_
_
_
_
AGENDA

Cançons de bressol pop

SUPERNANAS

Gran Teatre del Liceu. 13 de desembre

BRESSOLA DE NADAL

Petit Palau de la Música. 15 de desembre

Deu ser per la proximitat de les festes de Nadal i que tothom es posa tendre, o potser perquè un virus de cançons de bressol recorre Europa, però el que és cert és que en els propers dies un dels gèneres de moda no serà ni el jazz ni el pop, sinó la cançó per fer dormir infants, no d'avorriment però buscant la son. Això sí, amb un vernís pop ben actual. Per una banda, el 13 de desembre veurà la llum el segon volum de SuperNanas, un àlbum solidari en què artistes de primera línia han compost cançons de bressol, diguem-ne modernes, pensant l'actual realitat familiar. El llançament de SuperNanas es farà en una funció que comptarà amb les actuacions de primeres espases com: Astrud, Delafé & Las Flores Azules, First Aid Kit, Mel, Mendetz, Miqui Puig, Pastora, Standstill, The Pinker Tones, Vetusta Morla, i de Zahara amb Ricky Falkner.

Supernanas i Bressola de Nadal són dos concerts basats en la música per a infants

Però això no ve de nou. Ja el 2009, la Fundació TheLoveComes va llançar el primer volum de SuperNanas amb la partipació d'onze artistes. Enguany, el segon volum d'aquest disc, que va camí de convertir-se en un clàssic, arrenca amb un concert molt especial en el qual artistes d'ambdues edicions interpretaran les seves respectives composicions ad hoc, a més d'altres cançons del seu repertori. Però, què és SuperNanas? Doncs un projecte sense ànim de lucre de la Fundació TheLoveComes, que té com a objectiu principal protegir la infància "creant projectes d'innovació social i sensibilització que siguin moderns, frescos i entusiastes".

I seguint amb el moment àlgid de la cançó per fer dormir infants apareix, dintre del cicle Bandautors del Palau de la Música, Bressola de Nadal, un concert que comptarà amb les veus de Lluís Gavaldà, Gerard Quintana, Anna Roig, Lídia Pujol, Mazoni i de Refree. Aquest concert col.lectiu serà una oportunitat única per gaudir en petit format, al Petit Palau, d'una dotzena de cançons tradicionals catalanes interpretades per sis veus excepcionals de l'escena musical del país. Aquest concert substitueix una actuació prèviament cancel·lada de Pascal Comelade.

El repertori de l'espectacle comprèn títols de peces populars dels Països Catalans i també d'Occitània, com La filadora, El noi de la mare, La presó de Nàpols, El ball de Sant Ferriol, El rossinyol, La dama d'Aragó, La clavellinera, Joan del Riu, El petit vailet, El mariner, Aqueres montanhes i Margarideta, entre d'altres cançons d'avui, d'ahir i de sempre.

El concert comptarà amb l'acompanyament musical de la banda L'Escolania de la Quadratura del Cercle, liderada per Xavi Lloses i amb direcció artística de Lluís Danés. Lloses, que paral·lelament a la seva carrera en solitari lidera el grup Electrotoylets, ha produït artistes com Jaume Sisa o Gerard Quintana i és el director musical del darrer espectacle de Dagoll Dagom, La nit de Sant Joan, mentre que Danés ha dirigit espectacles com Llits, La revolta permanent i Llach, entre d'altres. El fruit d'aquest concert serà editat en el disc Cançonetes per a la Bressola, distribuït en exclusiva aquest desembre amb la revista Enderrock, i se'n farà un programa especial de Nadal per a Televisió de Catalunya.

Mitges llunes, valsets i cançons de tota la vida

La media luna de Susu. Ens trobem davant d'un llibre il.lustrat amb components onírics, a més d'infantils, per Eva Vázquez Abraham. Es tracta de La media luna y las estrellas (Alba), creat per la cantautora guipuscoana Susu. És més que un llibre, és un recull de cançons (s'hi inclou un CD) amb un relat dibuixat. A més de la veu de Susu, hi trobarem diversos duets: amb Nubla (Barquito), amb Bebe (Mujer Montaña), amb Rosario (Sunna la luna todo lo cura) i amb la Dolo (Despacio). També hi ha un tema en basc, Erregina Arantza. Susu també actuarà aviat per casa nostra. El dia 11 de desembre vinent, a l'Abacus de Terrassa, i el dia 17 del mateix mes, al Coco-Mat del carrer de Balmes de Barcelona .

Valset. "Al Lluc i a la mare que el va parir". Aquesta és la dedicatòria que el cantant Lluís Gavaldà planta en la primera pàgina de Valset (La Galera), el relat gràfic d'una història d'amor, d'aquelles entre pare i fill. En aquest cas, és un llibre que acompanya una cançó, un vals, composta pel líder d'Els Pets dedicada al seu fill, on l'artista de Constantí mostra els seus sentiments vers la paternitat. "Em vaig prometre a no fer-te cançons per no sembla carrincló, però no comptava amb la teva cara de nen consentit", confessa Gavaldà. Els fins dibuixos de Xavier Salomó donen cos a aquesta expressió sentimental i emmarquen el relat de manera clara i sovint minimalista.

De sempre. Josep Maria Espinàs, Francesc Burrull i Lluís Llach —que fa el pròleg— són els padrins de Les 26 cançons infantils (La Campana) que recuperen el que van ser himnes per a milers de nens. "Qui serà primer, qui serà segon (...) S'ha acabat dormir, ja som al matí", és una d'aquelles tornades que molts recordaran. Espinàs i Burrull, pares de la Nova Cançó, van saber llavors fer arribar als infants petites cançons quotidianes que podien cantar en la seva llengua. A més, aquella música servia per endreçar la vida dels més petits. Aquells discos ja s'han perdut, però ara aquella música torna en CD i amb totes les lletres. Espinàs i Burrull, experts en els seus oficis, expliquen com van fer les lletres i les melodies, amb comentaris i anècdotes curioses.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_