_
_
_
_
Història

Espies i secrets

Ben Macintyre, el gran especialista en la II Guerra Mundial lliurada a les ombres, publica 'La historia secreta del día D'

Jacinto Antón
Sant Jordi matant el drac, de Lucas Cranach el Vell.
Sant Jordi matant el drac, de Lucas Cranach el Vell.

Bona collita de títols d'història sobre asumptes tèrbols, espies i secrets què ens llança aquest Sant Jordi. Ben Macintyre, el gran especialista en la II Guerra Mundial lliurada a les ombres, publica La historia secreta del día D, ameníssim repàs dels extravagants personatges, tots agents dobles, que van fitxar els serveis secrets britànics per orquestrar l’operació de desinformació més gran del conflicte, l’operació Fortalesa, que va enganyar els alemanys sobre el lloc del desembarcament i va aconseguir que les platges de Normandia no es convertissin en un escorxador.

El reconegut divulgador de la història del nazisme Guido Knopp, en col·laboració amb un grup d’historiadors alemanys, ofereix a Secretos del III Reich un ventall d’investigacions d’allò més interessant sobre aspectes desconeguts o poc coneguts del règim hitlerià. Cal destacar la història de la cosina segona de Hitler, víctima de l’assassinat planificat de discapacitats, o el nebot que es va allistar a la marina dels EUA. La veritable personalitat d’un Rommel vanitós i poc humà, la investigació de Himmler sobre les bruixes o la desconeguda col·lecció de quadres de Speer són altres temes del llibre.

A La CIA y la guerra fría cultural, la periodista i historiadora Frances Stonor Saunders s’endinsa en un altre món d’ombres i secrets tot preguntant-se fins a quin punt els intel·lectuals es van involucrar en les mentides que es van produir durant aquest conflicte ideològic i fins i tot les van incrementar. El Govern dels EUA, revela Stonor, va dedicar enormes recursos a un programa secret de propaganda cultural dut a terme per la CIA. És al·lucinant que l’agència estigués al darrere d’articles, llibres, exposicions, concerts i conferències per tal d’apartar la intel·lectualitat de l’Europa occidental de l’interès pel marxisme i el comunisme.

La historia secreta del día D @.Ben Macintyre. Crítica. 452 pàg. 22,90 euros Secretos del III Reich @ Guido Knopp. Crítica. 432 pàg. 21,90 euros. La CIA y la guerra fría cultural @. Frances Stonor Saunders. Debate. 596 pàg. 22.90 euros.

La crisis del siglo XX

Jaume Vicens Vives. Acantilado. 384 pàgines. 24 euros


Gràcies a la troballa de Josep Fontana d’uns manuscrits en una llibreria de vell, es publica aquesta brillant història d’Europa entre 1919 i 1945, on l’autor de Notícia de Catalunya busca en les conseqüències de la Gran Guerra les causes de la Segona i fixa el conflicte espanyol al món. L’historiador abandonà les tesis blaves dels anys 40, com demostra quan parla d’un Hitler aliat amb l’“anticristianismo” i xipollejant “en el desorden moral más espantoso”.

La tercera Catalunya

Arnau Gonzàlez. Edicions de 1984. 944 pàgines. 26, 50 euros


Aplegar els joves catalans exiliats, fastiguejats per la Catalunya de la FAI tan com per l’Espanya dels insurgents, desembarcar a Empúries, reclutar-ne més i desbancar els anarquistes abans de l’arribada dels falangistes... És l’increïble projecte de Ramon Sugranyes de Franch i Carles Eugeni Mascarenyes, tercers catalans, que eren més del que s’ha dit, creu l’historiador de la UAB.

Política, economia i guerra. Barcelona 1700

Diversos autors. Ajuntament de Barcelona. 286 pàgines. 12 euros


Els catalans defensaven el 1714 les seves llibertats i constitucions, però l’opció per l’austriacisme davant Felip V també s’explica pels interessos d’una burgesia emergent que comerciava amb Anglaterra i Holanda. És una de les grans aportacions del llibre, explicada per mestres com Albert García Espuche, Joaquim Albareda, Agustí Alcoberro...

La muerte del espía con bragas

J. Fernando Mota i J. Tébar. Flor del Viento. 368 pàgines. 23 euros


“Ens permet posar llum a una època molt fosca”, diuen els dos historiadors sobre un dels casos més escandalosos i morbosos del franquisme. Argentona, octubre de 1943: un home apareix agonitzant, sota la roba duu calces i va tot depilat. El que podria ser un crim sexual a seques es converteix en un brutal episodi històric on es barregen espies aliats i nazis, militars espanyols, falangistes i estraperlistes...

Los mitos del 18 de julio

Diversos autors. Crítica. 472 pàgines. 24,90 euros


“La empresa Società Idrovolanti Alta Italia vende al Sr. D. Pedro Sainz Rodríguez, que los adquiere, 12 aparatos tipo S.81...”. És un dels contractes de la compra d’armes italianes pels revoltats. Una perla d’un llibre on Ángel Viñas, Hilari Raguer i set autors més responen a les claus d’una guerra de la qual Julián Casanova n’ha fet una síntesi a España partida en dos (Crítica, 19,90 euros).

Gladiadores @

Alfonso Mañas. Ariel. 512 pàgines. 23,90 euros


Especialista en esport i olimpisme en el món antic, el professor de la Universitat de Granada fa un repàs del gran espectacle de masses de l’antiguitat: des dels orígens religiosos fins a l’arquitectura dels coliseums, passant per la vida privada dels gladiadors, les cures a les quals eren sotmesos, les implicacions polítiques, el cruel destí que els esperava quan morien...

Els fets del 6 d’octubre de 1934

Manel López. Base. 469 pàgines. 22,90 euros


Sobre el moviment revolucionari d’octubre de 1934 a Catalunya hi ha, com diu Josep Fontana al pròleg del llibre, moltíssima literatura descriptiva i poca investigació històrica”. Des d’ara ja no serà així: l’autor, consultant uns 120 arxius municipals i 64 publicacions (o sigui, cinc anys), hi fa aparèixer tot el component social i popular. “Fonamental”, diu el mestre.

Ignorades però desitjades

Josep Lluís Martín. A contravent. 286 pàgines. 20 euros


Al vot de les dones durant la Segona República se li dóna la culpa, per exemple, de la victòria de la dreta a les eleccions de 1933. El professor de la Universitat Autònoma de Barcelona es remunta al paper de la dona política durant la dictadura de Primo de Rivera fins al 1936 per fer una panoràmica poc usual en la historiografia catalana i desfer més d’un tòpic.

Barcelona malgrat el franquisme

Diversos autors. Ajuntament de Barcelona. 216 pàgines. 18 euros


La SEAT, la ciutat i la represa sense democràcia és el clau subtítol del volum coordinat pel britànnic Sebastian Balfour i sorgit a recer de la mostra Ja tenim 600 que es veié al Museu d’Història de Barcelona. L’impacte d’aquella indústria als anys 50 en l’arquitectura, la lluita sindical, l’urbanisme o la cultura política són els temes abordats d’un període no sobrat de bibliografia.

Grups autònoms

Joni D. El Lokal / Associació El Raval. 398 pàgines. 17 euros


La Transició no fou pas tan pacífica com s’ha fet creure. Alguns compromisos socials van ser perseguits i, conseqüentment, arraconats. Des del record a la figura de l’anarquista de Sallent i militant de la COPEL Agustín Rueda, mort a Carabanchel el 1978 per una pallissa de la policia, l’autor arrenca un particular memoràndum de grups i iniciatives que quedaren fora del sistema.

EEUU, Islam y nuevo orden mundial

Antoni Segura. Alianza. 376 pàgines. 22 euros


En 10 anys, els que van entre 1991 (ensulsiada de l’URSS) i 2001 (atemptat de les Torres Bessones), tot el sistema de relacions internacionals, aliances i codis canvia. De la sacsejada no escaparen ni els països àrabs. El catedràtic de la UB, autor de Más allá del islam, els dissecciona en un text rigorós i entenedor per saber com quedarà el món.

ERC (1931-2012)

Joan B. Culla. La Campana. 784 pàgines. 25 euros


Nova demostració d’erudició, visió de conjunt i capacitat d’anàlisi d’una ingent documentació de l’autor de La dreta espanyola a Catalunya, que dissecciona la convulsa història d’un partit que va donar dos presidents de la Generalitat però que entre 1976 i 1980 va passar molt just el tall de la Transició, i que avui és peça clau per la governabilitat de Catalunya i el seu futur sobiranista.

El final (Alemania, 1944-1945)

Ian Kershaw. Península. 666 pàgines. 34,50 euros


Dels últims dies del règim nazi sempre han sorprès els historiadors la falta de revolta, els relativament baixos nivells de deserció entre les tropes i, en el pol oposat, la també poca resistència a l’ocupació d’una societat en principi força nazificada. A aquestes preguntes respon l’autor de la biografia de referència de Hitler, en un llibre de nou indispensable.

Pujol. Catalunya

Enric Canals. Pòrtic. 256 pàgines. 18 euros


Us presentem el general Franco és el pamflet del qual, sota tortura, Jordi Pujol es va confessar l’autor i pel qual va patir un consell de guerra que el condemnà a set anys de presó. Després de 52 anys, i gràcies a una exhaustiva investigació, el periodista i productor audiovisual, bregat en treballs com la sèrie Classificació ACR, ha trobat tota la documentació inèdita del procés. Premi Godó de periodisme.

1714. El setge de Barcelona

F. X. Hernàndez Cardona. Angle. 120 pàgines. 23,90 euros


La combinació entre els breus però riquíssims textos de l’historiador i les curoses il·lustracions de Guillem H. Pongiluppi ofereix una rigorosa fotografia (en alguns casos en 3D) dels principals escenaris de la desfeta. Per completar-ho, gairebé com un diccionari i classificats segons el seu ofici o condició, Francesc Serra presenta Els herois de 1714(Base; 18 euros).

Las brigadas internacionales

Víctor Hurtado. Dau. 78 pàgines. 28,80 euros


Van ser uns 35.000, d’un 50 països, formant una de les grans icones de la Guerra Civil. Els orígens, les batalles on participaren o l’emotiva desfilada de comiat d’octubre de 1938 a Barcelona són objecte d’espectaculars infografies i mapes, pràctica poc usual en la historiografia espanyola però que el mateix autor ja va experimentar amb èxit a La sublevación.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Jacinto Antón
Redactor de Cultura, colabora con la Cadena Ser y es autor de dos libros que reúnen sus crónicas. Licenciado en Periodismo por la Autónoma de Barcelona y en Interpretación por el Institut del Teatre, trabajó en el Teatre Lliure. Primer Premio Nacional de Periodismo Cultural, protagonizó la serie de documentales de TVE 'El reportero de la historia'.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_