Preàmbul Català Roca
FRANCESC CATALÀ-ROCA
'ESPANYA, ANYS 50'
Galeria Eude, Consell de Cent, 278
Barcelona. Fins septembre
Entre les 11.30 i les 16 hores, Francesc Català Roca (Valls, 1922-Barcelona, 1998) no feia fotografies a l'exterior. No li agradava la llum d'aquestes hores. El que li agradava era que les ombres acabessin adquirint el protagonisme de la imatge. Tant, que moltes vegades donava la volta a la fotogràfia. Ho va fer en una magnífica imatge sobre la sardana i en una altra en la qual va captar el pas d'una motocicleta amb dues persones pel passeig de Gràcia barceloní, on destaca el to vermellós d'un capvespre. El joc de llums i ombres també domina la composició en què un nen, aparentment un repartidor, baixa l'escala del metro a Madrid, en una imatge feta pels volts de 1950.
'Espanya, anys 50',a la galeria Eude, s'avança a l'exposició de la Pedrera del juliol
"El meu pare no tenia pressa. Esperava el temps que fes falta perquè passés alguna cosa important, per això els personatges transmeten naturalitat, no hi ha posats", assegura Martí Català, que al costat del seu germà Andreu, han col·laborat en el muntatge de l'exposició Francesc Català Roca. Espanya, anys 50, que la Galeria Eude inaugura avui amb 43 fotografies (35 positivats signats per l'autor i 8 imatges muntades en bastidor revelades per a l'ocasió).
Les imatges, totes en blanc i negre, excepte dues, estan ordenades per temes: paisatges urbans, sobretot de la ciutat de Barcelona, com la perspectiva d'un irrecognoscible carrer Balmes ple d'autobusos de dos pisos, el conegut picat del monument a Colom, el policia a cavall just davant de la imatge d'un bebè i l'arxiconeguda Gitanilla de Montjuïc, que abraça una nina i es veuen les tres enormes xemeneies al darrere. També, fotografies rurals, com l'anciana, marcada d'arrugues, que a Quesada (Jaén) va a buscar aigua a la font amb una enorme clau a la mà; o el perfil d'Alfajarín (Saragossa), on no falta res del paisatge espanyol: un toro d'Osborne, un castell i una església.
Al costat d'aquests personatges anònims, Català Roca va captar personatges molt més coneguts. És el cas de l'investigador francès Jacques Cousteau a les illes Medes; però sobretot artistes, com el pallasso Charlie Rivel (en una imatge sense el característic maquillatge i envoltat de nens); Joan Miró, que apareix en diverses imatges, sol o en companyia d'altres personatges a la seu de la seva fundació de Barcelona; un impressionant retrat de l'arquitecte Sert, el galerista Joan Prats i el gens natural Salvador Dalí, abraçat a una creu i amb la cabellera al vent, potser la tramuntana de Cadaqués.
Quatre de les imatges fan esment a un altre dels mons que el fotògraf va captar: el de la tauromàquia. "Tot i que el meu pare no era un afeccionat als toros", diu el seu fill. Aquestes imatges van servir per decorar el 1959 els sostres de les balconades de la Casa dels Braus de Barcelona, l'edifici situat enfront de la plaça de toros Monumental de Barcelona (Gran Via, 798 -814) on hi ha representades totes les fases del toreig. Sens dubte, el bloc de cases més taurí del món.
L'exposició amaga una sorpresa. Són les quatre imatges, inèdites, que l'autor va fer el dia de la inauguració de la pròpia galeria Eude, al maig de 1975. A part de comprovar que la sala ha mantingut la seva estètica al llarg dels anys, es poden identificar les obres exposades i que no són unes altres que les de Richard Hamilton. El preu de les imatges oscil·len entre els 600 euros dels plafons i els 2.800 euros de les imatges firmades a la part del davant.
L'exposició, que comença avui i que estarà en actiu fins a finals de setembre (amb un descans a l'agost), és el preàmbul a la gran exposició que es podrà veure al juliol a la Pedrera, seu de CatalunyaCaixa. "Ara estem tranquils perquè la feina la vam fer per a la inauguració de Vigo. Llavors hi havia una selecció de 300 imatges del meu pare. A l'exposició de Barcelona, n'hi haurà 340", explica Martí.
"Si el meu pare seguís fent fotografies avui, continuaria retratant els seus amics, però també moda i pentinats [és excel·lent la seva imatge de l'alta societat en un descans del Liceu], però possiblement també estaria al carrer capturant l'actualitat com el 15-M", assegura el fill de Català.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.