Altres usos de la veu humana
La veu és un instrument molt íntim; el seu so és expressió directa de qui el genera. Les seves capacitats comunicatives van més enllà del llenguatge i de les constriccions semàntiques". Ho afirma l'artista i professor José Manuel Berenguer, un dels fundadors de l'Orquestra del Caos, que, amb motiu del nonagèsim aniversari del Cabaret Voltaire -el cèlebre local de Zuric on el 1916 es va fundar el dadaisme-, organitza Mil i una veus , una mostra de propostes de poesia i art sonor, relacionades amb els usos artístics i no convencionals de la veu humana. La trobada se celebrarà demà i dissabte al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i el programa inclou concerts, conferències, una instal·lació octofònica i una selecció de més de 150 obres sonores agrupades en sis col·leccions. Mil i una veus té com a objectiu fer més visible l'existència del Sonoscop ( http://sonoscop.net), un arxiu d'art sonor de lliure accés que l'Orquestra del Caos va crear fa cinc anys.
Les sis col·leccions agrupen artistes sonors de diverses èpoques i païssos: des de Raoul Hausmann, fundador de Dada Berlín el 1918, fins a Luci Tapahonso, poeta dels indis navaho; de Henri Chopin, pioner en la introducció de recursos electrònics matemàtics a la creació poètica, fins a DJSpooky, el qual utilitza tot l'espectre de la tecnologia digital per remesclar l'allau d'informació que ens envolta.
"La poesia sonora se situa entre la música i la literatura, i el seu valor estètic i formal és determinat per l'element acústic. Són poemes recitats en llengües fantàstiques, textos escrits amb símbols inventats o sons que no tenen grafia, centrats en la recerca de les possibilitats expressives de l'oralitat en totes les seves dimensions", explica Berenguer.
L'artista madrileny José Iges, juntament amb Pilar Subirà i Pedro López, estrenarà Objetos perdidos (Lost & found), un concert per a veu, percussions i electrònica compost amb motiu d'aquesta mostra.
"La creació poètica sonora està vinculada a les avantguardes històriques, i l'obra d'Iges relaciona l'objecte trobat, el ready made, de Duchamp, amb la recerca d'objectes sonors rescatats de la memòria col·lectiva, que sorgeixen de la modificació electrònica en temps real de veu i percussions", diu Berenguer.
També es presentarà per primer cop a Barcelona l'estadounidenc David Moss, un histriònic improvisador que extreu sons no sols de la veu, sinó de tot el seu cos.
Per aprofundir en la qüestió de l'acció combinada amb la reflexió es programaran dues conferències a càrrec d'Eduard Escofet, fundador de Projectes Poètics Sense Títol ( www.propost.org), a qui es deuen nombroses iniciatives per a la difusió de la polipoesia, i de Bartolomé Fernando ( www.bferrando.net), professor de performance i art intermèdia a la Facultat de Belles Arts de València.
Contra la invisibilitat
Amb el títol Invisibles, el festival de performance eBent, que celebra la seva sisena edició del 3 al 25 de novembre a Barcelona, es proposa treure a la llum les realitats submergides o silenciades. El programa inclou les actuacions d'11 artistes, 5 dels quals són dones, i es desenvolupa en sis sessions que se celebraran de forma simultània al Centre d'Art Santa Mònica i a La Interior Bodega (Ferlandina, 34). El festival es clourà dissabte dia 25 a l'Espai Jove Boca Nord (Agudells, 37-45) amb la Nit de la performance, una vetllada en la qual podran participar artistes novells que ho hagin solicitat prèviament a la web de l'organització ( www.ebent.org).
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.