Pèrdua d'identitat
Cada vegada queden menys festivals de música amb personalitat pròpia. La recerca de nous públics es tradueix en una aposta per l'eclecticisme programador que ha aniquilat bona part de les senyes d'identitat d'algunes de les cites clàssiques amb més tradició de l'estiu musical català. On abans regnava la música clàssica -la majoria dels festivals catalans van néixer com a festivals especialitzats en el gran repertori clàssic- ara comparteixen protagonisme les anomenades músiques del món, el jazz, el pop i altres gèneres musicals. La tendència no és necessàriament dolenta, sempre que la recerca d'audiències massives no acabi imposant hàbits com programar únicament pensant en l'afluència de turistes.
Traslladar al paisatge musical la guerra de les audiències típica del mitjà televisiu no faria sinó empobrir la riquesa, la varietat i la qualitat de l'oferta musical. Mentre la majoria de festivals concentra la seva agenda concertística en els caps de setmana, alguns d'ells, sobretot a l'agost, ofereixen també propostes musicals entre setmana. Ningú discuteix la necessitat de contractar estrelles amb la suficient popularitat per esgotar les localitats -seria suïcida no fer-ho mentre el gran públic demandi, precisament, grans noms en els cartells.
Davant d'aquesta realitat, hi ha d'haver marge per a la imaginació i els valors del planter, és a dir, una major aposta per la producció pròpia com a resposta al bolo puntual o la gira del famós de torn. En els dos últims anys les produccions pròpies han guanyat pes en la programació de diversos festivals. Hi ha una nova generació d'intèrprets que demanen pas i poden revitalitzar les programacions si se'ls deixa alguna cosa més que una simple presència testimonial. Un major equilibri entre artistes consagrats i valors emergents, en definitiva, enriquiria l'oferta cultural: és una porta oberta a un futur més prometedor capaç de conciliar el caràcter lúdic i popular de l'oferta musical estival sense caure en la insoportable banalització que ens amenaça.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.