidiana del període.


Año cero. Ian Buruma. Pasado & Presente. 394 pàgines. 26 euros

75 años después. Las claves de la Guerra Civil española

El catedràtic Ángel Viñas, autor de la monumental tetralogia sobre la Guerra Civil, és coautor del volum, rigorós però didàctic. Ell té cura del primer aspecte, en respondre les preguntes que planteja el també historiador i periodista. Especial interès en el suport logístic i financer estranger i el famós or de Moscou.


75 años después. Las claves de la Guerra Civil española. Mario Amorós. Ediciones. 296 pàgines. 15 euros

Brigades Internacionals

I si les mitificades Brigades Internacionals no haguessin estat tan idíliques? Testimonis falsos de pares de caiguts; execucions arbitràries dictades per André Marty; depuració dels contrarevolucionaris del POUM; excessos gastronòmics i sexuals dels comissaris polítics... Ho visqué com a brigadista un comunista jueu txec, que ho denuncià en aquest llibre en jiddisch, no traduït al francès fins el 2012. Xocant amb la història oficial.


Brigades Internacionals. La fi d’un mite. Sygmunt Stein. Edicions de 1984. 320 pàgines. 18 euros

Vivos en el averno nazi

“Li va llançar el gos. El va mossegar i el va destrossar. Després ella el va rematar a bastonades”. Així recorda Conchita Grangé com una guardiana de Ravensbrück va prendre-li a una presonera el fill de tres anys. Són uns vint els testimonis d’espanyols encara vius que passaren pels inferns de Hitler i que la periodista ha cercat. “Mereixen que els reivindiquem del silenci que els envolta”, diu Josep Fontana al pròleg.


Vivos en el averno nazi. Montserrat Llor. Crítica. 324 pàg. 22,90 / @ 19,90 euros

España en la Gran Guerra

Un dineral (1.000 pessetes) cobrava Pilar Millán Astray, germana del legionari, per espiar pels alemanys a la Barcelona de 1914; en aigües espanyoles els germànics ensorraren vaixells fins a 2,5 milions de tones... Sí, Espanya era neutral a la I Guerra Mundial i Alfons XIII somniava de ser el gran pacificador, però el paper fou galdós. Un treball ja cabdal.


España en la Gran Guerra. Fernando García Sanz. Galaxia Gutenberg. 448 pàgines. 23,70 euros

La gran desmemoria

Cinc trobades explosives de Joan Carles I amb Adolfo Suárez abans del 23-F de 1981, on gairebé es barallen físicament. És una de les diverses informacions que deixa anar la polèmica periodista en aquest treball, el pal del paller del qual és ben inquietant: “Per a Suàrez era ben clar que l’ànima del cop d’Estat del 23-F era el Rei”.


La gran desmemoria. Pilar Urbano. Planeta. 864 pàg. 25,90 eur. / @ 12,95 eur.

1914-1918

El professor de la London School of Economics basteix tot un clàssic sobre el conflicte, del qual analitza aspectes sociològics com l’índex de divorci i el finançament, que en part van sufragar els ciutadans amb els ben cotitzats bons de guerra. La mateixa exhaustivitat, en el vessant militar, a Peter Hart a La gran guerra (Crítica, 34,90 / @ 14,99 euros).


1914-1918. David Stevenson. Debate. 896 pàg. 37,90 eur. / @ 14,99 eur.

Pàtria i progrés

Cronologia Catalunya-Espanya-món, pressupostos segons partides, alumnes matriculats a la mítica Escola del Treball... Són alguns dels complements que ofereix aquest estudi divulgatiu (amb imatges incloses) sobre la Mancomunitat. Útil perquè “els catalans d’avui som fills del 1914 més que del 1714”, com diu Francesc-Marc Álvaro al pròleg.


Pàtria i progrés. Agustí Colomines i Aurora Madaula. Comanegra. 230 pàgines. 18 euros

Pequeñas guerras, lugares remotos

El xoc ideològic que es desprenia de la II Guerra Mundial es transformà en conflictes més regionals. Des de les invasions japoneses a Àsia fins al Vietnam, l’autor del premiat El Tercer Reich ofereix una rigorosa anàlisi d’un puzle que, completat, diu molt de la gènesi de la insurreció global d’avui.


Pequeñas guerras, lugares remotos. Michael Burleigh. Taurus. 628 pàgines. 24 eur. / @ 10,99 eur

A la sombra de las espadas

Amb l’aval de ser l’autor del notable Rubicón (sobre els darrers anys de la República de Roma), l’historiador anglès planteja ara la irrupció de l’imperi islàmic al Pròxim Orient a partir de les caigudes de Pèrsia i Roma. Era el final del món antic i la gènesi d’unes transformacions polítiques i culturals trascendentals, com s’està veient ara.


A la sombra de las espadas. Tom Holland. Planeta. 606 pàgines. 22,90 euros

El telón de acero

Des dels mitjans de comunicació a les organitzacions juvenils, passant per partits polítics i organitzacions religioses. Res no es va deixar l’aparell de Stalin (i la seva temible policia secreta) per reconvertir (o destruir) en els 12 països que a partir de 1945 va decidir posar darrere la cortina d’acer. Impecable treball de la premi Pulitzer per Gulag.


El telón de acero. Anne Applebaum. Debate. 702 pàg. 22,90 eur. / @ 11,99 eur.

Hombres y mujeres de la E. Media

Des d’Àtila fins a Colom, passant per Vlad III l’Empalador (àlies Dràcula), i també ésers imaginaris com el rei Artús i Satanàs. A partir de 112 perfils, l’equip que coordinà el finat medievalista francès explica deu segles menys foscos del que s’ha dit. Amb bells mapes i iconografies.


Hombres y mujeres de la E. Media. Jacques Le Goff (coord.). Fondo de Cultura Económica. 448 pàg. 30 euros

Sonámbulos

Els alemanys no estaven sols en la seva paranoia imperialista: tot Europa era un polvorí gràcies als problemes ètnics i a les faccions nacionalistes. A més, les classes altes i els grans comandaments militars se sentien, d’alguna manera, amenaçats per l’ascens dels fins llavors marginats, com ara el proletaritat i la gent de color. Impressionant, per diferent i alhora ben documentada, mirada a la gènesi de la I Guerra Mundial de l’historiador australià.


Sonámbulos. Christopher Clark. Galaxia Gutenberg. 798 pàg. 29 eur. / @ 17,99 eur.

La guerra como aventura

La Legión Cóndor en la Guerra Civil Española 1936-1939 és el clarificador subtítol del volum, cridat a ser llibre de refèrencia sobre els voluntaris de la Luftwaffe, perquè combina la meticulosa descripció dels no menys simbòlics bombardejos de Durango, Gernika, Bujalance o Granollers amb el retrat psicològic més íntim dels mateixos pilots a partir de testimonis trobats gràcies a un treball molt curós de la historiadora alemanya.


La guerra como aventura. Stefanie Schüler-Springorum. Alianza. 448 pàgines. 22 euros

Puig Antich, cas obert

Estudis de balística; la constatació que un dels forenses firmants no era present en el reconeixement del cadàver; el testimoni d’infermeres del Hospital Clínic que tingueren cura de Puig Antich, i el d’un alferes provisional que era a la instrucció del sumari i que denuncia irregularitats. Són les grans aportacions d’aquest treball als 40 anys de la fosca execució del militant del MIL.


Puig Antich, cas obert. Jordi Panyella. Angle. 432 pàgines. 19,90 euros

El evangelio fascista

Com la dictadura evità ser arrossegada ideològicament per la Falange, gran nucli aglutinador, és la gran pregunta que respon aquest estudi del professor de la UAB. Entre el fotimer d’idees noves, dues de trencadores: els intel·lectuals feixistes no eren tan mesells com s’ha dit i tots el que tenien idees anaren desapareixent. I només quedà Franco.


El evangelio fascista. Ferran Gallego. Crítica. 979 pàg. 39,90 eur. / @ 14,99 eur.

BCN en postguerra 1939-1945

Les factures de les visites el 1939 de Franco (11.737 pessetes) i de Serrano Súñer (més cara: 12.363,85); les Joventuts Hitlerianes al Palau de la Música el 1943... L’Arxiu Administratiu de Barcelona és una mina, com es veu a la mostra de Montjuïc i rebla el llibre-catàleg, farcit de fotos inèdites i textos d’historiadors de primera sobre un període molt verge.


BCN en postguerra 1939-1945. Autors diversos. Efadós / Ajunt. BCN / F. Pi i Sunyer. 240 pàgines. 45 euros

La ruta de Lisboa

Lisboa fou, entre 1941 i 1945, la darrera porta per fugir del nazime... O la d’entrada a Europa si es volia anar al nucli bèl·lic. Memòries, dietaris i informes oficials permeten a l’historiador nord-americà reconstruir un ambient que visqueren Koestler, Greene, l’espia català Garbo.


La ruta de Lisboa. Ronald Weber. Tusquets. 424 pàg. 22 euros

La cultura en Transición

La cultura com a bisturí essencial per ajudar a canviar la cara de l’Espanya franquista a l’estrenada democràcia. I com a model, la política del socialista francès Jack Lang. És la tesi (ben documentada) que defensa la jove historiadora italiana.


La cultura en Transición. Giulia Quaggio. Alianza. 370 pàg. 22 euros / @ 15,99

El consell de guerra a Jordi Pujol

“Estatura 1,63; color sano; pelo castaño, ojos pardos, nariz recta, boca regular, barba poco poblada. Viste en este acto chaqueta azul y pantalón gris claro”. És un fragment de la “declaración indagatoria del procesado”, Jordi Pujol. Repoducció de la causa sumaríssima de 1960.


El consell de guerra a Jordi Pujol. Enric Canals. Generalitat de Catalunya. 228 pàg. 20 euros

La guerra moderna en España

La Guerra Civil va ser un laboratori de les estratègies militars que s’aplicarien després a la II Guerra Mundial. Per això vingueren observadors d’arreu, com el coronel dels EUA Stephen O. Fuqua; els seus informes són la base d’aquest llibre, un dels nous en la matèria.


La guerra moderna en España. James Cortada. RBA. 528 pàg. 23 euros / @ 7,99 euros

La maldición de Stalin

Nova demostració de l’ extraordinari domini de les fonts de l’antic bloc de l’Est de l’historiador nord-americà, que repassa la petja de Stalin des de la Segona Guerra Mundial fins al seu testament, amb esgarrifoses dades dels assassinats que ordenà i el pols amb Truman i Mao.


La maldición de Stalin. Robert Gellately. Pasado & Presente. 624 pàgines. 39 euros

Matar a Prim

Crònica dels treballs d’una comissió científica dirigida per l’autor i que conclou que el general Serrano (regent del país) hi estava involucrat. Una biografia breu i clara a El general Prim</CF>, d’Arnau Cònsul (La Mansarda, 120 pàg. 16,90 euros).


Matar a Prim. Francisco Pérez Abellán. Planeta. 336 pàg. 20 euros / @ 13,99 euros

La Mancomunitat, 1914-1925.

Ja només pels espectaculars cartells contra la plaga de mosques o els mapes de la xarxa telefònica de 1917, o el fotimer d’imatges de la tasca de la Mancomunitat, es justifica la compra del llibre, tot i que l’exercici de liofilització del gran expert sobre la institució també paga la pena.


La Mancomunitat, 1914-1925. Albert Balcells. Diputació de Barcelona. 112 pàgines. 10 euros

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

José Ángel Montañés
Redactor de Cultura de EL PAÍS en Cataluña, donde hace el seguimiento de los temas de Arte y Patrimonio. Es licenciado en Prehistoria e Historia Antigua y diplomado en Restauración de Bienes Culturales y autor de libros como 'El niño secreto de los Dalí', publicado en 2020.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_