_
_
_
_
Periodisme

Premi a la dignitat periodística

Cultura, política i esports. Tots tres àmbits van ser objecte de l'interès de Manuel Vázquez Montalbán. Creia el periodista que l'esport formava part del món de la cultura, del qual ell n'era part com a escriptor. L'esport, però, s'integrava a la cultura de l'oci. I anava més enllà en relacionar esport i política sustentant la seva teoria en la transformació d'aquell en un aparador dels músculs de cada una de les nacions. Cultura, política i esports són les tres categories que reconeix el Premi Internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán, que en la seva tercera edició ha guardonat Tomás Alcoverro, Teresa Pàmies i Juan Villoro. Tots tres van rebre el guardó el passat dilluns de mans del president de la Generalitat, José Montilla, en un acte celebrat al Palau de la Generalitat que va comptar amb la presència d'Anna Sallés, vídua de l'escriptor i periodista.

Tomás Alcoverro, Juan Villoro i Teresa Pàmies, guardonats amb el premi Vázquez Montalbán

El jurat del premi, convocat pels diaris EL PAÍS, El Periódico de Cataluña i Avui, les editorials Planeta i Random House Mondadori i el Col·legi de Periodistes, va otorgar a Tomás Alcoverro, degà dels corresponsals catalans, el guardó en la categoria de periodisme cultural i polític en "reconeixement a la seva llarga trajectòria" i al seu "compromís periodístic d'informar sempre des de primera línia". Amb 36 anys de corresponsal a Beirut dels 40 que fa que treballa a La Vanguardia, Alcoverro ha fet de la capital del Líban, on ha viscut guerres, invasions, cops d'Estat, intifades i revolucions, la seva casa.

Durant l'acte d'entrega del guardó, Alcoverro va recordar Vázquez Montalbán -a qui va conèixer en la dècada de 1960, quan estudiava a la Universitat-, i va defensar la "crònica periodística personal que distingeix un diari d'un altre". El periodista va recordar com durant la seva curta estada a París com a corresponsal va seguir "molt de prop les negociacions per la tornada de Josep Tarradelles a Catalunya".

En la categoria de periodisme cultural i polític, el jurat va concedir a Teresa Pàmies una menció especial pel "seu compromís actiu i permanent al servei del país, la seva cultura i la causa de la justícia". L'escriptora va recordar amb emoció Vázquez Montalán com a "company de feina però també d'idees".

"Vázquez Montalbán va apropar-se al futbol en una època en què els intel·lectuals no acostumaven a fer-ho", va dir Joan Laporta, president del FC Barcelona com a preàmbul a la lectura dels guardonats, entre els quals figurava l'escriptor mexicà Juan Villoro, premiat en la categoria d'esports per haver "generat interessants anàlisis de l'esport de masses i, en especial, del futbol en les seves cròniques i assaigs periodístics".

Fill d'un català exiliat, l'autor de Dios es redondo va practicar breument la llengua del seu pare amb un marcat accent mexicà i com a bon escriptor va sorprendre l'auditori amb una història; la de la gran aficció del seu pare pel Barça i la del talismà amb què va sortir de Catalunya camí d'Amèrica quan tenia 10 anys, un clauer del FC Barcelona, que li va regalar quan era petit. Un llegat que Villoro honora amb la seva aficció pel club blaugrana.

El Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montabán ha guardonat, en les anteriors edicions, les periodistes Maruja Torres i Anna Politkovskaya, assassinada l'any passat, i Josep Maria Pernau i Joaquim Maria Puyal.

Tomás Alcoverro, Juan Villoro i Teresa Pàmies, guardonats amb el premi Vázquez Montalbán

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_