Agenda
Festival Altaveu, cinema, memorial a Tete Montoliu...
Versions perverses. Des que van iniciar la seva singladura, fa ara 20 anys, repeteixen l'aparent contradicció que l'Altaveu de Sant Boi de Llobregat és un festival sense etiquetes, però "obert, reivindicatiu, eclèctic i divers". Dimecres vinent aquesta trobada estrena una nova edició i el cartell d'aniversari inclou noms com Mishima, La Casa Azul, Manos de Topo, Pitingo (foto) i Roger Mas. Avancen els organitzadors abans de l'estrena que el moment àlgid d'enguany és el cicle Per-Versions, un muntatge que tindrà com a director musical Marc Parrot. Serà l'encarregat de dirigir una orquestra singular. El seu llibret estarà compost per temes dels artistes més comercials, com Shakira, Alejandro Sanz o Paulina Rubio, i aquesta vegada tindran com a intèrprets músics situats en els pols oposats de la música: Pi de la Serra, Lluís Gavaldà, Mazoni, Sanjosex, Dolo Beltrán, Cris Juanico i Guillamino, entre d'altres. Això demostra com fins i tot els clàssics de la radiofórmula han de reinventar-se. S'haurà de veure l'experiment. La majoria de concerts del cicle són gratuïts i les entrades de les actuacions de pagament ja estan a la venda. El cantaor de Huelva Pitingo serà el primer a desfilar per l'escenari de Sant Boi. Va aprendre el cante en família i al festival porta l'espectacle de fusions Souleria, amb el guitarrista Juan Carmona. A l'escenari de Can Massallera es retrà homenatge a la relació entre la televisió i la música a través del programa de TV-3 Sputnik, amb The Pinker Tones. I Roger Mas durà al festival els temes de Les cançons tel·lúriques i el seu univers, farcit de referències als poemes de Verdaguer o els goigs de la Mare de Déu. L'Altaveu porta també el dia 13 Mishima, un dels millors exponents de l'escena pop independent catalana. Altaveu. Entre el 10 i el 14 de setembre, a diversos escenaris de Sant Boi de Llobregat (Barcelona). www.festivalaltaveu.cat. -F. ROBLES
LA SUTURA
Bellesa artificial. La protagonista de La sutura decideix sotmetre's voluntàriament a un experiment científic, a una operació frankensteiniana: vol aconseguir modificar el seu "cos repulsiu" i aconseguir a cop de bisturí l'acceptació social. L'obra està protagonitzada per Sílvia Sabaté (foto), una de les actrius de la sèrie El cor de la ciutat. El muntatge ens endinsa en les frustracions d'un personatge marcat per la solitud i tindrà com a escenari un lloc singular: la Biblioteca de Catalunya, a partir de divendres (estrena, el dia 9). Teresa Devant serà l'encarregada de portar el text a escena, Sofia Jernberg posa la música i veu en directe i Cecilia Persson l'acompanya amb el piano. L'obra porta la signatura de Marina Steinmo, una autora sueca que encara no s'ha representat a Espanya però que està entre les figures emergents del teatre europeu segons la crítica i que va fascinar Devant per la seva complexitat. A La Sutura parla de l'odi cap al propi cos i de la frustració que experimenta una dona que no està dintre dels paràmetres físics que marca la societat. La Sutura. Prèvies a partir de divendres a la Biblioteca de Catalunya, (Hospital, 56). -F. R.
MEMORIAL TETE MONTOLIU
Aquest setembre, jazz. Suposa una ocasió ideal per prendre el pols a l'escena del jazz local i per trobar els discos de les bandes autòctones, introbables en la majoria de botigues de música. El 18è Festival L'Hora del Jazz Memorial Tete Montoliu arrenca aquest divendres amb un programa marcat per la varietat d'estils i que inclou cinc grups que vénen amb nou treball sota el braç: Ismael Dueñas Trio, Ana Finger Septet, Cristina Villalonga Tango Trio, Lluís Coloma Duo i Joan Monné Trio. El festival estarà dedicat aquest any a Peer Wyboris (1937-2008), bateria de Tete Montoliu durant més de tres dècades i que va morir el passat 22 d'agost. "Era un músic de referència per l'escena barcelonina", recordava aquesta setmana Max Sunyer, president de l'Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya, entitat organitzadora del festival. El programa del festival és doble. Les sessions diürnes tindran lloc els diumenges de setembre (12 i 13 hores) a la plaça de Rius i Taulet, són gratuïtes i busquen portar la música al carrer a la recerca de nous adeptes. Les nocturnes, en canvi, passaran per diversos locals de la ciutat: El Monasterio, Heliogàbal, Jamboree i 23 Robadors. Els estils proposats són d'allò més variat. Anna Luna Quintet (foto), Pablo Selnik Quartet i Divadams són alguns del músics que completen el cartell. L'Hora del Jazz Memorial Tete Montoliu, a partir de divendres. www.amjm.org -F. R.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.