_
_
_
_
Llibres

La fàbrica de la fantasia

Quart viatge al Regne

de la Fantasia

Geronimo Stilton

Traducció: David Nel.lo

Destino

320 pàgines. 19,95 euros

Fa ja uns quants anys, els llibres de coneixements adreçats a infants es van començar a elaborar per grans multinacionals anglosaxones, amb un gran nombre de professionals de diversos àmbits. Posteriorment, se'n venien els drets i proliferaven arreu, amb un contingut que uniformava els coneixements que arribaven als infants de diverses cultures.

Fins ara, en els llibres de ficció això no succeïa. Hi ha hagut, això sí, un seguit de col•leccions que en els darrers temps han aconseguit esdevenir moda i captivar un gran nombre d'infants d'arreu, durant un període més o menys llarg. Alguns ho han aconseguit per la seva temàtica i qualitat, com ara Harry Potter i algunes obres de narrativa fantàstica, però, molts d'aquests fenòmens ho han assolit per multinacionals que han estudiat el mercat a fons i han buscat productes per connectar amb el gran públic que es mou en la frontera del lector i el no-lector. Ho han fet amb personatges estereotipats, estructures calcades en uns i altres, arguments recurrents, un llenguatge planer, molta acció i elements interactius que incorporen algun atractiu més que el de llegir... És el cas de col.leccions com La penya dels tigres o Tina Superbruixa.

'Geronimo Silton' té clixés, però les seves novetats podrien marcar el futur del llibre infantil

El darrer gran èxit és una col.lecció que ha arraconat les anteriors: Geronimo Stilton. Conté els mateixos clixés, però incorpora novetats que poden marcar el futur del llibre infantil: 1) La profusió d'il.lustració, que fa que gairebé cada doble pàgina intercarli imatges en color, de línia clara i estil gens arriscat. 2) La inclusió d'innombrables annexos de diferent mena, enmig del text: jocs, endevinalles, cites, definicions i lliçons morals. 3) Per aquells usuaris que en una llibreria fan preguntes com ara: Què fa quelcom aquest llibre? -tot referint-se a músiques, llengüetes, sobres-, en aquestes obres hi poden trobar resposta, ja que contínuament hi passen coses. A més del contingut, on se succeeix l'acció de forma constant; en el que és la composició gràfica, hi apareixen els annexos ja citats, a més d'innombrables sons i paraules, que es destaquen amb colors i formes diferents en funció del seu significat. 4) En aquest sentit, són llibres que recorden Internet, pel fet que la informació és diversa i no segueix un ordre establert aparent -a excepció del fil narratiu-. Tot està barrejat, ficció i no ficció, il.lustració i annexos. I aquí, l'usuari no compta amb un cercador. I aquesta aparença un pèl caòtica, farcida de sorpreses, és una de les raons del seu èxit. O el fet de donar una quantitat enorme d'elements diversos, a un preu raonable. 5) Una de les novetats, però, més inquietants i sorprenents és la manca d'autoria. Com a autor, hi figura el mateix protagonista, Stilton (un ratolí humanitzat, director d'un diari).

Fins fa poc, quan un autor era prolífic, popularment es deia que tenia una fàbrica d'originals. Geronimo Stilton és fruit d'una factoria italiana real anomenada Piemme, que ha trobat la fórmula per fabricar best-sellers infantils, amb un equip de professionals que n'elaboren el contingut, la forma, el color, els annexos, el material d'acompanyament..., a la manera de les factories que elaboren llibres de coneixements. Geronimo Stilton fou la primera sèrie, la més popular, però n'hi ha més: Bat Pat (Estrella Polar) i d'altres que properament tindrem al nostre mercat i a molts altres d'arreu del món.

Piemme, del país de Gianni Rodari, fabrica i universalitza la fantasia, més que mai. Els llibres passen de mà en mà i, en el fons, l'important és que l'infant llegeixi. També és cabdal, però, que aquest no es quedi només amb Geronimo Stilton , que trobi alternatives que el portin una mica més enllà d'un producte -mai millor dit!-, literàriament limitat, que enlluerna més que no pas emociona, que dispersa més que no pas enriqueix.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_