_
_
_
_
_

La ciutat i l'escriptor

Mario Vargas Llosa promociona des de fa setmanes, a ràdios, televisions i diaris, Travesuras de la niña mala (Alfaguara), una novel·la mig autobiogràfica que l'escriptor peruà localitza a diferents ciutats que coneix bé, perquè hi ha viscut, entre elles París, Londres i Madrid. El circuit mercadotècnic el va portar dimarts passat a L'illa del tresor, aquesta lluminosa finestra oberta a la poesia audiovisual que dirigeixen Joan Barril i Joan Ollé al 33. El Premi Cervantes, fidel al format del programa, no va mencionar ni una sola vegada el títol del seu llibre. I, en canvi, només sentint-lo recórrer amb literàries paraules la seva vida segurament va incitar més a llegir-lo que si hagués anat al plató a vendre'l. Tampoc no va parlar de les ciutats que serveixen d'escenari a l'obra, sinó de Barcelona -va viure aquí entre els seixanta i els setanta- i de la seva relació amb ella. Just el que tocava -els directors de l'espai ho van tenir clar i l'escriptor, també-, tenint en compte el canal i el perfil del públic que el segueix.

És coneguda l'enyorança de l'escriptor per la Barcelona que va fer esclatar el boom de la literatura llatinoamericana -ciutat on sovint ha repetit que va passar uns anys molt feliços i on va fer grans amics-, però, veure'l, a la pantalla, recordant moments i sensacions d'aquell temps va ser tota una delícia. Vargas Llosa va evocar, per exemple, la casa del carrer d'Osi, del barri de Sarrià, on van créixer els seus dos fills; l'encontre amb companys de generació: Julio Cortázar, Carlos Fuentes, Gabriel García Márquez -que vivia "a media cuadra", segons ell, del seu domicili-, José Donoso, Jorge Edwards; el descobriment de Raimon i d'Al vent una càlida nit d'estiu a la platja de Calafell, on s'estava , gràcies a l'hospitalitat de l'editor Carlos Barral, compartint la vetllada amb Juan García Hortelano i Luis Goytisolo, qui portava sota el braç el disc del de Xàtiva... I en fi, el gust de la xocolota de la pastisseria Foix de Sarrià. Una xocolata que l'autor de La fiesta del Chivo va tastar per primera vegada induït per Gabriel Ferrater i que, segons va confessar, com "la madalena de Proust" (que transporta al protagonista d'A la recerca del temps perdut a la infantesa), ara el retorna quaranta anys enrere. Vargas Llosa va explicar a L'illa... que fins i tot havia arribat a conéixer el poeta Foix, a qui encara recorda, "con su mandil", atenent la clientela de la botiga.

Si fa no fa a la mateixa hora, a TV-3, el programa Noms coincidia en tractar els mateixos convulsos anys que evocava Vargas Llosa a través, en aquest cas, del retrat d'una escriptora: Montserrat Roig, morta prematurament als 46 anys, el 1991. Les dues mirades -la de Montserrat Roig, filtrada pel testimoni d'amics i la família- confluents en el temps van resultar complementàries de la Barcelona d'aquell moment. D'una banda, el punt de vista del foraster que observa, admirat, la transformació d'una ciutat i d'un país que ha iniciat el camí de la recuperació de les seves llibertats i, de l'altra, el d'una activista del canvi.

Postdata: Espectacular l'especial del Polònia (TV-3) de diumenge. És clar que l'equip de Toni Soler es creix quan tracta l'actualitat política més roent, i el referèndum de l'Estatut cremava. La paròdia de la lectura de les portades dels diaris de l'endemà a càrrec de l'altra Mònica Terribas va ser d'antologia. Per cert, quina immensa pèrdua pel programa la renúncia de Maragall! Queco Novell es queda malauradament sense la seva millor creació.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_