_
_
_
_

Segon assalt a París

14 dissenyadors residents a Barcelona presenten en un 'showroom' les seves propostes de dona

Són les sis de la tarda de diumenge. José Castro agafa el telèfon amb veu angoixada. En menys de dotze hores ha de ser a l'aeroport amb una col·lecció de moda enllestida. Destinació: París. Castro, gallec de 35 anys, mostrarà les seves propostes per primera vegada en una passarel·la de la capital francesa. No és l'únic atavalat. A l'altra banda del telèfon, Mariana Méndez, veneçolana i resident a Barcelona des de fa vuit anys, afirma que està preparant tots els detalls al seu estudi de la Vil·la Olímpica. L'endemà té una cita a París amb Yohji Yamamoto. Mariana afronta el repte de dissenyar una línia de bosses de mà de Yamamoto per a Mandarina Duck.

José Castro i Mariana Méndez són dos dels membres del grup de dissenyadors, d'un total de 14, que viatja a París amb l'ajuda econòmica de la Generalitat. De l'1 al 5 de març, els 14 dissenyadors ensenyaran la seva col·lecció per l'hivern 2007 en un showroom ubicat a la Galeria d'art Nikki Diana Marquartd. En la segona edició s'ha ampliat el nombre de participants i, per primera vegada, José Castro desfilarà com a component de la selecció oficial d'aquest esdeveniment de moda. Aquest espai, finançat pel Govern català amb 484.000 euros, comptarà amb un agent comercial dedicat en exclusiva a establir contactes entre els creadors i la premsa i, sobretot, els compradors internacionals, una de les peces clau de la cadena de la moda.

Castro és l'únic d'aquesta comitiva que desfilarà. Després de treballar com a dissenyador per diverses marques com Marina Rinaldi, Miró Jeans i Desigual, ara es llença amb una col·lecció de dona al Carrousel del Louvre. "Em sentia buit. Volia fer alguna cosa no condicionada per res. I, a més, no volia excuses si no sortia bé", asegura Castro. La seva desfilada tindrà un cost d'entre 130.000 i 150.000 euros, dels quals 61.000 provenen del COPCA (Consorci de Promoció Comercial de Catalunya).

Mariana Méndez participa amb les seves bosses de mà per segona vegada al Showroom Barcelona. Considera que està bé que l'Administració pública doni amb diners una petita empenta als joves emergents de la moda, però només una ajuda. Aquesta és una de les qüestions eternes. ¿La moda ha de rebre subvenció pública? Fins a l'arribada del tripartit al Govern, el 2003, la Generalitat finançava gran part de les desfilades de la passarel·la Gaudí. Amb el canvi, va ser Esquerra Republicana -responsable de l'àrea al Govern- qui va desmantellar la passarel·la i va apostar pels dissenyadors més joves amb experiència.

"Com qualsevol negoci, el primer any no l'amortitzes. Ens hem de donar un temps fins al 2009. Si en set edicions no resulta rendible, llavors ens replantejarem el model", explica el secretari de Comerç i Turisme, Emili Valdero.

En aquesta edició les col·leccions han millorat molt, diu l'organitzador del Showroom, Vicens Mustarós. Un equip de quatre persones va escollir entre els 22 participants que es van presentar a la prova. "La fórmula del showroom és ideal per vendre, per ensenyar la col·lecció i crear identitat", destaca Mustarós. "Malgrat que alguns pensen el contrari, hi ha nivell entre els participants", afegeix.

Teresa Helbig és una de les noves cares del grup. Té un taller a Barcelona. Va començar fent aparadors. Un dia es va fer ella mateixa el vestit per anar al casament d'una amiga. Va triomfar. Ara ven vestits amb detalls artesanals en diverses ciutats espanyoles. Teresa Helbig mai ha optat per la passarel·la, ni tampoc per tenir botiga pròpia.

Per la seva banda, Cecilia Sörensen ja és una marca coneguda a Barcelona. Aquesta finesa porta vuit anys vivint a la ciutat, on té dues botigues i tota la producció. Ha participat en totes les plataformes de moda de Barcelona: FAD, Gaudí i Circuit. Actualment ven la seva roba a set països. Miriam Ponsa és una altra de les dissenyadores que repeteix a París. "El pitjor de tot és el glamour que es forma al voltant de les desfilades. Fa que la moda sembli banal, però no n'és". No tots tenen botiga, però molts venen a l'estranger. És el cas de la marca Zazo & Brull. Al seu darrere hi ha Clara Brull i Xavi Zazo fent roba per dona. Fa quatre anys que s'hi dediquen i tenen molt clar quina és la creu del sector: "Els impagats en majúscules".

El secretari de Comerç ha anunciat que el seu departament explora la possibilitat d'obrir un segon espai a Nova York, i que, abans de Setmana Santa, farà públic el projecte per a la moda independent a Barcelona.

Lluny del paraigua de la Generalitat, un català tornarà a desfilar a París, com ja és tradició. Josep Font presentarà la seva col-lecció a l'hotel Westin el 2 de març. Els 14 dissenyadors que participen al Showroom Barcelona són Óscar León, Boba by Giménez&Zuazo, José Castro, Mariana Méndez, Miriam Ponsa, The Avant por Sylvia Garcia Presas, Lucía Blanco, Cecilia Sorensen, Parnasse, Txell Miras, Gori de Palma, Teresa Helbig, Suzanne Hergenhahn i Zazo&Brull.

Anys moguts a la moda catalana

- Octubre 2005. La Generalitat desmunta la Passarel·la Gaudí i la BCN Fashion Week. Amb Gaudí també desapareix el saló alternatiu Circuit. La BCN Fashion Week rebia anualment de l'Administració 7,2 milions d'euros, el 82% del pressupost. L'Associació de Dissenyadors Gaudí anuncia que muntarà la seva plataforma. Neix la Passarel·la Barcelona.

- Novembre 2005. El director de Passarel·la Gaudí, Paco Flaqué, dimiteix.

- Gener 2006. La Passarel·la Barcelona se celebra al Palau Sant Jordi els mateixos dies que el Bread & Butter, el saló de moda urbana més important d'Europa.

- Març 2006. La Generalitat anuncia que finançarà marques i dissenyadors perquè es promocionin a l'estranger.

- Maig 2006. El president Maragall destitueix els consellers d'ERC.

- Juliol 2006. Segona edició de la Passarel·la Barcelona al Fòrum.

- Setembre 2006. Inauguració de la primera edició del Showroom Barcelona a París.

- Octubre 2006. Bread & Butter anuncia que deixa Berlín i que Barcelona es converteix en única seu d'aquesta trobada.

- Novembre 2006. Torna ERC al Govern.

- Gener 2007. Inauguració de la tercera edició de la Passarel·la Barcelona amb futur incert.

- Març 2007. Segona edició del Showroom Barcelona a París.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_