_
_
_
_
BAM

Mirades a l'escena local

Personalitzar cada escenari i contemplar l'escena barcelonina", aquestes són les dues premisses essencials que marquen la programació musical de les festes de la Mercè. Són paraules de Jordi Turtós amb el recentment estrenat càrrec de director artístic de música de la Mercè.

"S'ha buscat que cada escenari tingui la seva pròpia personalitat sense que perdi la seva història", segueix Turtós. "Així, per exemple, la plaça de Catalunya continuarà sent un espai de participació ciutadana, de dia hi haurà la Mostra d'Associacions i, a la nit, una sèrie de concerts de to popular i participatiu. A la plaça de Sant Jaume se centralitzarà el ball de festa major, el de tota la vida, com un envelat sense sostre. I, a la plaça de la Catedral, es mantindrà l'històric acostament a les músiques del món però mirant cap a dintre, propostes d'aquí o del Senegal, ja que Dakar és la ciutat convidada d'aquesta Mercè. Una programació pensada amb una mirada molt barcelonina: "el 90% de les actuacions són de grups o solistes d'aquí". Loquillo, Quimi Portet, Los Rebeldes, Delafé y las Flores Azules, La Troba Kung-Fú o un homenatge a Gato Pérez destaquen en aquesta programació de to local amb ganxo multitudinari.

Seguint aquestes premisses, s'han programat un total de mig centenar d'actuacions entre el 23 i el 25 de setembre. Als tres escenaris esmentats per Turtós s'uneixen aquest any l'avinguda de Maria Cristina i l'auditori del Fòrum. "Amb el meu treball s'ha buscat que sigui el propi ajuntament el que programi les diverses actuacions sota la seva total responsabilitat i no elements externs". Sens dubte aquests "elements externs" són les cadenes radiofòniques que en edicions anteriors havien fet una àmplia i airejada programació a la seva conveniència. Aquest any només dos concerts els patrocinarà la Cadena 100 (divendres amb La Unión i El Sueño de Morfeo) i la SER (dissabte amb Lolita, Gossos i Lax'n'Busto), tots dos a l'escenari de l'avinguda de Maria Cristina.

Trenta anys no són res. El tango parla de vint anys però la Mercè 2010 reivindicarà que fa exactament trenta anys l'escena musical barcelonina va passar per un canvi important. En aquest canvi, el 1980, van aparèixer Loquillo y Los Trogloditas i Los Rebeldes. Els dos grups han seguit des de llavors a la carretera i celebraran aquestes tres dècades a la festa major de la seva ciutat: Loquillo, en la primera de les tres nits a l'avinguda de Maria Cristina i, Los Rebeldes, tancant la programació dissabte a l'escenari de l'auditori del Fòrum. Les dues emblemàtiques bandes acaben d'editar cadascuna un treball discogràfic per commemorar l'efemèride: els presentaran i repassaran tota aquesta llarga carrera en les respectives actuacions.

Percussió participativa. La nit de divendres, la plaça de Catalunya es convertirà en un gran taller de percussió traçant un pont entre Dakar i Barcelona, amb la presència del gran mestre senegalès Doudou N'Diaye Rose que es posarà al capdavant d'una peculiar formació de quaranta percussionistes del seu país que actualment viuen a Catalunya. Posteriorment, N'Diaye Rose actuarà amb el seu propi grup i s'unirà primer als barcelonins Tactequeté i, per tancar la nit, al grup format per barcelonins i madrilenys Coetus. Una cruïlla intercultural que sobre el paper es presenta d'allò més atractiu i calorós.

Torna la rumba. Tres propostes rumberes ompliran la Mercè 2010. Una ja consolidada del tot: La Troba Kung-Fú actuarà a la plaça de Catalunya la nit de dijous (després del concert inaugural de Quimi Portet). Les altres dues són unes veritables apostes de la Mercè: Achilifunk era fins ara un projecte discogràfic de l'incansable Txarli Brown que ha decidit portar-lo també als escenaris amb l'ajuda de l'Original Orchestra del Taller de Músics; la seva estrena en l'escenari del Fòrum la matinada de dijous (els horaris permetran acabar amb La Troba Kung-Fú i arribar a temps al Fòrum).

L'altra novetat se centrarà en la figura de Gato Pérez. Vint de les seves cançons més memorables es reinterpretaran per altres noms de la rumba local, entre els quals hi ha Ai Ai Ai, Joan Garriga, Estrellas de Gràcia, Gertrudis, Los Manolos, etc.

Calaix de sastre. Entre la programació també destaca una tríada de propostes menys massives però igual d'interessants. Per exemple, la presència de Botifarra a la plaça de la catedral dijous a la nit, la banda barcelonina de soul-jazz Tandoori Lenoir, que presentarà el seu segon disc a la plaça de Catalunya dissabte, i aquesta mateixa nit, a la plaça de la catedral, l'actuació de la cantant algeriana establerta a Barcelona Neila Bendey, que presentarà també el seu primer disc aparegut recentment.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_