Resposta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat a Quim Monzó
En el Quadern d'EL PAÍS del passat dijous 25 d'octubre, Carles Geli recollia una entrevista a Quim Monzó. L'escriptor s'expressa amb el seu estil habitual, que he de dir que personalment admiro per la seva intel·ligent agudesa, tot i que darrerament massa sovint destil·la agror.
En l'entrevista parla de tot i de res, encadenant amb mordaç ironia sentències a tort i a dret. Entre d'altres coses afirma: "És evident que la falta d'educació ara és superior a la de fa uns anys. Què ha passat? Doncs massa anys de Rosa Sensat".
I el destacat d'EL PAÍS recull: "La laxitud moral és evident. Què passa? Massa anys de Rosa Sensat i plastilina". És, per tant, lògic que des de l'Associació de Mestres Rosa Sensat no deixem sense resposta ni l'afirmació de Monzó ni el destacat d'EL PAÍS.
- 1.Atribuir a Rosa Sensat la suposada "falta d'educació" o "la laxitud moral" de les famílies o de la societat catalana és una exageració que es desqualifica per ella mateixa, com tota generalització, i més si aquesta no està fonamentada.
- 2.Tant l'opinió de Monzó com el destacat d'EL PAÍS fan gala d'un estil més que provocador, insultant, vers la realitat sociofamilar majoritària del país, que està lluny de respondre a les seves desafortunades opinions.
- 3.L'Associació de Mestres Rosa Sensat ha treballat i seguirà treballant, esperem que molts més anys encara, perquè els infants i joves de Catalunya tinguin la possibilitat de ser persones educades, respectuoses, responsables, amb una ètica personal que els faci difícil la desqualificació de l'altre i encara més la desqualificació gratuïta.
- 4. En la caricatura catastrofista de tot plegat, atorga a Rosa Sensat una influència en la realitat educativa del país també desproporcionada. Som una associació que, conjuntament amb moltes altres, treballem per la millora de l'educació d'aquest país, però per desgràcia la nostra influència és limitada.
- 5. És clar que Rosa Sensat i el senyor Monzó no compartim el concepte d'educació. Per a Monzó "educar és reprimir", per a nosaltres, educar és l'acompanyament d'una llibertat emergent, és la promoció d'humanitat en tota persona.
És l'educació el que ens fa humans, cada generació educa l'altra i la prepara per continuar el procés d'humanitat o d'humanització.
A l'Associació de Mestres Rosa Sensat es té una visió antagònica a la de Monzó sobre l'educació i seguirem treballant, amb rigor i tenacitat, perquè aquesta sigui emancipadora i no repressora.
A l'inici d'aquesta breu rèplica, he manifestat que com a persona admiro la seva aguda intel·ligència, però en aquesta entrevista les seves opinions són les de qui vol fer d'enfant terrible, quan amb la seva llarga trajectòria i edat no correspon tanta frivolitat.
Una darrera qüestió: Rosa Sensat, en plena repressió, va treballar a fons per la recuperació i defensa de l'escola catalana i seguirem treballant perquè el català i la literatura catalana no s'enfonsin.
Irene Balaguer és Presidenta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.