"L'auditori que es fa a Torroella canviarà el festival"
El setembre de l'any passat, Josep Lloret (Palamós, 1943) va cedir, després de 29 anys al càrrec, la direcció del Festival de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) al musicòleg Oriol Pérez i Treviño (Manresa, 1972), assistent seu des del 2000 i adjunt a la direcció des del 2005. Era un relleu generacional natural, tot i que el musicòleg, que de gran havia pensat ser professor d'universitat, assegura que fins fa dos anys no havia pensat que podria arribar a dirigir el festival. "Lloret comentava sovint que un dia es jubilaria, però no va ser fins al 2008 que em vaig adonar que anava de debò", assenyala. La primera programació d'Oriol Pérez com a director artístic del Festival de Torroella començarà el proper 30 de juliol amb un concert de l'Acadèmia 1750, l'orquestra del festival, dedicat a les cantates de Bach, que inicia un projecte de programar-les totes, unes 200, en els propers 11 anys.
És de la teoria el nou director del festival que si una cosa funciona, no cal canviar-la. "Una cosa és que evolucioni, el festival, l'altra transformar-lo. El veritable canvi vindrà quan s' inauguri la sala polivalent, un auditori per a nosaltres, que ara es construeix a Torroella i que serà la nostra seu. Això sí que el transformarà. Hi haurà un abans i un després", s'entusiasma.
"És tanta la necessitat que tenim, que veure'l acabada ha esdevingut el nostre somni", se li il.lumina la mirada. "S'obren noves perspectives d'explotació i de recerca de recursos per al festival. No és el mateix cercar patrocinadors per a un festival que fa els concerts en una església, per molt gòtica i maca que sigui, que fer-los en una sala amb condicions acústiques ideals i que, a més, és la seu del festival. La inauguració fa una dècada del Kursal de Sant Sebastià va canviar la vida d'un festival molt més gran que el nostre com és la Quincena Musical, segons ens explicava qui en va ser el director, José Antonio Echenique".
També somnia que l'Acadèmia 1750 vagi consolidant el seu nom. "És un dels elements que ens fa singulars com a festival, tenir orquestra pròpia. A més ens permet de tenir vida més enllà de la temporalitat d'un festival d'estiu amb les produccions musical que viatgen portan arreu el nom de festival tot l'any", explica amb orgull.
En acabar l'estiu, l'Acadèmia 1750 començarà a preparar l'òpera La Merope, del català Domènec Terradellas (Barcelona, 1713-Roma, 1751), que interpretaran en versió de concert el 2011 a León i que el director del festival confia programar en versió escenificada l'estiu del 2012 si la sala polivant està acabada i acondicionada com a auditori.
Per Oriol Pérez, el Festival de Torroella, declarat estratègic per la Generalitat, ha de "cobrir aspectes que des de la vida musical catalana, molt centrada a Barcelona, no són atesos", explica. "L'Auditori de Girona ha començat a despuntar per oferir una oferta musical diferenciada, amb propostes personals i actuacions d'artistes, joves valors, que encara no han passat per Barcelona. A Torroella fa temps que ho fem, que som porta d'entrada a Catalunya de nous intèrprets amb prestigi. Aquest criteri forma part d'un model que ens diferencia i que es basa en l'excel.lència dels intèrprets; la presentació de produccions pròpies, que a la vida musical barcelonina, en part importada, només es troben al Teatre del Liceu i als concerts de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC); i l'aposta pels intèrprets catalans amb carrera internacional que no actuen a Catalunya i per donar suport a la creació amb l'encàrrec de noves obres als compositors catalans".
Com molts d'altres, el festival de Torroella ha vist retallat per la crisi el seu pressupost, 730.000 euros, 36.000 menys que l'any passat. No sembla, però, gaire amoïnat el seu nou director. "Sóc dels qui creu que una crisi pot ser una oportunitat. En el nostre cas, per redimensionar el festival. Si tot i la retallada fem una programació de la qualitat de la d'aquest any, potser es començarà a apreciar les coses per la importància real que tenen i no per l'impacte mediàtic que generen".
De crític precoç a director
Oriol Pérez i Treviño va néixer a Manresa el 1972. Va estudiar flauta de bec i es va llicenciar en història de l'art especialitzat en musicologia.
Com a crític musical del diari Regió 7 de Manresa i també de Ràdio Manresa de la Cadena Ser, va anar per primer cop al Festival de Torroella quan tenia 15 anys.
El 2000, el director del festival, Josep Lloret, li va oferir de ser el seu assistent i, alhora, de coordinar la Xarxa de Músiques a Catalunya, creada per Joventuts Musicals de Catalunya, amb seu a Torroella, on es va instal•lar. Anys després va ser nomenat director adjunt del festival.
Coordinador del Centre Robert Gerhard per a la promoció i difusió del patrimoni català des del 2008, compagina el càrrec des del setembre de l'any passat amb el de director del Festival de Torroella de Montgrí.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.