Bronca
És ja una tradició espanyola i catalana: són convidats a una fira important de llibres i hi ha bronca. Sempre. Va passar el 1991, quan Espanya va ser el país convidat per la Fira de Frankfurt; també quan va anar a la Fira de Guadalajara (Mèxic) de 2000. A Catalunya, el 2004, li va anar molt bé a Guadalajara, però la postfira es va enverinar i encara en patim les conseqüències, i, ara, de cara a Frankfurt 2007, hi ha un soroll gens reconfortant.
En el cas d'Espanya a Frankfurt, la polèmica va ser doble. Per una banda, el pavelló -una plaça de toros, amb la seva sorra i tot- va deixar estupefactes a propis i estranys: hi havia més sorra que llibres. Però la bronca forta es va produir per l'exclusió d'una sèrie d'autors de l'antologia de 300 escriptors Escritores españoles contemporáneos.
També hi va haver doble crispació a Guadalajara 2000. Dies després d'inaugurat el pavelló espanyol encara no hi havien arribat les exposicions. Però això va ser el de menys. El de més va ser el guirigall iniciat per Juan Manuel de Prada sobre els a utors inclosos / exclosos de l'antologia del Ministeri de Cultura. S'hi va afegir Sánchez Dragó. Van organitzar un foc d'encenalls que va acabar en fum.
En el cas de Catalunya, l'eterna polèmica de qui hi va i qui no es complica amb la també eterna qüestió de la identitat. Guadalajara 2004, on la cultura, compte, la cultura catalana, va ser convidada, funcionà molt bé, amb bons resultats de vendes i de promoció, però l'Institut Ramon Llull va cometre el que sembla un error gravíssim: va enviar escriptors catalans d'expressió catalana i castellana i va desfermar les fúries de la cultureta més cutre, l'escriptora d'ERC Maria Mercè Roca al capdavant: no s'havia donat suport suficient a la literatura catalana en català. I la bronca continua des de fa més de dos anys. Els senyors de Frankfurt no entenen perquè si han convidat la cultura catalana no hi van escriptors catalans que escriuen en castellà. És decoratjador el reduccionisme imperant aquí. Però, tranquils: fira de llibres + més país convidat + escriptors = cóctel explosiu. Passa arreu.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.