_
_
_
_
ESPECTACLES

Les arts escèniques arriben a la Mercè

Barcelona estrena un festival amb creacions curtes pensades per ser representades al carrer

Espectacles de llum, performances, dansa, teatre, música i circ. Per a tota la família, de dia i de nit. Durant aquestes festes les arts escèniques seran més presents que mai a Barcelona gràcies al MAC, el Mercè Arts de Carrer, un nou festival que omplirà de propostes el parc de la Ciutadella, el castell de Montjuïc i l'antic Canòdrom de l'avinguda Meridiana.

Per començar, durant les hores de sol, al parc de la Ciutadella Joan Forns exercirà de mestre de cerimònies i mostrarà tots els racons d'aquest indret. Els dies 24, 25 i 26 durant tot el dia hi haurà espectacles itinerants: els francesos Les Goulus es convertiran en cavallers anglesos, Laitrum demanarà als assistents que pugin a una bicicleta mentre veuen una obra de teatre, i quatre músics de la companyia Factoria Circular tocaran a dins d'una roda gegant. La dansa aèria anirà a càrrec de Voalà Project. Aquests argentins establerts a València fabularan al voltant de quatre executius que perden l'últim tren i acaben fent coreografies des del cel. Amb els peus a terra, els acompanyarà una banda de música en directe molt rockera. Serà els mateixos dies a la 13.30 del migdia i a les 21 de la nit.

A l'exterior de l'umbracle, Mar Gómez, com una diva del cine neorealista italià, demostrarà que és una dona de caràcter tot dansant entre roba i una rentadora, a la 13.30 del migdia i a les 17.30 de la tarda. En canvi, a la cascada del parc, Le Montreur convidarà als espectadors a participar en una classe de ballet molt especial. Només una pista: caldrà molta imaginació per moure amb gràcia els ninots grocs que es repartiran a l'inici de l'espectacle. Tindrà lloc a les 12 del migdia i a les 17 de la tarda. També a la cascada, els dies 25 i 26 a les 19 hores, més de 150 membres dels esbarts de Barcelona ballaran amb la música composada per Carles Santos i la formació de sis tenores que dirigeix Jordi Molina.

Però a la nit, del dia 23 al 26, des de les 21.45 i fins a la 1.30 de la matinada, el parc de la Ciutadella es transformarà en un gran circuit on la llum serà la protagonista. A la font, en una original festa mitològica, Venus i Neptú faran d'amfitrions. I al llac, onades d'aigua plenes de colors ballaran amb el nou espectacle creat per Franc Aleu. Per acabar la vetllada, a la façana del museu de Zoologia es podran pintar grafits. I sense tacar-la, només utilitzant enginys tecnològics.

D'altra banda, el Canòdrom de la Meridiana, que d'aquí poc es convertirà en un espai dedicat a l'art contemporani, s'obrirà al públic durant aquestes festes de la Mercè de la mà de dos espectacles. El primer és La Calle es Nuestra, a càrrec de l'orquestra Always Drinking Marching Band, una banda que combina percussió, trompetes, cants i, sobretot, molt d'humor. I, alhora, uns monstres emergiran d'una capsa gràcies a Artristras i d'un espectacle que gira entorn d'un ésser que va alliberar el món de tots els mals. Serà els dies 24 i 25, a partir de les 20 hores.

En canvi, al castell de Montjuïc els soldats se substituiran per pallassos. Sobretot a la carpa, on aquest any hi caben fins a 800 espectadors. S'hi podrà veure el Combinat de Circ, que reuneix artistes reconeguts internacionalment com les dues noies que formen Duo Polinde. Són especialistes en el quadrant aeri el qual serà la base de l'espectacle que oferiran. També hi seran presents la bicicleta acrobàtica de Serge Huercio, o l'animada música de l'orquestra Vox Populi. Aquests, i d'altres espectacles, tindran lloc els dies 24, 25 i 26, a partir de les 12.30 hores.

I no només això: a la fortalesa hi haurà un vagabund molt especial. Al clown Leandre li agrada tant el carrer que n'ha fet casa seva. Ensenyarà on es dutxa, on dorm, on llegeix el diari i on es raspalla les dents a tots els qui s'hi apropin tots els dies a les 12.30 del migdia i a les 18 hores. De dia i de nit, amb el MAC, les arts escèniques són més presents que mai al carrer.

Ciutat de tradicions

A la Festa Major de Barcelona les propostes més innovadores conviuen amb les tradicions. I aquestes continuen tenint un paper molt important en la programació de la Mercè. Del 24 al 26 de setembre, el centre de la ciutat es convertirà en l'escenari per on passaran gegants, correfocs, sardanes i falcons.

Per als més matiners: el divendres 24 a partir de les 8 del matí comença al Barri Gòtic la Matinada de Grallers. Arribaran a la plaça de Sant Jaume una hora després i s'enllaçarà amb la Galejada de Trabucaires, que emplenarà els carrers de pólvora. El mateix matí, després de missa, l'alcalde sortirà al balcó de l'Ajuntament i donarà pas als balls dels Gegants de la ciutat i a les colles castelleres de Sants, el Poble-Sec, la Vila de Gràcia i la Sagrada Família.

A les sis de la tarda sortirà, des del carrer de Pelai i fins a la plaça d'Antoni Maura, passant per la via Laietana, la cavalcada, dedicada a Chopin. S'hi descobriran dos nous Gegants: Chopin i George Sand. En canvi, a les 18.30 hores un correfoc per a nens, fet per colles de diables infantils, omplirà Barcelona. I tot seguit, per als grans, monstres i bèsties crearan una autèntica Porta de l'Infern, amb les flames com a protagonistes. Tot plegat, ben diferent del que es viurà al pati dels Tarongers a les 21 hores: un concert de carilló, instrument que té 49 campanes. S'hi sentirà la banda sonora de Mary Poppins o Pirates del Carib.

I l'endemà, a les 10.30 hores a l'avinguda de la catedral, els falconers de Barcelona demostraran un domini d'aquest costum arribat de Txèquia. A les 11, al mateix lloc, es farà el concurs de colles sardanistes. I una hora després, a la plaça de Sant Jaume la tradició més arrelada, la castellera, s'enlairarà cap al cel.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_