_
_
_
_
_
Televisió

Mestissatge a Catalunya

La Xarxa de Televisions Locals (XTVL) ha estrenat aquest mes de gener la segona temporada de l'espai televisiu Pati Latino, que va néixer l'any passat amb la vocació de difondre les activitats dels nous collectius d'immigrants llatinoamericans i fomentar la seva integració a Catalunya. Produït per l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona i la XTVL, juntament amb Casa Romanno, el programa inclou reportatges, entrevistes, actuacions musicals i una agenda d'activitats que donen mostra del mestissatge que marca moltes ciutats catalanes.

L'impulsor del projecte és el sociòleg argentí Víctor Marchesini, que des de fa sis anys viu a Barcelona i que amb Pati Latino vol omplir el que considera "un buit existent en la programació dels mitjans de comunicació". La seva iniciativa va comptar des del principi amb la complicitat de la Diputació de Barcelona i la XTVL, que emet el programa a través de 25 cadenes locals de les 69 que té associades a Catalunya, les Illes Balears i el Pais Valencià. (A BTV es pot veure els dissabtes a les 12.00 hores i també els diumenges a les 10.30 del matí.

La XTVL emet la nova temporada de 'Pati Latino', dedicat a la cultura sud-americana

) La Xarxa es va fundar ara fa vuit anys amb l'objectiu de coordinar les televisions de proximitat i produir continguts que poguessin ser distribuïts a través de cada una d'elles. En els últims quatre anys, ha elaborat diversos programes dedicats a la integració de la població immigrant i el seu director, Miquel Bonastre, reconeix que en el futur hauran de pensar en productes dedicats als nous ciutadans que arriben a Catalunya.

L'enregistrament de l'espai televisiu, que té una durada de mitja hora, es desenvolupa al pati d'una autèntica comunitat de veïns. Allà, els periodistes que condueixen el magazín -la colombiana Erika Arrieta i el català David Amador- entrevisten els convidats i donen pas a les diferents seccions que componen Pati Latino fent servir tant el castellà com el català.

Cada edició s'obre amb un reportatge en el qual es destaca algun aspecte de la cultura llatinoamericana. Aquesta setmana, per exemple, s'explica l'origen i les peculiaritats del mate, la infusió que uruguaians, argentins i brasilers han introduït al nostre país i que ja pot trobar-se en els grans centres comercials. Les entrevistes, en canvi, solen servir per subratllar l'activitat d'alguna de les associacions llatinoamericanes de Catalunya, o bé l'aportació cultural o econòmica d'un immigrant emprenedor que ha aconseguit posar en marxa els seus projectes. A més, el programa inclou una secció gastronòmica en la qual es busca combinar nous sabors, es tanca amb el repàs a l'agenda setmanal d'activitats llatines i una actuació musical.

Com recorda Imma Moraleda, presidenta delegada de l'Àrea d'Igualtat i Ciutadania, el programa fomenta la diversitat cultural i permet als espectadors catalans conèixer l'heterogeneïtat de la immigració sud-americana. Per als immigrants és una font d'informació molt important, ja que se'ls indica, per exemple, on poden estudiar català o com fundar el seu propi negoci. "A través de Pati Latino, veuen que poden trobar suport en les més de 100 associacions llatinoamericanes que hi ha a Catalunya, per ells són un punt de referència que els fa adonar-se que no estan sols", conclou Marchesini.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_