_
_
_
_
_
REPORTATGE

Els 7 magnífics de la publicitat catalana

No hi són tots, perquè la publicitat catalana ha donat molts més publicitaris de renom, però els set referenciats a continuació poden ser representatius d'una manera de fer, d'entendre la creativitat i el negoci publicitari a Catalunya. Referents indiscutibles d'una professió que es basa en la seducció i la persuasió.

1. Rafael Roldós Viñolas. Va obrir el camí de la publicitat catalana fa més d'un segle. Agent publicitari, creador de la primera agència de publicitat a l'Estat i fundador del diari Las Noticias. És a dir, també el pioner en crear un grup de comunicació que sumava el negoci de la publicitat amb el de la premsa. L'agència que va fundar és avui la més antiga del món en actiu.

2. Pedro Prat Gaballí. A principis del segle XX va convertir la publicitat a Catalunya en una professió tècnica. El seu llibre La publicidad científica, de 1917, és un clàssic imprescindible. Com ho són les campanyes que va elaborar a les agències Fama, Oeste i Veritas. Les que va fer per a la marca de colònies Gal als anys 30 encara avui són una lliçó de publicitat.

3. Leopoldo Rodés. El negoci és el negoci, i la publicitat també ho és. Rodés va ser un dels fundadors de l'agència barcelonina Tiempo als anys 60, que va triomfar amb les campanyes de Terry i Freixenet. Posteriorment, va abandonar Tiempo i va crear un model de negoci publicitari diferent, les centrals de mitjans, que va alterar el panorama publicitari de manera definitiva.

4. Luís Bassat. El publicitari que va seduir un dels grans de la història del gremi, David Ogilvy, per associar-se amb ell. Això, després de l'èxit popular de les campanyes de les fulles d'afaitar Filomátic (les del "gustirrinín"). La seva barreja de gentleman i certa celebritat ha donat una dimensió popular a la publicitat.

5. Joaquim Lorente. Un dels grans, però no se'l pot separar dels seus socis Miguel Monfort, Marçal Moliné i Eddie Borsten, els quatre magnífics creadors de l'agència de referència de la publicitat catalana dels anys 70 i 80: MMLB. Qui no recorda "Un poco de Magno es mucho" per a la marca Osborne?

6. Luís Casadevall. Parella creativa de Salvador Pedreño. Fundadors de la mítica agència RCP, que va marcar un abans i un després en la creativitat publicitària, no només catalana, sinó mundial. La seva forma de fer publicitat va crear escola. Amb la seva brillantor conceptual van elevar la publicitat uns quants graus. La campanya per a Danone "Aprende de tus hijos" forma part de la història de l'ofici.

7. Siscu Molina. Que qui és? Doncs el creatiu discret, però excel·lent. Dels que fa la feina en silenci, però amb eficàcia. El publicitari que, també en silenci, li va birlar l'escó a tot un president del govern com Zapatero via internet per a Campaña del Milenio de la ONU i el director creatiu del famós Amo a Laura, un èxit de publicitat viral. No hi ha millor publicitari pel negoci que un publicitari valent com ell.

Joan Sabaté és professor de Publicitat a la Universitat Ramon Llull i un dels comissaris, juntament amb Isabel Solanas, de l'exposició Publicitat a Catalunya. 1857-1957. Roldós i els pioners.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_