_
_
_
_
Música

Futur de vinil

El Palau Sant Jordi de Barcelona obrirà demà les portes (15.00 hores) al col-leccionisme discogràfic. La Fira Internacional del Disc iniciarà en aquest equipament municipal la seva cinquena edició, que s'allargarà fins a les 21.00 hores del diumenge. Com ja és norma en aquestes fires, no serà només el disc el centre d'atenció dels visitants, sinó que, a més, podrà trobar-se tot tipus de coses relacionades amb la música gravada: des de llibres, revistes, ninots, samarretes, instruments musicals i altres objectes d'allò més diversos.

Malgrat aquesta varietat, tot apunta que aquesta serà una fira de vinil, és a dir, que el producte estrella tornarà a ser el disc de vinil, aquest que semblava definitivament oblidat davant l'embranzida del disc compacte.

Oblidat? En absolut: el disc de vinil està recuperant terreny a marxes forçades. Cada vegada es venen més vinils i no només de segona mà. També en el sector del disc nou (tant novetats com reedicions) el vinil torna a tenir presència, encara que sense desbancar la prepotència del CD. "Fa uns anys veníem un 95% de CD. Ara la relació està canviant, un 30 % de les vendes són discos de vinil", explica Jesús Moreno, director general de Revolver, una de les poques botigues de tota Catalunya que treballa habitualment amb el vinil de novetat. "Abans, els interessats eren només col·leccionistes, ara molts joves s'han bolcat en el vinil nou, tot i que un disc de vinil de novetat sol costar més car que la seva versió en CD". Per a Moreno, una part de la causa s'ha de buscar a Internet. "La música es pot baixar d'Internet amb una qualitat similar a un CD. En canvi, el disc de vinil és un objecte que es pot tocar, mirar,... és un concepte diferent".

En termes semblants s'expressa Danny Hernández, d'Edison's, botiga especialitzada en el vinil de segona mà. "El que consumeix qualsevol cosa es baixa les cançons d'Internet. En canvi, el que busca alguna cosa i va a una botiga sol preferir el vinil". Matías Ibáñez, responsable d'Edison's, es qualifica a si mateix com "l'antiquari del vinil". "Durant molts anys es reien de mi perquè anava guardant discos petits i elapés de vinil, ningú els volia. Ara, en canvi, quan busquen alguna cosa en concret han de recórrer a la meva botiga".

Mentre mantenim aquesta conversa, un jove compra diversos elapés d'Ivan, un tipus de producte que pràcticament ja no es pot trobar en cap altre lloc a Barcelona. "El comprador de compactes sol ser compulsiu. En canvi, el que compra vinils sap molt bé el que busca", explica. A Edison's, els vinils més buscats són els de rock dels anys setanta i també els de jazz, dance i funky. A Revolver, en canvi, s'està passant de la recerca de clàssics del rock i del soul a les novetats. "De l'últim Dylan vam vendre en una setmana 40 vinils", explica Jesús Moreno. I cada mes apareixen novetats, tot i que totes són encara d'importació.

Només d'importació

Jesús Moreno, director general de Revolver, explica que cada mes apareixen novetats en disc de vinil, malgrat que quasi bé totes són encara d'importació. El negoci del vinil no sembla interessar, ara com ara, als fabricants peninsulars.

En esdevenimients com la Fira Internacional del Disc que s'inicia demà a Barcelona, el vinil es reivindica a si mateix. "El que pretenem és conservar la gent que encara confia en el so del vinil i atreure aquells que estan desencantant-se de les noves tecnologies. Intentar que la gent es desenganxi d'Internet i torni a les botigues", indica Matías Ibáñez, responsable de la botiga Edison's.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_