Agenda
Exposicions, fotografia, ceràmica...
Una casa inhabitable. La imatge d'una escala tortuosa i inassolible, pròpia d'un fotograma de cinema negre, és la metàfora inicial que condueix cap a aquesta casa on res és el que sembla, malgrat estar habitada per objectes reconeixibles, lligats a la intimitat de la llar. Són històries d'absències, de violència domèstica, de felicitat esgotada i de silenci, firmades per artistes com Pepe Espaliú, Edward Ruscha, Doris Salcedo, Antoni Muntadas, Robert Gober, Günther Förg, Susy Gómez, José Pedro Croft o Andreas Slominski. Sota la mirada del comissari Frederic Montornés, s'han reunit per primera vegada en una mostra que es pot veure a la sala d'exposicions que La Caixa té a Girona amb el títol Una casa per no viure. En el seu origen hi ha els fons de la col·lecció d'art contemporani que posseeix l'entitat, unes 750 obres reunides a partir dels anys vuitanta que documenten tendències com el minimalisme o l'art povera, una col·lecció oberta a la mirada de crítics, comissaris i artistes perquè facin les seves pròpies lectures. En el cas de Montornés, ha escollit 18 peces -entre pintures, escultures, vídeos i fotografies-, totes amb un discurs comú sobre l'espai domèstic. El resultat és la recreació d'una casa inhabitable, on res del que hi ha a dins es pot utilitzar. Així, per les aigüeres no corre l'aigua; els llibres i els quadres són inaccessibles; la televisió emet sempre les mateixes imatges i les gàbies no contenen canaris sinó experiències doloroses. Alliberats dels seu ús habitual, els objectes enganyen l'espectador amb les seves aparences i el commouen per la seva càrrega d'emocions. "És un enorme encaix sobre la identitat de l'individu, la seva fragilitat i els seus records, però també convida a reflexionar sobre l'art", explica Montornés. Després de passar per Girona, la mostra es traslladarà a Tarragona. Fins al 4 de maig. Sala d'exposicions de la Caixa (Sèquia, 5). Girona. -N. I.
EMERGENTS
Diversitat. El resultat de Bcn Producció, que dóna suport a projectes d'emergents, ja es troba a La Capella. Així, entre altres, Carlos Albalá i Ignasi López presenten Nostàlgies Periurbanes, imatges que retraten llocs de les perifèries urbanes a punt de desaparèixer (foto) i Ana Garcia-Pineda reivindica a Màquines i maquinacions el pensament utòpic per mitjà de la poesia visual. Fins al 4 de maig. La Capella (Hospital, 56). Barcelona
ART
Modernitat del romànic. Les activitats paral·leles de l'exposició El Romànic i la Mediterrània, que es pot veure al Museu Nacional d'Art de Catalunya, començaran el proper dimecres (16.00 hores) amb el cicle de conferències Romànic mediterrani: Catalunya, Touluse, Pisa. La primera programada es titula Art romànic i Antiguitat a Toulouse i anirà a càrrec de Daniel Cazes, especialista del Museu d'Antiguitats de Toulouse. Les xerrades se celebraran cada dimecres fins al 7 de maig i entre les propostes destaca la taula rodona dedicada a analitzar la conservació de la portalada de Ripoll (29 d'abril). La figura del mestre de Cabestany o l'escultura del segle XII a la catedral de Vic són altres dels temes que es tractaran en aquest cicle. A més, el programa d'activitats s'ampliarà a partir d'abril amb concerts amb música dels trobadors, sessions de contes o espectacles de teatre amb màscares adreçats a un públic familiar. MNAC (Palau Nacional. Parc de Montjuïc). Barcelona. www.mnac.cat.
ESPAIS
Un ' Chill out' bereber. Una exposició de ceràmica del nord d'Àfrica i un saló de te que es converteix en un tranquil chill out quan avança la tarda són dos dels atractius d'un nou espai instal·lat al barri del Raval i consagrat a difondre la cultura bereber. Entre les properes propostes del centre destaquen exposicions de pintors tuaregs i tallers de tatuatges amb henna o de cuina per preparar plats tradicionals del Marroc. 'Chill out' bereber Medina Azhara (Lluna, 29). Barcelona. Obert de 16.00 a 24.00 hores.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.