_
_
_
_
AGENDA

Maragall torna a rebre a casa seva

MARAGALL A CASA

Casa-Arxiu Joan Maragall

Fins al 20 de desembre

Al poeta Joan Maragall (1860-1911) li agradava rebre els amics a casa i, mentre prenien un te a les cinc en punt, segons una tradició imposada per la seva dona Clara, mig anglesa, mig andalusa, feia cinc cèntims de la seva vida als convidats.

Ha passat un segles des que l'autor del Cant Espiritual va morir. Tot i això, és possible seguir prenent un te al menjador de casa seva, deambular pels mateixos espais que el poeta i fins i tot seguir escoltant les seves peripècies, anhels i preocupacions vitals. És el que proposa el muntatge teatral Maragall a casa, que, des de dilluns i fins al 20 de desembre (data en què es compleixen cent anys exactes de la seva mort), es pot veure a la Casa-Arxiu Joan Maragall (una magnífica torre burgesa de tres plantes situada a prop de la plaça Molina de Barcelona que gestiona la Biblioteca de Catalunya). Maragall hi va viure des del 1899 i s'hi conserva el llegat literari de l'autor, com els famosos Dietaris, articles periodístics, correspondència i llibres, i també la majoria del mobiliari original.

A cada funció, 40 persones podran acompanyar el poeta en el seu recorregut vital

No hi ha millor lloc per respirar l'atmosfera Joan Maragall. És el que van pensar l'autor del text Josep Maria Baumà i la directora Dolors Vilarasau quan ara fa dos anys van iniciar el projecte. "El centenari és una bona ocasió per celebrar l'alta qualitat de l'obra, i per comprovar, una vegada més, la vigència del pensament de l'autor i que la seva obra continua sent tot un referent", explica Jaumà, que ha devorat els versos maragallians, articles, discursos i cartes per mostrar a Maragall a casa, "un repàs breu, però al més viu possible, allunyat del personatge que està sobre un pedestal o del mite historicista".

L'actor Jep Barceló dóna vida a Joan Maragall en aquest espectacle de 75 minuts dividit en 12 escenes que podran veure unes quaranta persones a cada funció. Tots asseguts al voltant de la taula de la sala-menjador, com van fer els coetanis del protagonista. La seva semblança, gràcies a un vestit d'època, segur que farà pensar més d'una vegada a la nombrosa descendència del poeta que està davant del seu il·lustre avantpassat. "No em fa por la proximitat amb el públic", assegura aquest actor de Sabadell curtit en espectacles infantils.

A prop dels cinquanta anys, Barceló / Maragall repassa la seva vida, recorda la seva infància, els seus estudis de dret, la seva relació familiar, els seus amors i el seu ideari social i polític, marcat per la relació entre Espanya i Catalunya, tan vigent ara com quan li va tocar viure a ell.

Les escenes estan acompanyades de la música composta per Joan Alavedra, "com una melodia de fons que ajuda a situar l'escena del que s'està narrant", explica Vilarasau. Les representacions seran els dilluns (21 hores) i els dimarts (19.30 hores) amb la intenció de captar tant al públic que assisteixi al teatre tradicionalment com a les persones que vagin a visitar la casa museu del barri de Sant Gervasi.

D'altra banda, demà finalitza el Primer Congrés Internacional sobre Maragall que durant tres dies està analitzant la vida, l'obra i les idees de l'intel·lectual català. Ahir, durant la sessió inaugural, l'historiador Josep Fontana va assegurar que s'ha d'acabar amb "la imatge de bon noi i anar més enllà de la imatge que ell mateix volia donar, envoltat sempre de fills i persones del servei domèstic, feliç i sense preocupacions". Tot al contrari. Segons Fontana, quan es llegeixen els seus escrits, s'hi entreveu un "esperit inquiet i un home amb moltes contradiccions".

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_