_
_
_
_
AGENDA

La Barcelona somiada

Festival Europes

Del 21 d'octubre al 14 de

novembre (europes-festival.eu)

Si algú volgués saber com és l'activitat cultural de Barcelona, si en volgués un escàner fiable, llavors li caldria fixar-se en el nou festival Europes. Del 21 d'octubre al 14 de novembre, la capital catalana serà la referència cultural europea en un esdeveniment multidiscplinar ambiciós i escollit. Des de concerts de música experimental fins a taules rodones en biblioteques municipals, passant per reunions de responsables de models de gestió cultural o congressos de pensament. Això ofereix l'heterogeni festival Europes, més de 250 activitats culturals de tots els àmbits que es puguin pensar tindran cita a Barcelona. El director d'Europes, també director de la promotora madrilenya La Fábrica a Barcelona, Llucià Homs, ha aconseguit la tasca hercúlia de fer anar de la mà totes les institucions culturals importants de la ciutat, des de la Generalitat fins a la xarxa de centres cívics o el Mercat de les Flors. Qui conegui, ni que sigui per sobre, aquest país, sabrà que posar d'acord tantes institucions diferents per un objectiu és força complicat.

El festival Europes comença avui amb més de 250 activitats programades

Cal destacar el caràcter multidisciplinar d'aquest aquelarre artístic: arts plàstiques i visuals, cine, teatre, música, dansa, literatura, disseny, gastronomia i arquitectura, que tindran lloc en 200 espais de Barcelona.

Hi ha noms protagonistes. Dictaran conferències els escriptors Ivan Klíma, John Banveille, els directors escènics Calixto Bieito i el francès Olivier Py, el suís fundador de la poesia concreta Eugen Comringer, l'artista audiovisual de referència Marcus Coates, l'arquitecta Carme Pigem i el director del reconegut centre de producció anglès Gasworks, Alessio Antoniolli, entre d'altres. Una llista llarga, millor capbussar-s'hi a www.europes-festival.eu.

La programació d'aquest festival és ingent i no totes les activitats les ha pensat La Fábrica. És cert que ha aprofitat accions ja previstes a la ciutat, però n'ha afegit moltes més. Gairebé tres quartes parts de l'agenda són, per dir-ho d'alguna manera, de producció pròpia del festival. Per exemple, els dies 10, 11 i 12 de novembre se celebrarà el primer Congrés Europes de Centres i Plataformes de Producció, al qual assistiran els responsables de 20 dels centres de creació més importants d'Europa.

I tot això qui ho paga? Doncs al contribuent li tranquilitzarà saber que aquesta és una iniciativa privada. Com va dir el president de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, "és un projecte privat que té una voluntat privada, no vol que després les institucions se n'encarreguin".

A pams. El festival té un pressupost de despesa de 350.000 euros. La majoria va a càrrec de La Fábrica tot i que hi ha intangibles que costa de comptar, com ara la col.laboració amb la cadena francoalemanya Arte. La participació pública és menor, Llucià Homs no vol que en el futur la participació de les administracions sigui mai superior al cinquanta per cent, ara no és el cas. La Generalitat, mitjançant l'Institut Català de les Indústries Culturals (Icic), aporta 25.000 euros, mentre que l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) i el Ministeri de Cultura aporten 20.000 euros cadascun. L'Institut Ramon Llull i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CONCA) col.laboren en l'organització d'un congrés sobre polítiques culturals.

Les cites que no s'haurien de deixar perdre

Europes Projecta. Noves mirades i nous talents de la cinematografia espanyola tenen cita avui. (18.30 hores, La Fàbrica, Barcelona).

Exposició Modernització. A partir del 22 d'octubre es podrà veure aquesta exposició fotogràfica sobre el canvi radical que va tenir lloc a les ciutats de l'Europa Central i de l'Est a la segona meitat del segle XX.

Un país a cada centre. La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona i Europes uneixen esforços per convertir el mapa de la ciutat en un mapa europeu. Trobades, projeccions i exhibicions de tota mena: des de dansa turca fins a instal.lacions interactives gregues.

Les distàncies d'Europa. A l'Arts Santa Mònica (del 27 al 29 d'octubre) se sentiran els pensaments i les opinions d'experts observadors de la realitat europea, a partir de quatre conferències, coordinades per l'assagista i traductora eslovena Simona ¦krabec.

Sons de lloc. Una creació de Josep Manuel Berenguer que pren el paisatge sonor europeu com a punt de partida d'un discurs musical oníric. Al Museu Picasso, el 13 de novembre a les 21 hores, 16 altaveus embolcallaran i faran emocionar.

John Banville. L'autor irlandès conversarà amb Rodrigo Fresán sobre el conjunt de la seva obra. Aquesta trobada es farà a la Biblioteca Francesca Bonnemaison el 5 de novembre, a les 19 hores.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_