_
_
_
_

Museus de dia i de nit

200 activitats gratis dissabte vinent amb el patrimoni com protagonista

José Ángel Montañés
Una de las exposiciones de la Fabra i Coats
Una de las exposiciones de la Fabra i CoatsMARCEL.LÍ SÁENZ

Juntament amb esglésies, ajuntaments i escoles, els museus són les instal·lacions que no solen faltar en gairebé cap municipi. A Catalunya hi ha, segons les últimes dades proporcionades per la Generalitat, 113 museus i 405 col·leccions que reuneixen més de 17 milions de peces i que van rebre un total de 23 milions de visitants el 2011.

Són xifres d’èxit d’un sector que a Catalunya mou un volum econòmic de més de 100 milions d’euros a l’any i que sembla no veure’s afectat per la crisi actual atenent a la contínua aparició de nous centres en els últims anys. Catalunya, encara que costi de creure, compta amb prop d’un centenar de nous museus i centres d’interpretació de patrimoni nascuts en els dos últims anys —dels quals 40 són nous i 30 més han estat reformats—, que han aconseguit obrir-se camí i han pogut ser finalitzats, mentre que una mica més d’una desena segueixen en obres i obriran les portes els mesos vinents.

Però aquestes xifres positives no amaguen unes altres dades més preocupants. Des del 2008, els museus catalans han vist com la inversió, els pressupostos i les despeses ordinàries de manteniment són cada vegada més baixos, cosa que ha obligat a reduir horaris, activitats i programes d’investigació i, pitjor encara, acomiadar treballadors. Fins i tot alguns dels nous centres que han sorgit com bolets han tingut problemes per obrir les seves portes l’endemà de ser inaugurats i gairebé tots han arrencat a mig gas.

Mentrestant la Generalitat, que el març del 2012 va anunciar un nou Pla de Museus per posar ordre a aquest univers, no acaba de posar-lo en marxa i les seves famoses constel·lacions semblen perdudes en forats negres.

DIA DELS MUSEUS

Dissabte 18 de maig

www.museus2013.cat

www.bcn.cat/lanitdelsmuseus

Però els museus segueixen plens de dinamisme i activitat, tot afrontant la crisi amb dosis d’enginy i voluntarisme. Des de fa anys aprofiten una jornada per mostrar les seves col·leccions i exposicions i, de passada, conscienciar la població sobre la seva funció social. És durant el Dia Internacional dels Museus, que enguany viurà la 36a edició sota el lema Museus (memòria + creativitat) = Progrés social, i que aquest dissabte els museus celebraran amb més de 200 activitats. Un dels actes més destacats de la jornada és la Nit dels Museus (que enguany coincideix amb el Dia Internacional), en què 62 centres de Barcelona i l’àrea metropolitana obren gratis des de les 19 hores fins a la una de la matinada. Durant tot dia, des d’una perspectiva diferent —a través d’itineraris, visites teatralitzades, activitats musicals, tallers i fins i tot copes a la fresca—, i si el temps ho permet, el patrimoni serà el protagonista.

Aquest any són 16 els nous centres que s’incorporen a la celebració: entre ells la Fabra i Coats, l’imponent edifici que aviat acollirà la seu del Museu del Disseny de Barcelona (DHUB), el Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre, el Museu Diocesà de Barcelona, l’Estudi Fotogràfic Centelles i el Museu FC Barcelona. L’any passat, tot i la pluja, 75.000 persones van optar per visitar els museus durant la jornada nocturna, en horaris en què tradicionalment estan tancats.

Propostes a Barcelona i també més enllà

De les 200 propostes previstes per gaudir del patrimoni durant aquest cap de setmana, moltes es desenvolupen a Barcelona, però la majoria estan repartides pels diferents museus i centres culturals de tot Catalunya. Aquesta n’és una selecció:

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). A part de poder visitar tot el museu (incloent-hi les excepcionals obres d’art medieval), es podrà veure l’exposició sobre La batalla de Tetuan de Fortuny i escoltar un concert de jazz a la Sala Oval (a partir de les 21 hores).

Museu Europeu d’Art Modern. Oportunitat per veure l’exposició d’escultura catalana amenitzada per un concert de blues, reggae i rock (22 hores).

CaixaForum. Torna a ser gratis per veure l’exposició sobre el cinema de Georges Méliès o la influència de l’art en la fotografia, a més d’un concert de música africana (22 hores).

Museu d’Arqueologia de Catalunya-MAC. Permet veure en directe com es pentinaven les romanes en l’exhibició que farà el perruquer Raffel Pagès (de 22.30 a 23.30 hores).

Museu de la Xocolata i Arxiu Fotogràfic. Dos centres que comparteixen edifici i, per un dia, activitat: a Fotografies i xocolatines! es podrà realitzar una saborosa peça de xocolata i després personalitzar-la amb una imatge que podran triar al Museu de la Fotografia del pis superior.

Museu de Lleida. Pel trasllat (temporal) de la Verge de Bellpuig al seu monestir, la joia del museu és la Mare de Déu de Saidí, una altra escultura en pedra del taller de Bartomeu de Robió del segle XIV. El dissabte es representarà Petites Peces Pies, monòlegs que recreen històries amagades rere els personatges de les pintures murals de la Pia Almoina (20.30 hores i 21.30 hores).

Museu Arqueològic de Tarragona (MNAT). Després d’estar tancada durant anys, es podrà visitar la necròpoli paleocristiana. Al museu es representarà El viatge d’Eneas a través de les gorges de l’Avern (24 hores).

Casa Museu Lluís Domènech i Montaner, Canet de Mar. Visita a l’exposició Els vestigis del Modernisme i conferència (19 hores) Els tallers d’artista, espais de col·leccionisme i oci, a càrrec de Fàtima López Pérez.

Museu d’Art de Cerdanyola i Museu de Ca n'Oliver. Els dos museus de Cerdanyola proposen una visita conjunta a les exposicions Cara a cara. El retrat en la fotografia catalana des dels 50 i Fam i guerra a Catalunya. Estratègies de supervivència 1936-1959, dues mostres, diferents d’entrada, que reflecteixen la capacitat de l’ésser humà, amb una càmera o una cullera a les mans (a partir de les 19.30 hores).

Museu d’Arqueologia de Catalunya-MAC, Girona. Set museus de la ciutat s’uneixen en un recorregut guiat per realitzar la visita Set tresors, set moments sobre la història de Girona (de 21 a 23.30 hores).

Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, Sabadell. Les restes d’animals prehistòrics es veuran amansides per la música d’àries d’òpera que dos cantants dels Amics de l’Òpera de Sabadell, amb ajuda d’un piano, cantaran en una de les sales del museu (23 hores). A prop, al Museu d’Història de Sabadell, S’inaugura Vidres negres del neolític. D’on vénen?, on es podran veure sis peces neolítiques, de 6.000 anys d’antiguitat, elaborades amb obsidiana procedent de Sardenya.

Església de Sant Climent de Taüll. A Obert per obres es podran veure les actuacions que es duen a terme a l’interior del temple per recuperar les pintures originals romàniques de l’absis i el nou projecte de museïtzació, que recorre a la projecció de les pintures que des de gairebé fa un segle són al MNAC (12 hores).

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

José Ángel Montañés
Redactor de Cultura de EL PAÍS en Cataluña, donde hace el seguimiento de los temas de Arte y Patrimonio. Es licenciado en Prehistoria e Historia Antigua y diplomado en Restauración de Bienes Culturales y autor de libros como 'El niño secreto de los Dalí', publicado en 2020.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_