_
_
_
_
Lletres

Per fi, dos llibres sobre Barcelona!

Deu lliçons sobre Barcelona

Manuel de Solà-Morales

COAC

578 pàgines. 30 euros

Proyecto BCN

Giacomo Delbene

Ajuntament de Barcelona

500 pàgines. 35 euros

La veritat és que les prestatgeries de les nostres llibreries estan a vessar de llibres sobre la ciutat. I en tenim per a tots els gustos. Per una banda, les edicions luxoses i magníficament il·lustrades, per a viatgers amants de descobrir racons sofisticats. I per un altre costat tenim una extraordinària producció d'escrits crítics respecte a la manera com s'ha anat produint la modernització de la ciutat. Els que ens expliquen que Barcelona està fent aigües vénen donant la pallissa des d'abans que la transformació democràtica pròpiament dita hagués començat. Llavors, a què es refereix l'exclamació del títol? Doncs senzillament a aquells llibres que sense grans gesticulacions editorials ens expliquen la ciutat des de l'anàlisi racional. Alegrem-nos, doncs, perquè n'acaben d'aparèixer dos, complementaris entre sí i que vénen a omplir el buit al qual em referia.

Per un costat hi ha Deu Lliçons sobre Barcelona, de Manuel de Solà-Morales. El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, on avui a la nit es presenta, s'ha animat a editar un llibre maleït. Manuel Solà, amb l'equip de professors del Laboratori d'Urbanisme de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona, varen impartir aquestes lliçons des del 1975 fins al 1983. Malgrat que va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona el 1985, la feina va quedar en poc més que uns apunts que utilitzàvem els estudiants de l'Escola. Abans que res, felicitar els que han decidit rescatar el treball de l'oblit, gairebé com qui edita un facsímil. Perquè les deu lliçons posen les bases per a la comprensió de la Barcelona contemporània. Ens expliquen les operacions barroques; la implantació de L'Eixample Cerdà; les Exposicions (1888 i 1929), mitjançant les quals Barcelona ha donat els successius salts cap endavant; els barris d'habitatges obrers, etcètera. Manuel Solà, en la presentació, escrita expressament per aquesta edició, fa una afirmació que convé assenyalar. Diu que el que ha vingut després (i amb el que ha plogut des del 1985!), és un altre episodi que, simplement, s'assenta sobre la base del que en el seu llibre s'explica.

Per això té interès el Proyecto BCN, de Giacomo Delbene, jove arquitecte genovès, afincat a Barcelona. El llibre ha estat auspiciat pel propi Ajuntament a partir de la versió italiana. Cal remarcar la feina de l'editorial Actar, que s'ha encarregat de la impressió i distribució, però fonamentalment del disseny gràfic de tots dos llibres. I la menció no és en va, perquè el llibre de Delbene se'ns presenta en un format doble, amb una pirueta de maquetació gràfica. Per un costat, és un llibre sobre les operacions de transformació urbana recents. En aquest aspecte se solapa cronològicament amb el llibre de Solà, on acaba l'un comença l'altre (Estrategias urbanas). Però si donem la volta al llibre i l'obrim per l'altra tapa (Geografías urbanas), ens podríem creure que estem davant d'una altra guia per a visitants il·lustrats. Però Delbene va més lluny i sap triar l'àmbit adequat. El més novedós de la guia és que ens diu que Barcelona s'ha de llegir sense atendre els perímetres dels termes municipals. Planteja la seva lectura de riu a riu, com a ciutat capital de l'àrea central metropolitana. Benvinguts siguin doncs, els dos (o tres) llibres.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_