Felicitat hipermoderna
La vida bona
Pascal Bruckner
CCCB
78 pàgines. 6 euros
Els temps hipermoderns
Gilles Lipovetsky
CCCB
49 pàgines. 6 euros
Havent deixat enrere el llast de les tradicions religioses i racionalistes, sembla que hauria arribat el moment de gaudir intensament sense traves o imposicions externes. O això almenys és el que pressuposa el culte actual a la felicitat -que es palesa, posem per cas, tot donant una ullada als títols més venuts de la secció anomenada de no-ficció-, per a l'assoliment de la qual només caldria una adequada organització de la pròpia vida, tot calculant i dosificant els plaers, amb una actitud optimista. Però P. Bruckner (1948) aixafa la guitarra, i ens mostra la continuïtat existent entre les ganes actuals de ser feliç a tota costa, i l'afany tradicional de controlar l'existència, amb les pors de les quals s'alimenta.
Tot amagant el fet de la malaltia, el dolor o la mort, l'individu contemporani s'il·lusiona amb la idea de ser l'artífex total de la seva pròpia existència. Però supeditar el sentit de la nostra vida a la capacitat de gestió o de comptabilitat crea més tensió que altra cosa. Més en concret, el "deure de ser feliços" ens porta a patir per no ser capaços de gestionar completament i adequadament la nostra salut o la nostra sexualitat. Si abans els homes se sentien culpables per no ser bons cristians, ara se'n sentirien per no estar prou "en forma" o per no tenir la libido dels actors porno.
Per la seva part, G. Lipovetsky (1944) també defendrà la continuïtat existent entre els valors contemporanis i els pretèrits, més enllà de suposats grans trencaments. El que ell anomena "Hipermodernitat" vindria a ser la prolongació lògica, portada al paroxisme, això sí, dels tres grans principis sobre els quals s'hauria bastit el projecte modern: "el mercat, la dinàmica tecnocientífica i els drets de l'individu". I sembla prou suggerent la distinció que fa l'autor entre "Postmodernitat", com a estadi inicial de celebració per haver portat a la seva forma extrema l'ideal modern de crítica i emancipació (tot aplicant-la no només a "la terra i la sang", sinó també a les mateixes creences modernes en la Ciència o el Progrés), i una "Hipermodernitat" en què apareix un cert cansament i un afany de recuperar valors antics, però sense renunciar alhora als avantatges de la vida actual, tal com exemplificarien les "religions a la carta" o la sensibilitat ecologista de cap de setmana.
Ambdós textos provenen de sengles conferències impartides al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, arran d'una lloable iniciativa amb què es dóna la paraula a destacats pensadors contemporanis. Pel que fa a les diferències, cal destacar el discurs concís i ben estructurat de Bruckner -que va obtenir un gran reconeixement amb el llibre La temptació de la innocència (1995)-, que contrasta amb l'estil més confús de Lipovetsky -el qual es va donar a conèixer amb l'obra L'era del buit (1983). I pel que fa al contingut, mentre Bruckner pren més distància crítica, Lipovetsky, per contra, sembla identificar-se en bona mesura amb els valors de l'home contemporani, que d'altra banda correspondrien als que Nietzsche va anunciar com a propis de "l'últim home".
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.