El roig i el negre
Tot bon pintor té èpoques esplendoroses, moments àlgids que el defineixen i el cristal·litzen a les històries de l'art. En el cas de Luis Feito (Madrid, 1929), membre fundador del grup madrileny El Paso, aquest punt de felicitat es dóna entre mitjans anys cinquanta i els primers setanta del segle passat. Les seves primeres abstraccions, tant les cal·ligràfiques seguint Mark Tobey com les posteriors monocromes i texturades, van influir més d'un informalista català -sobretot Joan Vilacasas- i el van situar a escala internacional.
A diferència d'altres autors, l'impacte del Pop Art no va ser desfavorable per a Feito, que va canalitzar l'abstracció cap a formes circulars de colors purs sobre fons neutres, mantenint tothora l'absència de signes i figuracions en unes obres que titulava simplement pel número d'ordre d'execució. Coincidint amb un radical canvi de residència, de París a Montreal i, poc després, Nova York, iniciava als anys vuitanta una curiosa i desconcertant etapa geomètrica que alternava puntualment amb l'abstracció d'abans. A partir de 1990 s'instal·lava de nou a Madrid, on encara resideix, i tancava així el cercle. Durant gairebé trenta anys, el roig i el negre han estat els principals protagonistes de la pintura de Feito, els que l'han definida, combinats en anades i vingudes sobre si mateixa. L'obra recent que presenta Ignacio de Lassaletta n'és un bon exemple.
Luis Feito. Galeria Ignacio de Lassaletta. Rambla de Catalunya, 47, Barcelona. Fins al 15 d'abril
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.