_
_
_
_

MNAC

Costa d'entendre el que està passant, o millor dit, no passant, al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Semblaria lògic, per exemple, que l'exposició històrica sobre el pla Cerdà que ara es pot veure a la Sala Comillas de Drassanes, on només pot restar-hi dos mesos pels múltiples compromisos de lloguer d'aquesta sala que igual serveix per un body descarnat que per una fira, s'hagués fet al museu que recull el bo i millor de l'art català. Entre d'altres coses, perquè el modernisme català, per exemple, seria difícil d'entendre sense el teixit urbà que li preparà l'enginyer i, a més, potser fins i tot s'hauria pogut fer una mica de context artístic del que es podia veure en aquell moment a Catalunya. El curiós és que als comissaris, prou preocupats en l'organització i la recerca d'un espai per la mostra, ni se'ls va passar pel cap que podria ésser el lloc idoni. I també és curiós que les responsables del museu no anassin a oferir l'espai tenint en compte que aquest any sembla ésser que tenien problemes per completar el programa d'exposicions.

Per una altra part, en relació a tot aqu est tema de l'arxiu Centelles -un affaire en què no s'ha sentit la veu de Joan Saura, responsable últim del Memorial Democràtic que se suposa que s'ha creat per recuperar la memòria històrica- també sorprèn que el MNAC només tengui onze obres del fotògraf, i a sobre sis foren comprades en subhasta pel Ministeri de Cultura que les cedí al museu i les altres prèstecs d'altres entitats. Què passa? D'acord que no compra negatius i es limita a les còpies d'època, és el seu criteri, però potser la representació podria ésser més àmplia. És com si el museu s'hagués replegat en si mateix com un cargol i res del que passés a fora li afectés. D'acord que la funció d'un museu és conservar les seves col·leccions, però també ho és, al segle XXI, convertir-se en un centre de difusió i debat sobre l'art i la cultura, tant la del seu temps com la del passat. I, a més, les col·leccions poden ésser locals, catalanes, però no cal emfatitzar-ho també a totes les exposicions. Alguna mostra sobre simbolisme francès, secessió vienesa, romànic gallec o barroc valencià, per dir algunes possiblitats, també serien ben rebudes.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_