Un viatge pel piset dels genis
Les cases museu són una fórmula atractiva i poc explotada per divulgar la cultura catalana
Un improbable turista estranger dels que confon la barretina amb el barret mexicà que hagi dedicat l'estiu a visitar les cases museu del territori català haurà acabat el seu periple, pressuposant-li una certa capacitat de lligar caps i eludir el garbuix mental, amb una idea força clara de la cultura d'aquest país i la idiosincràsia dels seus grans creadors. El seu itinerari l'haurà portat a passejar per les cuines de la creació, els dormitoris de les confidències i les golfes dels neguits de personatges com Jacint Verdaguer, Joan Maragall, Santiago Rusiñol, Antoni Gaudí, Llorenç Villalonga, Francesc Pujols, Salvador Dalí, Pau Casals o Prat de la Riba.
Però per emprendre una ruta de turisme cultural d'aquestes característiques cal superar alguns entrebancs. La Generalitat de Catalunya no disposa d'un cens a l'abast del públic que aglutini aquesta mena d'instal·lacions -ja siguin cases museus o arxius on es guardi el llegat de personatges il·lustres-, i encara menys de cap publicació a disposició dels turistes.
La mancança es cobreix en part a la xarxa d'Internet gràcies al portal Espais escrits (www.espaisescrits.org), sorgit a iniciativa de l'associació del mateix nom, que té com a objectiu preservar per a futures generacions l'obra escrita d'una sèrie d'autors associada als seus espais geogràfics més significatius i evocadors. Carme Torrents, directora de la Fundació Jacint Verdaguer i secretària d'Espais Escrits, explica que l'associació, que compta actualment amb 17 membres i la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, va sorgir per tal de representar el llegat dels escriptors davant dels estaments públics, nacionals o internacionals, i aconseguir-ne una millor protecció i difusió. Torrents està convençuda que "falta projecció mediàtica" de les grans figures de la cultura catalana i que actualment l'associació està portant a terme tasques que hauria de fer l'Administració.
La directora de la casa-museu de Verdaguer no s'està de repetir que l'any 2002 la casa va superar la xifra rècord de 20.000 visites, mentre que els darrers anys no arriben ni al 25% d'aquests visitants.
L'explicació és evident: un cop passada la febre de l'Any Verdaguer, ningú s'ha recordat de continuar promocionant un indret que, al seu parer, hauria de ser "un lloc de referència per la cultura catalana". Torrents explica que només cal anar a Dublin i trobar-se amb James Joyce fins a la sopa, per adonar-se que alguna cosa falla a Catalunya.
Jordi Artigas, museògraf i coordinador de les cases museu que la Fundació Gala-Salvador Dalí té a Portlligat i Púbol, coincideix en afirmar que "a Catalunya sembla que ens fa por lluir les nostres coses" i no s'està de dir, espontàniament, que la casa museu de Folgueroles "hauria de ser un punt clau".
Artigas creu que la fórmula de les cases museu permet crear espais museístics populars, menys fatigosos i avorrits, però atractius i molt eficaços en la divulgació cultural. "Ja ha passat l'època en què la gent relacionava les cases museu amb espais tristos, polsosos i avorrits", adverteix Artigas. El museògraf, que precisament està centrant la investigació del seu doctorat en les cases museu, assegura que hi ha un interès creixent a Europa per aquesta mena d'instal·lacions i que se n'estan creant de noves a molts indrets. Artigas admet que, tot sovint, hi ha un difícil equilibri entre la voluntat de preservar l'alè d'autenticitat de la casa i les intervencions per facilitar-hi la visita o per crear un discurs museològic.
En les cases museu creades o remodelades en els darrers anys es percep una major incidència dels espais multimèdia. La intervenció tecnològica és cada vegada més important. En opinió d'Artigas, això permet orientar el discurs, a vegades en un sentit més unívoc, en lloc de deixar que la gent passegi i busqui pel seu compte els indrets del seu interès.
En una època de representacions audiovisuals i realitats virtuals, molts visitants queden enlluernats per la possibilitat d'endinsar-se en espais reals que han resistit el pas del temps, protagonitzant una mena de viatge turístic a través de la màquina del temps. També hi té el seu paper un fort component mitòman, o fins i tot fetitxista: tenir a l'abast el violoncel de Pau Casals, els pinzells de Salvador Dalí o el matamosques de Francesc Pujols.
Per al visitant és molt important saber que tot el que l'envolta és real i no tenir la sensació de trobar-se davant d'un decorat. "El que veritablement aprecien els visitants és trobar-se amb totes les facetes del personatge: des del lavabo a la creació artística", explica el tècnic de la fundació Dalí.
En alguns casos, l'interès pels personatges des del punt de vista humà es transforma en l'afany de furgar en la seva intimitat. Alguns visitants de les cases del pintor empordanès no poden reprimir determinades preguntes sobre la seva vida sexual quan passegen pel seu dormitori.
En alguns casos, al Castell Gala-Salvador Dalí de Púbol s'adonen que hi ha visitants que dediquen gran part del seu temps a asseure's a llegir al jardí. "És com si trobessin el seu màxim plaer a fruir d'un espai que abans estava reservat només al pintor", explica Jordi Artigas. L'afany fetitxista d'alguns visitants -pocs, afortunadament- queda exemplificat en els trossos de pissarra que s'enduen de les parets de pedra seca de la casa Dalí de Port Lligat.
Entre les cases museu que han apostat més decididament pel discurs audiovisual sense perdre l'emoció de trepitjar un espai viscut pel propietari en destaca la Vil·la Casals del Vendrell. La pàgina web és també una de les més innovadores. En cada estança de la casa hi ha audiovisuals automàtics que la directora del museu, Pepa Domingo, defineix com a "no invasius" i que no trenquen el respecte a la preservació de l'espai vital del músic. La vil·la és, al seu parer, "un museu del segle XXI". L'audiovisual és precisament el mitjà que "fereix" d'emoció el visitant en la darrera sala, on es projecta el discurs de Pau Casals davant de les Nacions Unides, quan tenia 95 anys, seguit d'una interpretació d'El cant dels ocells que fa posar la pell de gallina als espectadors. "Molts adults surten plorant, amagant-se les llàgrimes, mentre que alguns nens expliquen que han sentit un cosa al pit que no saben expressar", explica Domingo.
Les cases museu no són una fórmula del passat. La propera casa museu que obrirà les seves portes a Catalunya serà probablement la de l'arquitecte gironí Rafael Masó (Girona, 1880-1935). El seu nebot-nét, el periodista Narcís-Jordi Aragó, va signar l'any passat un conveni de cessió amb l'Ajuntament de Girona i aviat es començarà la primera fase de les obres que han de condicionar un noble edifici de quatre plantes del carrer Ballesteries on va néixer i viure l'arquitecte. La planta baixa i el primer pis seran visitables, mentre que a les plantes superiors s'instal·laran despatxos i arxius. Una fundació privada amb majoria de l'Ajuntament gestionarà l'immoble i les seves activitats de divulgació i recerca, que abastaran també l'arquitectura i l'urbanisme contemporanis. "A més de poder veure l'interior d'una casa de principis del segle XX com gairebé no en queda cap a Girona i ben poques a Catalunya, l'espai guarda l'empremta de Rafael Masó, perquè hi acumulà tot el seu món, a més de fer-hi moltes reformes i actuacions", explica Aragó. El projecte, que preveu mantenir el mobiliari i els espais essencials d'un immoble de l'època, compta amb un valor afegit: la seva ubicació privilegiada en l'atraient façana fluvial de la ciutat, amb un esplèndida panoràmica sobre el riu Onyar.
A banda de les esmentades, a Catalunya hi ha altres cases museu o arxius amb significatiu valor simbòlic. En destaquem les següents: la Casa museu Rafael Casanova (Moià), la Casa Museu Gaudí (Barcelona), la Biblioteca Museu Víctor Balaguer (Vilanova i la Geltrú), la Fundació Joan Brossa (Barcelona), la Fundació Josep Pla (Palafrugell) i la Fundació Mercè Rodoreda (Barcelona).
Un recorregut pel piset dels genis
EL FASCINANT LABERINT SURREALISTA. "La nostra casa ha crescut exactament com una veritable estructura biològica, per brots cel·lulars. A cada nou impuls de la nostra vida li corresponia una nova cèl·lula, una cambra". Així explica Salvador Dalí la profunda connexió existent entre vida i casa. L'habitatge va anar prenent la seva configuració laberíntica amb l'annexió de diferents barraques de pescador. Josep Pla descriu així el trasbals que li va causar aquell indret tan poc corrent i allunyat de tota lògica: "Conté només records, obsessions. Idees fixes dels seus propietaris. No hi ha res tradicional, ni heretat, ni repetit, ni copiat. Tot és mitologia personal indesxifrable". Casa museu Salvador Dalí. Portlligat (Cadaqués). Tel. 972 251 015. Obert de 9.30 a 21 h. 8-10 euros. www.salvador-dali.org
EL CANT DE L'EMOCIÓ. La casa d'estiueig del músic Pau Casals, aixecada i reformada sota la seva batuta, s'ha convertit en un espai amb una capacitat formativa i evocadora poc comuna. "Aquesta casa és l'expressió i la síntesi de la meva vida de català i d'artista", va definir-la Casals. L'encant de la sala de música, el jardí neoclàssic o la galeria de les escultures atrapa el visitant, que descobreix un nou aspecte de la vida de Casals a cada estança. La casa, davant del mar, va ser construïda el 1910 i reformada a fons entre el 1931 i el 1936. Casals, que tenia la dèria de guardar-ho tot des de ben petit, hi va viure fins al 39, quan es va exiliar. Vil·la Casals. Avinguda Palfuriana, 67. Sant Salvador (El Vendrell). Tel. 972 684 276. Obert de 10 a 14 i de 17 a 21. Diumenges i festius, de 10 a 14. www.paucasals.org.
LA PICA ON S'ABEURA LA LITERATURA MODERNA. La modesta casa on el poeta Jacint Verdaguer va passar els primers anys de vida és el cor que bombeja la saba verdagueriana per les artèries del poble de Folgueroles i els seus paratges. Nombroses rutes literàries tenen aquí el seu punt de partida. Els versos del poeta de la Renaixença, que posà les bases de la literatura catalana moderna elevant els mots dels camperols a la retòrica mística, segueixen vius a les façanes del municipi o en cartells plantats enmig de la natura que els inspirà. La petita construcció del segle XVII, ambientada a mitjans del XIX, retrata la vida i obra del poeta a la planta baixa, reprodueix elements de la vida quotidiana de l'època a la primera planta i exhibeix mostres temporals i un audiovisual sobre l'autor de Canigó. / Casa museu Verdaguer. Carrer Major, 7. Folgueroles (Osona). Tel. 93 812 21 57. Obert de 10 a 13.30h.; dimarts i dissabtes, de 17 a 19 h. www.verdaguer.cat
EL DOLÇ CREPUSCLE DE L'ARISTOCRÀCIA. L'escriptor va residir en aquest típic casalot mallorquí els xafogosos mesos d'estiu i també s'hi va recloure els anys incerts de la Guerra Civil, mentre donava forma a la seva novel·la més ambiciosa, Bearn, una elegia protagonitzada per l'aristocràcia rural mallorquina. Un cop el Consell de Mallorca adquirí l'edifici i es constituí la fundació de l'autor, la casa musealitzada es va obrir al públic el 1999. La primera planta explora la vida, l'obra i el pensament de Villalonga, mostrant-lo en fotografies i fent-lo parlar a través de cartes, manuscrits i postals. No hi manca el celler ni el jardí. El recorregut porta el visitant per un inicial festeig amb la sàtira que acaba amarat per la melangia proustiana dels paradisos perduts./ Fundació casa museu Llorenç Villalonga. Carrer de Bonaire, 25. Binissalem (Mallorca). Tel. 971 88 60 14. Obert de dilluns a dissabte de 10 a 14; dimarts i dijous de 16 a 20. Tancat el 25 de juliol i del 15 al 31 d'agost. www.cmvillalonga.org.
DINS EL CERVELL ORDENADOR DE CATALUNYA. La casa de Prat de la Riba (1870-1917) mostra l'equilibri i l'harmonia que es podria esperar del "seny ordenador de Catalunya", segons afortunada definició d'Eugeni d'Ors. L'espai no es limita a conservar o a reproduir fidelment en algun cas una casa rural benestant dels inicis del segle XX, sinó que s'esforça a mostrar l'abast i la pervivència de la tasca del polític catalanista i conservador de Castellterçol. El visitant despistat descobreix amb admiració que el fundador de la Lliga Regionalista i primer president de la Mancomunitat de Catalunya establí l'Institut d'Estudis Catalans, adoptà les normes ortogràfiques, impulsà la Biblioteca de Catalunya, amplià la xarxa de carreteres o la de telèfons, entre moltes altres tasques./ Casa museu Prat de la Riba. Plaça Prat de la Riba, 7. Castellterçol (Vallès Oriental). Tel. 93 866 63 62. Obert de 10 a 13,30h. i de 16 a 19. Dilluns tancat. www.mhcat.net
UN CAU MODERNISTA ATAPEÏT D'ART. Santiago Rusiñol (Barcelona, 1861-Aranjuez, 1931) va segellar la seva història d'amor amb Sitges adquirint dues cases de pescadors, unificades en estil neogòtic a la façana, per mostrar-hi la seva col·lecció d'art i convertir la planta baixa en habitatge particular. Obres del propi autor, objectes ceràmics, ferros forjats -que donen nom al cau-, vidres artístics, quadres d'El Greco, Casas, Zuloaga, Picasso i molts altres reputats autors omplen els espais amb un atapeïment harmònic que sedueix i neguiteja a la vegada. Caldrien dies per veure-ho i avaluar-ho tot. Les antigues estances vitals del pintor, escriptor i col·leccionista es mantenen amb gràcia: la cuina-menjador, el brollador ceràmic o el dormitori./ Museu Cau Ferrat. Carrer Fonollar, 8. Sitges. Tel. 93 894 03 64. www.diba.es/museus/sitges.asp
EL JARDÍ DE LA CALMA. La casa on el poeta Joan Maragall (1860-1911) va viure els darrers anys de la seva vida s'ha conservat intacte per fer-nos reviure el seu temps. L'espai conserva un important arxiu documental sobre la seva figura que conté els manuscrits literaris, l'epistolari creuat, la biblioteca crítica i la de referència. Entre els serveis que ofereix la casa hi destaca la biblioteca i la sala de lectura. Però l'espai que més bé sembla protegir del brogit dels nous temps els versos de Maragall és el tranquil jardí interior de la casa./ Casa museu Joan Maragall. c/Alfons XII, 79 bis, Barcelona. Tel. 93 200 14 16. Obert els laborables de 9 a 14 h. Dimecres, també de 15 a 20 h. Darrer dissabte de cada mes, de 10 a 14h. www.gencat.es/bc
LA CATEDRAL DE LA RELIGIÓ CATALANA. És el santuari anticonvencional i satíric dels acòlits de la seva religió catalana. Són gent que espera que, tard o d'hora, es compleixi la profecia de Francesc Pujols segons la qual els catalans ho tindran tot pagat. La fundació guarda la memòria de l'escriptor, filòsof, conversador genial i fill de la Plaça Reial de Barcelona que va seduir personatges com Salvador Dalí o Josep Pla. L'habitatge té la sobrietat i la noblesa que es podia esperar del fill d'un procurador a tribunals que va poder viure de les rendes familiars. Els manuscrits, la majoria inacabats perquè mentre els plasmava sorgien noves idees per a nous manuscrits també inacabats, mantenen altres enigmes: estan escrits seriosament o són una broma? El 1918 sí que va acabar i publicar Concepte general de la Ciència catalana. La Torre de les Hores. Fundació Francesc Pujols. De dilluns a divendres, de 9 a 14 h. Primer dimecres de mes, fins a les 20 h. Cal cita prèvia. c/ Mur, 63. Martorell. Tel. 93 775 10 47. www.fundacio-francescpujols.cat
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.