Recomanem

Assaig

De la glòria a l’oblit de vegades hi ha només uns dies, o unes setmanes. En el cas de la CNT, aquest procés s’allargà durant anys i anys, però es demostrà com a irreversible. Per a il·lustrar-ho, Teresa Abelló acaba de recuperar el fons de la central sindical, situat a la Biblioteca del Pavelló de la República. I n’edita una part, amb una completa i suau introducció que serveix com a context i guia. Més enllà d’algunes imatges, la documentació inclou sucosíssims manifestos i missives a través dels quals es dibuixa el llarg viatge entre l’exili i la clandestinitat d’una CNT que ja mai més no recuperaria el múscul exhibit durant els anys 30.

Narrativa

El tancament de RTVV reposarà sòbriament en l’apartat de la història valenciana reservat a les derrotes. Esperança Camps i Empar Marco ho conten rabiosament en Vertigen, una novel·la construïda amb l’ajuda d’un lleuger esquelet narratiu en què s’entrellacen dues ombres més: l’extrema dreta i una altra tragèdia col·lectiva, com és Grècia. Tot això, però, no amaga el moll de l’ós: RTVV. Ha sigut, no cal dir-ho, una obra esperada, potser perquè ha estat pensada i escrita simultàniament a la declaració de nul·litat de l’ERO, a l’esperança posterior i a aquell final vergonyós extret del manual dels finals vergonyosos. Ara, consumat el negre a la pantalla, la seua lectura s’imposa com a higiènica. O potser encara més: necessària.

Assaig

Fa uns quants anys, en encendre el televisor, hi havia poques possibilitats de trobar algú parlant d’economia. Ara la cosa ha canviat. Se’n parla més que mai. I no solament els experts. En aquest context, Economia de l’absurd, l’últim premi Octubre d’assaig, és una aportació crítica molt útil per als llecs en la matèria. I encara més amb un subtítol tan suggeridor com “Quan comprar més barat contribueix a quedar-se sense feina”. I és que Burgaya analitza això mateix, una societat en què les grans multinacionals ofereixen productes per uns quants euros, però a un preu molt elevat. Un preu que també paguen altres.

Normas

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Logo elpais

Ya no dispones de más artículos gratis este mes

Suscríbete para seguir leyendo

Descubre las promociones disponibles

Suscríbete

Ya tengo una suscripción