Sexe i xocalata
Els rumors no són notícia. Però n'hi ha un que té predicament: diu que existeix, almenys, un Déu. Roger Nyegard (EUA, 1962) ha volgut saber què hi ha al darrere d'una afirmació que, malgrat ser indemostrable, té tants adeptes que ho donen per fet. Ha rodat una sèrie, esplèndida, de reportatges (més de 10 hores) preguntant sobre Déu, la vida, la moral, el sexe. El títol genèric és The Nature of Existence (www.TheNatureOfExistence.com i existence-docu@aol.com).
Són quatre anys de feina per tal de verificar si pot esvair dubtes sobre la vida; sobre si té un sentit, sobre la veritat i la fe; el pecat, la moral i la hipotètica vida després de la mort. Nyegard entrevista filòsofs com Richard Schlagel; psicòlegs com Michael E. Nielsen o David Wulff (expert en psicologia de la religió); biòlegs com Richard Dawkins; físics com Sylvester James Gates Jr.; Leonard Susskind (que afirma seriosament que el millor de la vida és el sexe i la xocolata) i Stanford Woosley. La majoria parla de fets.
Hi ha també especialistes en generalitats vagues: sacerdots, druides, el germà Jed Smock (un "evangelista confrontacional" i que fa això, es confronta amb tothom Bíblia en mà) i els d'una església cristiana que interpreten els Evangelis mitjançant la lluita lliure.
The Nature of Existence és un bon treball. Permet, a més, comprovar la diferència que hi ha entre els discursos de xerraires de fira i pensadors seriosos disposats a revisar el que sostenen si els fets s'encaparren a contradir-los. Tots són sotmesos a les mateixes preguntes. Canvien les respostes i l'actitud, allò de la comunicació no verbal. El posat dels clergues (de qualsevol creença) és sempre de seguretat impenitent, pròpia de qui sap les coses perquè els les ha dit un Déu creat a la seva imatge i semblança.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.