_
_
_
_

Manual de sociovergència

Necessitem governants

Àngel Pes

Mina

125 pàgines. 18 euros

Mancances a banda, una de les grans virtuts del nostre sistema polític és que permet l'expressió de múltiples veus que intervenen en l'àgora mediàtica. Sota mil fórmules diferents -declaracions, entrevistes, manifestacions, grafittis, Internet, etcètera- i amb l'objectiu d'opinar, influir o determinar sobre lleis o valors, la possibilitat que tenim de dir-hi la nostra és cada vegada més gran. I si bé la pressió pública ha estat més aviat una característica de l'esquerra, la tendència a influir privadament -via restaurant o club de polo, per posar alguns exemples amb mala llet- ho ha estat de la dreta, especialment la financera. Per tant, que algú de tanta rellevància com Àngel Pes -Doctor en Economia i subdirector general de La Caixa- ens expliqui públicament el que en pensa de tot plegat, ja és per si mateix una bona notícia.

Sota un títol més provocador que adequat al contingut, l'autor fa un repàs dels grans temes que sovint s'anomenen "de país": Catalunya, relacions amb Espanya, economia, immigració, Europa.

Pel que fa a l'apartat polític, l'autor ho té clar: "Ara mateix hi ha la possibilitat de recolzar un pacte entre el catalanisme i el progressisme espanyol per fer realitat el progrés material i polític que pot donar una Espanya plurinacional". Per tant, els eixos vertebradors de la seva proposta tenen a veure amb l'aposta per un encaix sense complexos amb Espanya -amb ministres catalans al Govern com a garantia-, pel manteniment de la identitat catalana, per Europa com a gran referència, i per una classe governant que hauria de fer valdre els interessos de país als de partit. Llevat de la proposta d'aliança i cooperació intra-estatal entre comunitats autònomes, res de nou al Pirineu com diria aquell. Catalanisme post-transició empeltat de mètode i praxis d'escola de negocis.

Pel que fa a l'economia, coherent i fidel amb la filosofia que tants èxits ha donat a l'empresa on treballa, aquí l'autor es mostra més consistent, per bé que tampoc presenta cap gran novetat: creixement econòmic com a recepta per a la integració de la immigració, molta inversió en innovació i educació, flexibilitat laboral, capacitat emprenedora, aposta tímida per les energies renovables. Teoria liberal-social en estat pur. El més destacable de tot plegat, l'aplicació d'una filosofia oriental -el Shuntzi- a la política catalana i alguna entretinguda dissertació entre seny i rauxa, que contraposa a ambició i rigor.

Necessitem governants és un llibre ben estructurat, directe, clar i concís, i això és sempre d'agraïr. Un text que agradarà als defensors de l'ordre, la llei i el progrés material. I és que, veient les receptes econòmiques donades, als paràmetres pragmàtics-racionals-elitistes en què s'emmarquen els arguments, i a les contundents crítiques a tot el que signifiqui una molèstia a l'estabilitat social, política i econòmica, no hi ha dubte que estem davant del perfecte manual de sociovergència.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_