_
_
_
_

Sushi en lloc de crispetes

El festival de cinema oriental de Vic exhibeix 35 films de la Xina, el Japó, Corea o l’Índia

Fotograma de la pel·lícula 'GF*BF' de Yang Ya-Che.
Fotograma de la pel·lícula 'GF*BF' de Yang Ya-Che.

Olors d’espècies orientals impregnen l’aire del parc. El soroll de palets que graten el fons d’un bol de fideus típics de Canton acompanya els crits de kungfu. Entre mos i mos, la gent s’asseu davant d’una gran pantalla envoltada d’arbres. Llengües i accents d’origen diferent s’han reunit durant els últims deu anys en el parc de la Bassa dels Germans per participar en el festival Nits de Cinema Oriental de Vic. A través dels ulls i del paladar, el festival torna per desvelar alguns dels misteris d’Orient.

“Al voltant del 80% de les pel·lícules distribuïdes a Espanya provenen dels Estats Units. El cinema asiàtic arriba molt poc a les nostres pantalles, encara que es tracti del continent amb més producció cinematogràfica del món. Volem oferir l’oportunitat de conèixer un cinema popular oriental que gairebé no té accés a les nostres sales”, explica Quim Crusellas, director del festival.

Divuit pel·lícules produïdes el darrer any, procedents de països com el Japó, Corea, la Xina o l’Índia, participaran en la sessió oficial competitiva de l’únic festival d’Espanya completament especialitzat en cinema oriental. “Enguany hem aconseguit un bon equilibri entre un cinema més d’autor, amb grans virtuts artístiques, i un cinema més comercial, èxit de taquilla al seu país d’origen”, comenta Crusellas. S’espera superar la xifra de l’any anterior, 7.000 persones, que acabaran sent els jutges que concediran el Gat de la Sort, el guardó oficial del festival.

FESTIVAL NITS DE CINEMA ORIENTAL

Vic
Del 9 al 14 de juliol

Disset pel·lícules més s’han programat en sessions infantils i especials, com ara la retrospectiva del cinema de Taiwan, el país convidat d’aquesta edició i que ha consolidat la seva fama a la pantalla amb cineastes com Ang Lee, director de La vida del Pi.

“El cinema ajuda a aprendre maneres de viure que desconeixem. Pel·lícules com The Soul of Bread de Sean Kao i Lin Chun-Yang, que inaugurarà el festival, o el drama generacional GF*BF de Yang Ya-Che, creen un retrat social de Taiwan, els seus canvis socials i polítics en els últims 30 anys i els contrastos entre modernitat i tradició”.

El projecte va començar com un somni d’estiu: uns aficionats del cinema oriental van anar a sopar al primer restaurant de menjar asiàtic que va obrir a Vic. Allà va néixer una amistat que es va transformar en la idea d’unir la passió gastronòmica amb la cinèfila. L’entusiasme es va contagiar, i el que va començar amb una única sessió es va transformar en el festival, que enguany compta amb reconeixements com el de l’Oficina Econòmica i Cultural de Taipei. Durant sis nits és possible sopar a Vic a l’aire lliure en sintonia amb una pel·lícula de recent producció oriental que es projecta: es menjaran delicioses samoses al ritme de les ballarines de Bollywood, i sushi durant les comèdies japoneses. Hi haurà rotllets de primavera i tofu en lloc de crispetes.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_