_
_
_
_
AGENDA

Trobant-se amb un mateix

Massive Attack presenta el disc 'Heligoland', que recupera el seu primer so

MASSIVE ATTACK

Palau Olímpic de Badalona

20 hores, 35 euros

L'arribada de Massive Attack a Barcelona porta, com a mínim, dues coses. D'una banda, la presentació del cinquè disc d'estudi del grup de Bristol, Heligoland, sadollarà les ànsies dels fanàtics. I d'altra banda, el directe d'avui al Palau Olímpic de Badalona permetrà confirmar si Massive Attack s'ha tornat a trobar amb el seu so o, més ben dit, si ha reformulat la seva soronitat a partir del seu propi llegat. Allò que als noranta es va anomenar trip hop ara es descodifica com a elegància electrònica, estructura jazz i caixes de ritmes d'ampli ventall i de múltiples solucions.

El conjunt anglès ha estat presentant el nou disc, Heligoland, durant aquest any i deixarà Espanya per iniciar una gira americana on haurà de ratificar les bones sensacions europees. Cal comprovar in situ com funcionen peces noves com la ritmiquíssima Babel, la dissonància jazzística de Girl I love you o el que proposa Atlas Air, que té una soronitat similar a la de l'època de Mezzanine (1998), considerat un dels punts cardinals de la carrera de Massive Attack.

Els temes més esperats per l'audiència seran Paradise Circus i també Splitting the Atom. Per als que enyorin el punt experimental d'aquests anglesos, referents en la popularització de l'electrònica, Flats of the Blade els ensenyarà per on vol caminar la banda britànica.

Les intencions de Massive Attack són clares i explícites, ells mateixos ho fan palès en una cançó. A Psyche declamen: We are resolving who we are ("estem resolent qui som"). I això sembla, o potser és efecte del bon nivell de producció, perquè el color de la música no es trenca entre cançó i cançó malgrat els diversos registres que té aquest nou disc. En alguns moments la delicadesa de Massive Attack sona a Portishead, però hi ha sorpreses quasi pop, com a Saturday come slow.

El duet format per Robert Del Naja (3D) i per Grant Marshall (Daddy G) ja van donar un cop de puny sobre la taula el 2003 amb l'àlbum 100th Window per evidenciar la paternitat d'una gran part de la música electrònica —si se'n vol dir pop en algun cas— que es fa avui en dia. La constatació va ser la banda sonora de la pel.lícula de Luc Besson Danny the dog, que va ser una altra ocasió per reinventar-se.

El nom de la telonera de Massive Attack per al concert a Badalona també és una declaració de principis: Martina Topley-Bird. Qui és aquesta cantant? Doncs, ni més ni menys que la vocalista del disc Maxinquaye del grup de culte Tricky, que en ocasions va col.laborar amb Massive Attack als noranta. Música de rerefons suau i amb personalitat. Bon aperitiu per a un gran àpat.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_