_
_
_
_
LITERATURA

Una generació desfà les maletes

Maletes perdudes / Maletas perdidas.

Jordi Puntí. Empúries / Salamandra.

452 i 448 pàgines. 17,95 i 17,50 euros.

Deia Jordi Puntí (Manlleu, 1967) quan parlava de l'estil de Maletes perdudes: "Retallar i reduir i plantejar-se, de debò, cada frase", I sobre la temàtica: "És allò d'aquell vers de Walt Withman, 'Yo contengo multitudes'. Avui necessitem més d'una identitat per viure; quedar-se aferrat a un lloc està sobrevalorat: és quan et mous que passen coses; si estàs quiet, no passa res... I això a la literatura espanyola, i a la catalana en particular, ha estat nefast: ens hem autolimitat en excés".

La segona reflexió serveix per explicar el contingut i part del rerefons de Maletes perdudes: la recerca per part de quatre germans que fins fa poc no sabien que ho són —Christof, Christophe, Christopher i Cristòfol— del seu pare, el transportista de mobles Gabriel, amb dona a cada port: Frankfurt, París, Londres i Barcelona, respectivament.

No és casual: Puntí passa mitja vida fora de Catalunya, entre Berlín i Nova York, i una mentalitat literària oberta li ha permès xuclar de gent com Zadie Smith, Jeffrey Eugenides i Michael Chabon; potser en algun punt de John Irving: la voluntat de fabular amb mil·limètrica precisió.

Puntí ha necessitat vuit anys per fer la seva primera novel·la, després dels relats Pell d'armadillo i Animals tristos. I poc ha trigat la crítica a dir-ho: "És la millor prosa catalana del moment".

La confirmació de Puntí funciona de far de la consolidació d'un grup d'autors que ara voreja els 40 anys (molts, recollits aquí) i que sembla haver superat l'estatus de prometedora classe mitjana de les lletres catalanes: perquè alguns dels fins ara grans noms ja semblen haver-ho dit tot, perquè per temàtica i forma signifiquen un trencament i perquè puja una joveníssima tercera generació. Puntí i els seus ja han desfet maletes.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_