_
_
_
_

Nou consellers per la cultura

En els últims 25 anys són nou els consellers que han desenvolupat la màxima responsabilitat cultural a Catalunya. Aquestes són algunes de les seves accions més destacades:

- Max Cahner (1980 - juny 1985). CiU. El 1982 s'entreguen els Premis Sant Jordi, la primera edició de la Primavera Fotogràfica i s'inaugura el centre de Restauració de Catalunya. En 1983 es celebra l'antològica de Dalí, i el 1984, el centenari de Josep Carner.

- Joan Rigol (juny 1985 - desembre 1985). CiU. L'octubre de 1985 es firma el Pacte Cultural entre les administracions públiques de Catalunya i s'aprova la Llei d'Arxius.

- Joaquim Ferrer (desembre 1985 - juliol 1988). CiU. Es publica la primera part del Llibre Blanc de les infraestructures catalanes. El 1987 es crea la figura de L'escriptor del mes, la Generalitat s'incorpora a la Fundació Teatre Lliure, es pacta construir un auditori a Barcelona, i entra en funcionament el Consorci per a la Normalització Lingüística. El 1988 s'inaugura el Centre d'Art Santa Mònica, entra en funcionament la Institució de les Lletres Catalanes, i se celebra la Festa de la Música.

- Joan Guitart (juliol 1988 - juny 1996). CiU. En 1989 s'inaugura la primera reforma del Palau de la Música, i el 1990 es col·loca la primera pedra del Macba, del TNC i de l'Arxiu Nacional. S'aprova la Llei de Museus, s'inaugura la Fundació Tàpies, se celebra el centenari de Joan Amades, i es convoquen els Premis Nacionals. El 1992 s'inaugura la sala oval del MNAC, i es crea l'Espai de Dansa. Durant el 1993 se celebren els centenaris de Joan Miró, Mompou, Marés, Togores, Foix i Carles Riba, i s'inaugura la nova seu de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. Durant l'any 1994 s'inaugura el CCCB, i el centenari Josep M. de Segarra. L'abril de 1995 s'inaugura l'ANC; el novembre, el Macba, i el desembre, el romànic del MNAC. El febrer de 1996 s'inaugura el Museu de la Ciència i de la Tècnica a Terrassa, es proposa el 23 d'abril com a Dia Mundial del Llibre i s'inaugura el MHC.

- Joan Maria Pujals (juny 1996-octubre 1999). CiU. El juliol de 1997 s'inauguren les sales del gòtic del MNAC i durant la Diada, el TNC, obre amb L'Auca del Senyor Esteve. Durant tot el 1997 se celebra l'Any Pla. A principis de 1999 s'inaugura l'Auditori de Barcelona, i el 7 d'octubre el Liceu, després de l'incendi de 1994.

- Jordi Vilajoana (octubre 99-desembre 2003). CiU. El 2000 entra en funcionament el nou Institut del Teatre, el 2002 es presenta el Llibre Blanc de les Indústries Culturals i se celebren els 150 anys d'Antoni Gaudí. En 2003 entra en funcionament l'Institut Ramon Llull, amb la finalitat de promoure el català al món.

- Caterina Mieras (desembre 2003-abril 2006). PSC. El 2004 s'inaugura la segona reforma del Palau de la Música i, per complet, el MNAC. El març de 2005 Frankfurt convida la cultura catalana per a la Fira del 2007, mentre que es participa a la Fira de Guadalajara. Retorn dels papers de Salamanca.

- Ferran Mascarell (abril 2006-octubre 2006). PSC. Impulsa la restauració del patrimoni de l'església, conclou el mapa d'arxius comarcals, i es proposa crear els museus nacionals d'Etnologia i Ciències Naturals, i impulsar la Llei del Consell de les Arts.

- Joan Manuel Tresserras (novembre 2006). ERC. Es firma un acord amb Google pel qual es bolcaran a la xarxa 380.000 volums, proposa unificar la xarxa de biblioteques públiques i es destina sis milions per reactivar el jaciment d'Empúries.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_