_
_
_
_

Identitats, conflictes, paisatges i debats

La reflexió teòrica i la projecció dels autors emergents estructuren la segona edició del festival de fotografia SCAN

Plataforma de projecció de noves veus i marc per a una rigorosa reflexió teòrica. Aquests són els dos ambiciosos eixos que estructuren la programació de SCAN, un esdeveniment al voltant de la fotografia que avui inaugura la seva segona edició. Dirigida per Mariona Fernández, aquesta Manifestació fotogràfica, com la qualifiquen els organitzadors, va néixer l'any passat sota l'impuls del Departament de Cultura de la Generalitat i ara compta també amb la plena implicació de l'Ajuntament de Tarragona, la ciutat on tenen lloc les activitats. Les dues institucions assumeixen al 50% els 400.000 euros del pressupost de l'edició, que té com a conceptes claus els de la identitat, el conflicte, el paisatge i el debat.

La directora vol que sigui "plataforma de referència dels fotògrafs emergents"

"L'any passat vam haver de treballar amb molt poc temps, i és molt complicat anar consolidant estructures i creant contingut al mateix temps. Però crec que, a poc a poc, ho anem aconseguint, aquest és un projecte a llarg termini", assegura la directora. El seu càrrec sortirà a concurs properament, i Fernández no amaga que li agradaria poder-lo assumir com a mínim un any més per poder apuntalar les bases de l'esdeveniment, que arrenca aquesta tarda amb la inauguració de l'exposició central, Talent latent. Fins al cinc de juliol, el Mercat Central de Tarragona acollirà els treballs de 14 fotògrafs de nou països, la trajectòria dels quals comença a despuntar i ja resulta prometedora. De l'audàcia del nord-americà Tomas van Houtryve (1975), que va aconseguir esquivar la fèrria censura a Corea del Nord per fer-ne un retrat quotidià, a la curiositat de la catalana Laura Cuch (1979) envers la salut i la malaltia, que ha fructificat en una primera sèrie de retrats de persones amb transtorns de son, el ventall de veus emergents parla de temes com ara la complicada adaptació dels immigrants al país d'acollida (en l'obra del suec d'ascendència turca Ahmet Unver), o la relació de l'home amb la natura (en l'assaig fotogràfic sobre la vida al delta del riu Paranà de l'argentí Alejandro Chaskielberg).

El procés de selecció dels autors és un dels elements més singulars de SCAN. El festival està creant una xarxa de col·laboradors internacionals formada per especialistes de diferents àmbits de la fotografia (programadors, comissaris, professors...), els anomenats satèl·lits, als quals es convida a proposar els seus candidats. Enguany s'han presentat 223 autors, entre els quals ha triat la comissària de l'exposició, Cristina Zelich. Els descartats s'incorporen a una base de dades, que es vol convertir en una eina de consulta per a especialistes. "El nostre desig és que SCAN es converteixi en una plataforma de referència internacional dels fotògrafs emergents", exposa Fernández. Per això s'ha demanat a les entitats tarragonines implicades en el festival però amb un programa propi d'exposicions, que s'esforcin també per cedir el seu espai a autors novells. La reflexió teòrica, l'altre gran pilar de SCAN, es desenvoluparà en un simposi (del 14 al 16 de maig) dirigit per Pedro Vicente Mullor i realitzat en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili. Història, tecnologia, filosofia i antropologia són algunes de les disciplines des de les quals s'analitzarà l'estudi i la pràctica de la fotografia. L'any passat s'hi va debatre la situació de la fotografia a Catalunya i es va proposar una bateria de mesures concretes adreçades a millorar-la. Molts dels participants en aquella primera edició s'han queixat públicament de la manca de resposta institucional a les seves demandes. Tot i que la cerca de solucions escapa a les competències del festival, els seus responsables sí que han reaccionat, en el seu cas impulsant una beca d'investigació que vol promoure entre alumnes universitaris la recerca en arxius fotogràfics.

Un diàleg virtual a tres bandes sobre la imatge en conflicte entre els fotògrafs Pepe Baeza i Clemente Bernard i el periodista i escriptor Ignacio Ramonet (http://enconflicte.dialegskrtu.cat) completa la branca analítica de SCAN. El programa inclou també activitats paral·leles com tallers infantils i projeccions cinematogràfiques, adreçades a acostar el món de la fotografia a tots els públics.

Pinzellada de les exposicions

- Talent Latent. Els treballs seleccionats a l'edició 2009 es podran veure al Mercat Central de Tarragona fins al 5 de juliol, i del 2 d'octubre al 29 de novembre s'exposaran a l'Arts Santa Mònica de Barcelona. Per la seva banda, del 8 de maig al 7 de juny l'exposició Talent Latent 2008 recalarà a Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona.

- "...like Dubai". Jordi Bernadó i Carlos Ventós. Seu del COAC a Tarragona. Del 7 de maig al 15 de juny.

- Un primer pas per a un futur incert. Marta Bosquet i Lena Rovira, finalistes del concurs de fotografia de la coordinació Territorial de Joventut de Tarragona. Seu de l'entitat. Del 8 al 17 de maig.

- Selected Works. Pieter Hugo. Tinglado 2 del Port de Tarragona. Del 8 de maig al 5 de juliol.

- Soltando Madonna. Mariano Vargas. Galeria d'Art ARTGN. Del 7 de maig al 5 de juliol.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_