Amors tristos d'estiu al TNC
UN MES AL CAMP
Teatre Nacional de Catalunya
Fins al 10 d'abril (14-33 euros)
Hi haurà turbulències emocionals a partir d'avui a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya. El director Josep Maria Mestres estrena Un mes al camp, una comèdia que defineix "trista i lluminosa", com la descriu Mestres, de l'escriptor rus Ivan Turguénev. L'elaborà al 1849, però la censura no va permetre que s'estrenés fins trenta anys després perquè deixava al descobert massa vergonyes de l'aristocràcia del seu temps.
La protagonista absoluta de l'obra és Natàlia Petrovna (Sílvia Bel), casada amb un home de classe noble (Xavier Boada) per un acord entre famílies. El seu matrimoni transcorre tediós fins que es traslladen a passar l'estiu al camp i conviuen sota el mateix sostre amb criats i convidats. Arriba un professor molt jove (Robert González) i Natàlia se n'enamora. Els separen la classe social i l'edat, obstacles impossibles de superar a l'època.
Josep maria Mestres dirigex 'Un mes al camp', amb música inèdita de Lluís Llach
Amb tot, ella, que mai no havia conegut la passió, perd el control de si mateixa i tota la gent que l'envolta patirà d'alguna manera les conseqüències dels seus actes i de la por que la domina. Entre ells hi ha Rakitin (Josep Maria Casany), el seu confident. Està enamorat d'ella i el seu marit ho sap i ho tolera. També l'adolescent orfe (Diana Torné) que manté acollida a casa i a qui el professor ha de donar classe malgrat els gelos de la dama de la casa. O una criada (Tilda Espluga), que se sent atreta pels encants del jove acabat d'arribar.
"Natàlia és conscient que fa coses dolentes però no pot evitar-ho", explica Bel, per a qui aquest paper és el "més fràgil", que ha interpretat mai. "L'obra desborda vida i va a l'epicentre de les emocions humanes per fer-les implosionar", afirma Mestres.
Turguénev, considerat precursor de Txèkhov, també fa un retrat de l'alta classe russa en un moment en què l'opulència es començava a donar la mà amb la decadència. A més, anys després de l'estrena, l'escriptor confessaria que l'obra té molt d'autobiogràfica i que, en realitat, el personatge de Rakitin, era ell mateix. L'escriptor va estar enamorat durant 40 anys de la cantant d'origen espanyol Paulina García de Viardot. Estava casada i ell es portava molt bé amb el seu marit. Per això els va seguir per Europa incansablement.
Pel muntatge, que es representarà fins al 10 d'abril, Lluís Llach ha compost tres peces musicals. Una d'elles, Sílvia, està dedicada a l'actriu protagonista. Sonaran gravades a la sala, en la qual només estaran disponibles per a cada funció les primeres 14 fileres. Mestres vol que el públic palpi de prop les llàgrimes i la delicadesa d'una obra que planteja una qüestió vital: llançar-se a gaudir del moment o viure esmorteït per sempre més.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.