El pols a l’actualitat (musical)
El cartell del Primavera Sound pot fer que visqui una edició de les més triomfals
Els temps han canviat i les coses ja es fan a l’engròs. Si les botigues petites estan desapareixent davant la pressió de les grans superfícies, l’oferta musical es concentra cada vegada més en els imbatibles festivals d’estiu, una oferta ben estructurada, gairebé exhaustiva i extraordinàriament generosa dels artistes que formen part del cada vegada més gran univers indie.
Davant el col·lapse de la música situada entre allò més comercial i allò mes independent, fa la sensació que avui no hi ha un terme mitjà entre Melendi i Nick Cave, de manera que el substrat independent, el de Cave, fa anys que no forma part de les catacumbes. Serveixi la digressió per confirmar que el cartell del Primavera Sound d’enguany és un dels més exhaustius de la seva història. En la densa jungla de noms es poden destacar músics de diverses generacions que ara troben ressò en un públic que supera la trentena.
El Primavera Sound que avui es desplega al Parc del Fòrum de Barcelona inicia la jornada atorgant l’etiqueta de caps de cartell a bandes més aviat recents, uns Phoenix (Parc del Fòrum, 01.40 hores) nascuts al final dels noranta que facturen un pop rematat amb electrònica, i uns The Postal Service (22.55 hores) que mostren com es construeix un mite al segle XXI: n’hi ha prou amb un disc força bo, desaparèixer i tornar al cap de deu anys. Tot és molt ràpid.
Un altre grup del dia serà Manel, que estrenarà en directe el seu tercer disc en un horari digne de festival (20.30 hores), i John Talabot (avui, 04.15 hores), que arrodonirà la jornada local.
D’altres són clàssics del panorama independent, com Animal Collective (avui, 03.10 hores) o Grizzly Bear (avui, 00. 15 hores), bandes de cançons imprevisibles; Dinosaur Jr i Bob Mould (tots dos avui, a les 22.45 i 21.45 hores, respectivament), veritables i veterans supervivents; Four Tet (avui, 02.25 hores) i la seva electrònica, i el rock psicodèlic de Tame Impala (avui, 20.30 hores).
La segona jornada indica fins on l’estètica independent ja disposa dels seus dinosaures, un concepte fins ara vinculat als setanta i vuitanta. Blur (demà, 01.30 hores), amb la seva reaparició, i The Jesus and Mary Chain (demà, 22.45 hores), un clàssic entre clàssics reapareguts el 2007, són els noms més potents. Cal no oblidar altres veterans com Swans, rock tens al quadrat (demà, 01.20 hores); els suecs The Knife, barreja de rock i electrònica (demà 03.20 hores); i James Blake, el rei de l’electrònica setinada (demà, 00.15 hores). La dosi de reconeixement al perdedor vindrà donada de nou per Daniel Johnston (demà, 19.30 hores), l’home que perdent el cap es va guanyar el cor del públic independent.
La tercera jornada tira també de clàssics per fixar els caps de cartell: juguen com a cartes guanyadores Nick Cave (dissabte, 23.35 hores) i My Bloody Valentine (dissabte, 02,25 hores), un dels grups que més suc han tret a un disc, en el seu cas el Loveless, del qual ara es destaca la sorollositat, pròpia en termes absoluts d’uns Manowar. Però amb pedigrí, on vas a parar!. I, és clar, Antònia Font (dissabte 25, 22.10 hores).
Altres noms de la jornada són Los Planetas (dissabte, 01.05 hores), amb prou edat per recuperar discos, com fa tothom en aquests temps tan imaginatius. Repesquen l’excel·lent Una semana en el motor de un autobús. El hip-hop de Wu-Tang Clan (dissabte, 22.20), el rock de Band Of Horses (dissabte, 20.55 hores), la diversió pop i electrònica de Hot Chip (dissabte, 03.50 hores); el misteri litúrgic de Dead Can Dance (dissabte, 21 hores) i el punk electrònic de Crystals Castles (dissabte, 02.15 hores) arrodoneixen un festival que pot viure una de les seves edicions més triomfals.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.