Habitants d'un univers paral·lel
Els frikis no són una tribu urbana. N'hi ha tants, com aficions possibles. Malgrat això, alguns gustos comuns permeten establir un mapa de l'univers freak més recurrent i dels seus habitants.
- Trekkie. És un fan de la sèrie de ciència-ficció Star Trek, creada als anys seixanta pel visionari Gene Roddenberry, que també va encunyar el terme. Entre els seguidors d'aquesta nissaga galàctica i pacifista es troben Bill Gates, Eddie Murphy, Arnold Schwarzenegger i George Lucas, pare de Star Wars, màxima competidora de la mítica Star Trek i referent de l'univers friki. També són trikkies personatges més o menys populars de ficció, com el dependent de la botiga de còmics de Los Simpson. Els puristes només idolatren la sèrie original i detesten les entregues posteriors. A Catalunya hi ha diversos clubs de trikkies . Els membres d'aquestes agrupacions participen en convencions internacionals, es disfressen dels seus personatges favorits, donen condecoracions... Per diferenciar-se del sector més freak, hi ha seguidors de la sèrie que s'identifiquen com a trekkers. Al costat de la ciència-ficció, l'altre gran fonament del frikisme és la literatura fantàstica per la gran popularitat d'obres com El senyor dels anells o Les Cròniques de Narnia, entre d'altres. La tríada freak es completa pel gust per l'heterodox -musicals com The Rocky Horror Picture Show o els films escatològics de culte de John Waters-, l'abjecte, el grotesc, els excesos, la pantomima i curiositats vàries. Per contra, hi ha gèneres que no han aconseguit arrelar-se ací per la manca de tradició, entre els quals destaca el cyberpunk -que barreja ciència-ficció i arguments per promoure una revolució social basada en la tecnologia- i el vessant conegut com pulp -contenidor on es pot trobar una mica de tot, ventall que inclou historietes policíaques, novel·les macabres i narrativa protagonitzada per herois absurds i musculosos.
- Geek. Tenen un amor obsessiu per la tecnologia, la cultura pop i la informàtica. A Barcelona, són assidus al Sónar. No es tracta només d'una afició, sinó d'un estil de vida. Quan el geek deixa de banda altres aficions i es concentra només en el món de la informàtica pot acabar convertit en un hacker (pirata informàtic).
- Nerd. Persona apassionada pel coneixement científic i d'una extrema timidesa, tret que a despit seu el converteix en asocial i objecte de burles injustes. La informàtica els ha salvat la vida. És un personatge recurrent a les pel·lícules sobre universitaris rodades a Hollywood, films en els quals se subratlla la seva malaptesa a les classes d'educació física.
- Otaku. És la tribu friki amb més èxit a Catalunya. Designa els aficionats al manga i a l'anime (còmics i films d'animació nipons). Al Japó, un otaku és un freak. Gràcies al Saló del Manga, Barcelona s'ha convertit en la capital otaku de l'Estat. Tenen tendència a disfressar-se, moguda que es coneix com cosplay. Els otakus se subdivideixen en tantes categories que donarien per a una enciclopèdia.
- Zombis. Com que els agraden tant les pel·lícules de morts vivents, s'identifiquen amb els seus pudents protagonistes en estat de descomposició. Consideren que el cineasta George A. Romero, clàssic del gènere, és Déu. Els llargmetratges de terror, especialment els de sèrie B i Z, figuren entre els favorits de la comunitat friki. El gore -cinema ple de vísceres- provoca passions. Els zombis, encara minoritaris, no s'han de confondre amb els gòtics o sinistres, tribu urbana amant de les tenebres unida per les seves preferències musicals i un estil de vestir-se d'inspiració vampírica. Els films d'animació de Tim Burton són reconegudes sofisticacions d'aquest vessant gòtic.
- Rolers. Addictes als jocs de rol. Últimament estan a la baixa per la dura competència dels videojocs, practicats pels gamers o gosus.
- Paleofrikis. Gent obsessionada amb els dinosaures i els temps prehistòrics.
- Comiquers. El còmic, de qualsevol gènere o escola, és l'essència del frikisme i l'entrada més habitual en aquest món.
- Frikirae. Senten una atracció total per les paraules estranyes, d'ús poc habitual.
- Xaters. Com el seu nom indica, només són feliços si estan connectats al xat.
- Servers. Són internautes que tenen una tendència irresistible a baixar-se de la xarxa tot el que està relacionat amb les seves aficions.
- Conspiradors. Defensen que Elvis Presley no va morir, sostenen peculiars teories sobre l'assassinat de John Fitzgerald Kennedy... Gràcies a l'èxit de la novel-la El codi Da Vinci, de Dan Brown, viuen en l'actualitat una edat d'or.
- Ufòlegs. Asseguren que han vist un OVNI. Creuen que una abducció és possible.
- Frikis televisius. Són producte de la televisió escombraries. A la majoria no se'ls coneix ofici, malgrat que hi ha excepcions, com Carmen de Mairena, cantant de copla, cotitzada actriu porno i personatge entranyable de La Rambla i d'una Barcelona canalla ja gairebé inexistent. La televisió sol convertir en frikis a artistes crepusculars que no volen acomiadar-se de la fama. L'últim cas és el de Luis Aguilé, que ha assolit un gran èxit a la xarxa gràcies al seu tema Nadie me quita mis vacaciones en Castellón. La contribució catalana a aquesta fauna televisiva més famosa fins al moment és Josmar, el noi del tanga.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.