_
_
_
_

Carnestoltes a l’atac!

El carnaval s’apodera de cada racó de Catalunya invocant l’excés i la broma

GIANLUCA BATTISTA

El carnaval s’apodera de cada racó de Catalunya invocant l’excés i la broma i deixant la serietat i la moderació tancades en un calaix fins al 5 de març. Fins llavors tot està permès.

Barcelona. Per tercer any consecutiu, la capital aposta per recuperar el seu carnaval històric: avui, festivitat de Dijous Gras, se celebra L’Arribo del Rei Carnestoltes amb un ball de màscares. Per primera vegada, el Born CC, aquest any el lloc que sembla organitzar-ho tot, es converteix en la plaça major de la festa. Aquí, el monarca de la broma —encarnat per l’actor Jordi Martínez— pronunciarà el ban i s’estrenarà la gran novetat d’enguany: un espectacle de focs artificials “històrics”, semblants als emprats en els segles XVII i XVIII, tot demostrant que la pólvora també pot divertir.

Tot i que dissabte cada barri té la seva pròpia desfilada (una trentena) i s’han programat desenes d’activitats al llarg de la setmana, la Ribera es confirma com el centre dels actes massius: el diumenge, a les 17 hores, el barri es tacarà de color taronja per celebrar la Taronjada, una batalla —una altra vegada la guerra— del segle XIV de confetis i globus que ompliran l’aire al ritme de música en directe.

Vilanova i la Geltrú. On es tiraran moltes més coses que confetis serà a la capital del Garraf. La pastisseria Blanch fa 20 anys que prepara una merenga enorme amb la qual s’arma el públic infantil per a una batalla campal (des de les 17.30) que a les 12 de la nit prossegueixen els adults. A qui aconsegueixi salvar-se de l’atac dels dolços, el diumenge l’espera un altre: durant la desfilada de desenes de comparses, començarà la guerra dels caramels mentre s’estrenaran danses noucentistes. El Rei Carnestoltes —disfressat de manera satírica segons algun esdeveniment succeït durant l’any a la localitat— serà sepultat durant l’enterrament de la sardina, cloenda comuna a gairebé tot Catalunya.

Lleida. En aquesta ciutat el rei del carnaval sobreviurà, però no Pau Pi, la figura històrica —present des de 1877— que personalitza el carnaval. Després d’una setmana de desfilades, concursos i activitats com la tupinada popular (carn precuinada i submergida en oli), el ciutadà elegit per encarnar Pau Pi (un gran honor per a tots) serà portat fins al seu taüt en una marxa fúnebre musical i surrealista, fins i tot amb ploraneres.

Tarragona. Per glòria i honor a la ciutat competiran 40 comparses (a partir de les 18 h) amb els seus millors ballarins individuals en la Disfressa d’Or: els guanyadors es convertiran en els reis del carnaval l’any que ve. Dilluns també hi haurà el concurs (en la novena edició) de Drag Queens & Drag King.

Solsona. Res no sembla més original que aquesta celebració a Solsona: les comparses es disfressen només per a la desfilada i per al ball principal del cap de setmana, on els protagonistes són els gegants d’enormes braços que reparteixen mastegots al públic que atapeeix les carrers. Dissabte, a més, se celebra la llegenda del ruc que es pixa damunt de tots, mentre és hissat fins al campanar per menjar-se una herba que hi creixia. Avui la pobra bèstia, afortunadament de cartró, segueix mullant tothom fins a l’últim dia de carnestoltes, en què el rei de la festa, un ninot, es crema entre la disbauxa.

Sitges. Sens dubte hi haurà sorpreses en aquesta ciutat bulliciosa, en què la festa sembla una marca d’identitat i on preparen amb cura les desfilades de carrosses —veritables obres d’art— de diumenge i dimarts. Serà quan la ciutat sumarà als seus 30.000 habitants 270.000 visitants, o més ben dit: reines, barrufets, arlequins i qui sap quins personatges. Amb un pressupost de 115.000 euros, aquest carnaval de Sitges es consolida com l’esdeveniment massiu més important de la ciutat, on avui es donarà a conèixer amb dues desfilades el Rei Carnestoltes, inspirat aquest any en un gran artista de la música potser Freddy Mercury, potser Michael Jackson.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_