L'ADN publicitari català
Madrid i Barcelona són les dues capitals publicitàries de l'Estat. Entre les dues sempre hi ha hagut una competència professional que va més enllà del que és estrictament la inversió pu-blicitària que és capaç de concentrar cadascuna. Un tema constant d'aquesta competència ha estat el debat sobre si l'estil de la publicitat feta a Barcelona té característiques diferents respecte de la realitzada a Madrid. Tot i que en un sector intensament globalitzat com el publicitari les diferències tendeixen a desaparèixer, sí que hi ha —o hi ha hagut— característiques que poden definir un cert ADN de la publicitat barcelonina, una manera de fer i d'entendre la publicitat que es podria resumir en les característiques següents:
>> La creativitat. Des dels anys 60 del segle XX, les agències de publicitat establertes a Barcelona, locals o multinacionals, han apostat per una creativitat brillant, impactant, que ha estat reiteradament premiada als festivals publicitaris de tot el món.
>> El treball conceptual. La publicitat creada a Barcelona ha destacat per la simplicitat i la síntesi del llenguatge, allunyada de barroquismes. Respondria a la idea de "menys és més", fent fora dels anuncis el que és accessori.
>> La direcció d'art publicitària. La tradició artística de Catalunya ha influït notablement en l'estètica publicitària. Sòbria, elegant i sempre al servei de l'eficàcia del missatge.
>> La innovació. L'empresariat publicitari català ha estat arriscat, amb olfacte pel negoci. Barcelona ha vist néixer tant les agències de publicitat anomenades "creatives" (aquelles que fan negoci gràcies a la seva excel·lència creativa, i no pas a través de la compra d'espais als mitjans) com tot el contrari, les agències de mitjans (el negoci de les quals es basa en la venda d'espais als mass-media). Aquesta capacitat innovadora va propiciar que, a partir dels anys 60, les multinacionals busquessin aliar-se amb agències catalanes de referència. Fins no fa gaire, la majoria de multinacionals publicitàries establertes a l'estat tenien un president català.
>> L'emprenedoria. Barcelona ha estat un viver d'iniciatives publicitàries de referència. La primera agència de publicitat creada a Espanya, ara fa 150 anys, era catalana. No fa gaires anys, la primera agència de l'Estat dedicada a internet també va ser catalana. El mateix va passar amb la primera agència dedicada a la compra d'espais als mitjans de comunicació, que actualment és una multinacional.
Aquest ADN publicitari està en perill, però: en els últims anys Barcelona ha passat de representar el 40% de la inversió publicitària a l'Estat a poc menys del 20%. Més que preguntar-nos si existeix un ADN publicitari català, aviat haurem de preguntar-nos si la publicitat catalana és una espècie en extinció.
Carol Serra i Cristina Martorell són investigadores en publicitat a la Universitat Ramon Llull i comissàries de l'exposició Publicitat a Catalunya 1857-1957. Roldós i els pioners.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.