NARRATIVA CATALANA

Dues exquisides extravagàncies

La Moràvia. Julia Guillamon. Galaxia

Gutenberg. 180 pàgines. 18,50 euros

Un dia tranquil. Ponç Puigdevall.

Tusquets. 232 pàgines

A les paradetes de llibres d'enguany hi ha dues positives extravagàncies a la pila de les lletres catalanes. Dues novel.les; primera i segona en la curtíssima bibliografia dels seus autors, escrites exactament 20 anys després de la seva anterior experiència; ambdós gairebé abans influents crítics literaris que narradors, i potser d'aquí el reflex en les obres per crear i dominar un lèxic i un estil; ambdós, a més, fills de la mateixa generació i deixant a consciència parracs d'autobiografia.

Potser fins i tot el punt de fuga és el mateix. Julià Guillamon (Barcelona, 1962) debuta en la novel.la amb La Moràvia, on reapareix Barreiros (com els camions), que ja s'havia passejat pels relats de La fàbrica del fred (1991), fins ara única excursió del crític en la ficció. Barreiros es posa a col.leccionar objectes d'un món perdut, el de la Barcelona industrial; un acte amb què d'alguna manera intenta retrobar la seva infantesa i les vivències dels seus pares.

Trasbalsat, d'alguna manera en estat de coma moral com Barreiros, també ho està Nicolau Batet, escriptor que retorna al seu poble nadiu en plena crisi existencial, destruït per fracassos interiors de tota mena que rega amb alcohol. Així es troba el protagonista d'Un dia tranquil, segona novel.la de Ponç Puigdevall (Sant Feliu de Guíxols, 1963), després d'Un silenci sec (1991, premi Andròmina) i dels relats Era un secret (1998) i que ja ha obtingut el Ciutat de Barcelona.

Que aquestes veus parlin i ho facin sense moltes concessions és senyal per a les lletres catalanes que tenen una bona salut. Si més no, la dels creadors.

Gats al parc

Gats al parc

Alba Dedeu

Proa

200 pàgines. 17,50 euros

Les set històries d'estil intimista d'aquests relats són les que "es poden sentir al tren", diu l'autora debutant, vivències quotidianes de persones que no aspiren a tenir vides extraordinàries: una àvia que viu sola amb 17 gats, una jove marroquina sacsejada pel xoc de civilitzacions... Només volen viure. Premi Mercè Rodoreda.

Llibre de cavalleris

Llibre de cavalleries @

Joan Perucho

La magrana

192 pàgines. 19 euros

El realisme social dels 50 va sepultar aquesta història fantàstica que viu Tomàs Safont en un món oníric i medieval, tàcit homenatge als grans cronistes. Després, va aprofundir en el gènere d'aventures amb Les històries naturals (Ed. 62; 21,50 euros), viatge del paladí Antoni de Montpalau pel Maestrat en plena guerra carlina on hi torna amb el real i fantàstic. Ara són clàssics, diu Julià Guillamon, autor dels dos pròlegs.

L'home de la maleta

L'Home de la maleta

Ramon Solsona

Proa

296 pàgines. 20 euros

El conflicte entre generacions és el fil conductor de la novel.la guardonada amb el premi Sant Jordi: un músic jubilat, maleta en mà, alterna la convivència amb les seves tres filles, els models de família de les quals no són els que ell va provar de transmetre. Un ancià rondinaire, presoner dels seus records, protagonitza la darrera novel.la de l'autor de la multipremiada Les hores detingudes.

L'home del sac

L'home del sac

Màrius Serra

Bromera

272 pàgines. 19 euros

El periodista i ludolingüista català revisa de forma definitiva la que va ser la seva primera novel.la, publicada el 1990. Un relat inacabat és l'única pista que té la Raquel per resoldre la desaparició de la seva parella en un text en el qual Serra juga ja a fons amb el llenguatge i els punts negres de la ment humana.

Una terra solitaria

Una terra solitaria

Beld Olid

Empúries

120 pàgines. 16 euros

El premi Documenta 2010 ha recaigut en aquesta obra que, mitjançant el text novel.lat, radiografia el fenomen de la immigració andalusa a Catalunya. Olid descriu aquest fenomen accentuat tot just acabada la guerra civil mitjançant els ulls de la Maria, que viu a cavall entre la ruptura amb els orígens i la tradició més arrelada.

Hòmens i falagures

Hòmens i falagueres

Toni Cucarella

Narratives 3 4

129 pàgines. 15 euros

"Em cague en el capitalisme de merda! Em cague en els especuladors, els bancs, les borses, els polítics llepaculs...", es diu en el primer relat del llibre, on apareix Obama. L'autor de Xàtiva, premiat per la recordada Quina lenta agonia, la dels ametlers perduts, utilitza els nou contes per reflectir les decepcions i precarietats filles de la crisi.

La ciutat vertical

La ciutat vertical

Bea Cabezas

Columna

336 pàgines. 19,95 euros

La periodista ha obtingut el premi Carlemany amb aquesta història inspirada en les aventures dels catalans a Amèrica. Així, Joan Casas és un immigrant del barri barceloní de Gràcia que treurà socialment el cap a Nova York quan es troba en plena ebullició arquitectònica, a finals del segle XIX. Personatges reals i de ficció es creuaran en la seva vida.

La fabuolosa història de la senyora Wang

La fabulosa història

De la senyora Wang

Gabriel Pernau

Meteora

198 pàgines. 18 euros

Després de l'èxit assolit amb la biografia de José Montilla i d'haver conreat gèneres com el llibre de viatges i l'assaig històric, el periodista publica una novel.la basada en fets reals: Cristina Nubiola va ser una catalana que fugí a la Xina per amor, integrant-se en una altra cultura i deixant una filla de tres anys...

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS